Guvernul e foarte sigur de banii incasati la buget: Am avut excedent. Lucrurile vor arata mai bine ca-n 2016

Joi, 30 Martie 2017, ora 20:51
4682 citiri
Guvernul e foarte sigur de banii incasati la buget: Am avut excedent. Lucrurile vor arata mai bine ca-n 2016
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, ca pe primele doua luni ale anului 2017 s-a inregistrat excedent bugetar si a adaugat ca la finalul trimestrului I lucrurile vor arata "mult mai bine" decat in perioada similara a anului trecut.

"In luna februarie a anului 2017, totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF a fost cu aproximativ 900 de milioane de lei mai mare decat in luna februarie a anului 2016, adica cu 6,7%.

De asemenea, datele pe care le avem aproape la zi pentru luna martie arata ca trendul se mentine. Si asa cum stiti, pe primele doua luni ale anului 2017 si cum s-a mai anuntat de catre reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, nu a fost vorba deloc de ceea ce spuneau multi, si anume de deficit, de depasire si de toate lucrurile pe care dumneavoastra le stiti. Am avut excedent pe primele doua luni ale anului 2017.

Sigur, toate amanuntele legate de cifre, de tot ceea ce inseamna numar de angajati, de cresterea productiei industriale si toate aceste lucruri o sa vi le prezinte domnul ministru al Finantelor Publice", a declarat Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

Fiind intrebat despre faptul ca veniturile pe primele doua luni ale lui 2017 au fost mai scazute cu 1,4% fata de perioada similara a anului 2016, premierul a explicat, intre altele, ca din datele primite de la finantisti, luna ianuarie a anului trecut a fost una "exceptionala din punct de vedere fiscal", avand in vedere si sume intrate din atragerea fondurilor europene.

"S-au adus foarte multe venituri la bugetul de stat si prin plata anumitor lucruri care tineau de fonduri europene. Din pacate, noi nu am avut ce sa facem pe acest subiect, anul trecut nu prea s-au intamplat lucruri in acest domeniu, dar ianuarie, din ceea ce spun finantistii, ianuarie 2016 a fost o luna greu de repetat in istoria fiscala din Romania.

Ceea ce-mi doresc, si va face public domnul Viorel Stefan, este ca in primul trimestru, atunci cand veti avea toate datele, sa stea mai bine, si sunt optimist, din ceea ce stim astazi, ca asa stau lucrurile, la sfarsitul primului trimestru, mai bine, mult mai bine decat in primul trimestru al anului 2016.

Asa ca temerile dumneavoastra eu cred ca o sa fie spulberate", a adaugat Grindeanu.

Citeste si Florin Citu (PNL): Ministerul de Finante a... modificat calendarul ca sa ascunda adevarul. 1 si 2 martie au fost adaugate lunii februarie

Premierul a reamintit ca are, saptamanal, intalniri cu ministrul Finantelor Publice si cu seful ANAF, pentru a se asigura ca toate masurile din programul de guvernare sunt aplicate, pentru a pastra balanta intre venituri si cheltuieli in limitele legii si pentru respectarea deficitului bugetar si a acordurilor pe care Romania le are cu organismele financiare internationale.

De asemenea, ministrul de Finante a precizat ca nivelul veniturilor colectate la bugetul statului de la inceputul anului si pana in primele 21 de zile lucratoare din martie il depaseste pe cel inregistrat pe tot trimestrul I al anului 2016 cu 20 de milioane de lei.

"La 20 de zile lucratoare rezulta in martie un plus de 5% fata de perioada similara a anului 2016. Colectarea la 21 de zile din martie 2017 fata de toata luna martie 2016, deja nivelul a depasit luna martie din 2016. La 21 de zile, pe total trimestru I 2017, se depaseste nivelul de colectare cu 20 milioane lei. Tot ce se va incasa, contoriza pe ultimele 2 zile de incasare inseamna peste nivelul din trimestrul I 2016", a explicat Stefan, citat de News.ro.

Ministrul Finantelor a aratat ca executia bugetara pe primele doua luni ale acestui an s-a incheiat intr-un echilibru caracterizat intr-un usor excedent, 397 de milioane, care reprezinta 0,05% din PIB.

"Cheltuielile bugetare de 34,5 miliarde au scazut cu 0,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, diminuandu-se si cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB. Cheltuielile de personal au crescut cu 13,3%, cheltuielile cu bunurile si servicii s-au redus cu 5,1%", a spus Viorel Stefan, precizand ca toate cifrele privind executia bugetara pe primele doua luni ale anului se gasesc pe site-ul Ministerului de Finante.

Vezi si

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Grindeanu excedent bugetar, #executie bugetara program guvernare, #executie bugetara efecte pozitive , #premier