Grindeanu a anuntat abrogarea hotararii de Guvern privind corvetele - MApN a demarat procedurile necesare

Luni, 13 Martie 2017, ora 19:33
7300 citiri
Grindeanu a anuntat abrogarea hotararii de Guvern privind corvetele - MApN a demarat procedurile necesare
Foto: Facebook/ Sorin Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat, luni, la Parlament, ca in sedinta Executivului din aceasta saptamana va fi abrogata hotararea data de Guvernul Ciolos la finalul anului trecut referitoare la achizitia corvetelor multirol, care vor fi construite la Galati, aratand ca "procedural nu s-a respectat legea".

"Sper ca lucrurile sa decurga asa cum am cerut la ultima sedinta, iar joi sa abrogam acea hotarare de Guvern data la sfarsitul anului trecut, sa se intre pe un fagas normal, sa se vina la Parlament cu un memorandum care sa fie votat sau nu si dupa aceea sa discutam de ceea ce au facut sau de ceea ce vrem sa facem. Acestia sunt pasii legali pe care trebuie sa-i faca Guvernul", a declarat Sorin Grindeanu.

Premierul a precizat ca nu poate vorbi deocamdata despre contracte cu privire la continuarea negocierilor cu Santierul Naval Damen din Galati.

"Deocamdata abrogam si nu discutam de contracte, negocieri si asa mai departe. Toate lucrurile legate de Aparare trebuie sa faca parte si fac parte din ceea ce inseamna strategia Romaniei in acest domeniu. Sunt lucruri care se pun in concordanta cu partenerii nostri din NATO.

Nu e un domeniu foarte simplu, e unul special, iar toate lucrurile trebuie facute in acest mod. Aceste prioritati se discuta cat se poate de transparent, dar respectand legea. Tocmai de aceea tin sa intram pe un fagas normal, anume sa abrogam aceasta HG, sa se vina in Parlament si apoi discutam de pasii urmatori", a explicat premierul.

"Procedural nu s-a respectat legea", a mai spus Grindeanu.

Totodata, Ministerul Apararii Nationale a anuntat, luni, ca a demarat procedurile pentru adoptarea unei hotarari de Guvern privind abrogarea HG legata de aprobarea "circumstantelor si procedurilor specifice" ale programului de inzestrare "Corveta multifunctionala", spunand ca abrogarea este necesara pentru a fi initiata o noua procedura de achizitie care sa respecte toate "prevederile legale in materie" si care sa obtina aprobarea Parlamentului.

Oficialii MApN arata ca abrogarea HG nr. 906/2016 este motivata de neindeplinirea "conditiei suspensive" prevazute in mod specific in cuprinsul prevederilor articolului 2 din actul normativ in cauza.

Programul strategic de inzestrare "Corveta multifunctionala" ramane o prioritate majora a MApN, arata reprezentantii ministerului, care precizeaza ca procedura de achizitie va fi initiata "in cel mai scurt timp posibil", in baza optiunilor identificate de specialisti din Fortele Navale si din structurile cu responsabilitati in achizitiile de armament, in urma aprobarii Parlamentului.

De altfel, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, tot luni luni, ca ministrul Apararii, Gabriel Les, i-a spus ca HG prin care va fi abrogata hotararea de Guvern a Executivului precedent privind cumpararea corvetelor va fi emisa foarte rapid si este deja in circuit la minister, urmand sa fie emis un nou act si urmata procedura parlamentara.

Premierul Sorin Grindeanu declara, joi, la Antena 3, ca Executivul va abroga Hotararea de Guvern emisa de Cabinetul Ciolos, pe motiv ca este ilegala, nefiind discutata in Parlament, urmand a fi emis un nou act dupa consultarea Legislativului.

Guvernul a aprobat, pe 29 noiembrie, Hotararea pentru achizitia a patru corvete multirol, care vor fi produse la Santierul Naval Damen Galati S.A. Valoarea estimata a programului, pe intreaga perioada de sapte ani, este de 1,6 miliarde de euro, inclusiv TVA, suma in care sunt cuprinse si achizitia munitiilor si suportul logistic initial, care include si instruirea echipajelor.

Fostul premier Dacian Ciolos si fostul ministru al Apararii Mihnea Motoc spuneau ca Hotararea de Guvern privind achizitia unor nave militare tip corveta nu reprezinta un contract semnat sau aprobat, ci stabileste doar procedura care urma sa se desfasoare pentru achizitia acestor nave militare marine.

Ministrul Apararii si-a prezentat prioritatile pe 2017: Nicio vorba despre corvetele olandeze, nedorite de Dragnea

Scandalul achizitiei corvetelor: Cum se apara Ciolos si fostul ministru al Apararii Motoc

Dragnea spune ca achizitia corvetelor olandeze e ilegala, dar a uitat ca actualul ministru PSD al Apararii a fost direct implicat

Dragnea: Procedura de achizitie a corvetelor pentru Armata Romana este ilegala si trebuie abrogata

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Sorin Grindeanu abrogare HG corvete, #MApN proceduri corvete, #Grindeanu HG cumparare corvete , #premier