Premierul Grindeanu comenteaza ca Lazar si Kovesi au ramas in functie: Poate pare o fractura de logica si poate chiar si e in firul acelei evaluari

Joi, 30 Martie 2017, ora 22:18
7136 citiri
Premierul Grindeanu comenteaza ca Lazar si Kovesi au ramas in functie: Poate pare o fractura de logica si poate chiar si e in firul acelei evaluari
Foto: Romania TV

Premierul Sorin Grindeanu a spus, joi seara, ca este posibil sa para o "fractura de logica" faptul ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a vorbit in timpul prezentarii raportului evaluarii procurorului general Augustin Lazar si sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, despre masuri de penalizare, dar nu le-a si indicat.

"Poate pare o fractura de logica si poate chiar si e in firul acelei evaluari. Acea evaluare e 90% poate mai bine despre decizia CCR si modul in care aceste institutii au gresit. Din decizia CCR se spune exact unde s-a gresit. Daca cititi in amanunt acea evaluare sunt si exemple date", a spus Grindeanu la Romania TV.

Seful Guvernului a adaugat ca rostul ministerului si ministrului Justitiei este sa restabileasca echilibrul intre aceste puteri.

Intrebat daca prin raportul respectiv Toader a salvat cei doi procurori, premierul a sustinut ca schimbarea acestora nu tine oricum de MJ.

"Sa stiti ca nu tine de atributiunile ministrului schimbarea procurorilor. Demararea procedurilor, da. Procedura se inchide la presedintele Iohannis. Ieri prin aceasta evaluare Toader putea sa demareze procedurile", a spus premierul, precizand ca faptul ca Toader nu a facut-o nu inseamna ca i-a salvat pe cei doi.

"Asa cum am declarat si eu, si Dragnea in aceste saptamani, am lasat ca cel care are atributii in acest domneiu, ministrul Justitiei, sa faca aceasta evaluare. A si declarat ca nu a avut presiuni, ca nu a intervenit nimeni, a facut o evaluare pe care a prezentat-o ieri. Pentru mine faptul ca pentru prima data cineva isi permite sa faca o evaluare si sa continue printr-o monitorizare atenta e un lucru nou.

Daca privim in urma cu un an sau cu doi, daca isi permitea cineva... desi legea asa spune. Lucrurile au luat-o in ultimii ani pe un fagas anormal", a mentionat seful Executivului.

Acesta a precizat ca "un lucru normal parea in urma cu luni sau ani anormal".

"Important este ca aceste institutii sa functioneze normal ca si institutii. O institutie nu este legata de o persoana. DNA nu inseamna doar Negulescu sau Kovesi. Vorbim de institutie, care trebuie sa functioneze normal. De prea multe ori o institutie este legata de cine conduce o institutie. (...)

Daca vrem sa redevenim un stat normal, toate aceste institutii trebuie sa functioneze dincolo de persoane fizice. Aceste mecanisme trebuie sa functioneze si daca e Lazar procuror general si daca Kovesi e sau nu la DNA", a sustinut Grindeanu.

Citeste si Grindeanu, despre raportul lui Toader si reactia lui Dragnea: Uite ca mai incercam sa aplicam si ceea ce scrie in lege

Despre ministrul Justitiei, premierul a spus ca este un om respectat in domeniul sau.

"E un om care si-a castigat respectul in aceasta bransa. A fost motivul pentru care am propus pe domnia sa ca ministru", a adaugat seful Executivului.

Intrebat care sunt relatiile cu Toader dupa raportul prezentat miercuri, Grindeanu a raspuns: "Este membru in echipa pe care o conduc. In niciun caz nu se externalizeaza Justitia. Rostul fiecarui membru din echipa pe care o conduc este sa puna in aplicare masurile cu care ne-am angajat in fata cetatenilor. Nu e om politic, a facut aceasta evaluare, are niste masuri, sunt convins ca va monitoriza activitatea celor doua parchete".

Premierul a mai spus in timpul emisiunii ca amanarea anuntarii concluziilor raportului nu a avut nicio legatura cu faptul ca ministrul Justitiei s-a intalnit cu ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm. El a precizat ca l-a intrebat pe ministru despre acest lucru si ca Toader l-a asigurat ca nu a existat nicio legatura.

Amintim ca, miercuri, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat concluziile la care a ajuns in urma evaluarilor pe care le-a facut procurorului general Augustin Lazar si procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Acesta a transmis ca nu a gasit motive sa declanseze revocarea celor doi sefi de Parchete, insa de acum incolo DNA si DIICOT vor fi monitorizate permanent, pentru ca derapajele DNA in privinta anchetei OUG 13 nu se justifica prin dezideratul nobil al luptei impotriva coruptiei.

Concluziile raportului l-au nemultumit pe Liviu Dragnea care a spus ca nu este de acord cu Tudorel Toader.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Grindeanu raport evaluare procurori sefi, #Grindeanu evaluare procurori, #Grindeanu Toader evaluare procurori , #premier