Grindeanu: Ajungem la mana lui Iohannis. Sa nu va fie frica! Jocul excluderilor din PSD trebuie sa inceteze

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 11:51
4469 citiri
Grindeanu: Ajungem la mana lui Iohannis. Sa nu va fie frica! Jocul excluderilor din PSD trebuie sa inceteze
Foto: site Guvern (Arhiva)

Premierul Sorin Grindeanu si-a sustinut, miercuri, de la tribuna Parlamentului, punctul de vedere fata de motiunea de cenzura prin care fostii sai colegi din majoritatea PSD-ALDE vor sa isi darame propriul guvern. "Sa nu va fie frica! Furtunile vin si trec, la fel ca oamenii care le provoaca", le-a transmis Grindeanu parlamentarilor.

Sorin Grindeanu a subliniat in discursul sau ca nu si-a dorit sa fie premier, dar a acceptat la rugamintea "prietenului" sau Liviu Dragnea. Premierul le-a reamintit parlamentarilor PSD-ALDE ca daca pica guvernul, ajung la mana presedintelui Iohannis, care a refuzat-o pe Sevil Shhaideh in decembrie anul trecut, dar si pe Liviu Dragnea in 2015, cand presedintele a ales varianta guvernului tehnocrat.

Sorin Grindeanu a mai afirmat ca economia merge foarte bine, asa ca demiterea propriului guvern de catre majoritatea PSD-ALDE ar fi o greseala pe care romanii nu o inteleg.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale premierului Sorin Grindeanu in format LIVE text:

- In decembrie 2016 chiar si dupa ce PSD a castigat alegerile cu un scor istoric, urmaream cu totii cum Klaus Iohannis, presedintele, conform Consitutiei, numeste sau nu un premier de la PSD. Prima optiune a fost respinsa si acest lucru a durat 2 saptamani, timp in care Romania a stat in incertitudine.

- In ianuarie dl Dragnea m-a rugat sa accept functia de premier si raspunsul meu a fost NU. Castigasem alegerile in Timis, aveam planuri clare, familia sta in Timisoara.

- Prietenii mei din PSD, care stati acum in banci, ati insistat sa accept, ca e bine pentru stabilitatea Romaniei, pentru PSD, ca am fost ministru care a performat, ca sunt om onest si muncitor. Am spus "Da" si pentru ca Dragnea mi-a promis ca e prietenul meu, ca ma va sustine, ca facem un guvern din ministri PSD. I-am acceptat pe ministrii propusi de Dragnea.

- Dupa nici 6 luni aflu ca guvernul nu prea isi face treaba, ca tara nu e brusc in Vest si totul se bazeaza pe o analiza pe care nimeni nu o vazuse la partid, despre care mai multi colegi spun ca nu e corecta, care nu a trecut prin nicio structura a PSD.

- E ciudat pentru ca la sfarsitul lunii mai, Dragnea spunea: Ma multumesc toate ministerele si ca presedinte PSD, si ca presedinte al Camerei Deputatilor. Spunea ca trebuie sa facem o analiza, si remaniere, si iar analiza si remaniere. O parte dintre colegi mi-au spus ca resimt presiunea si oamenii din ministere nu mai stiu ce sa creada.

- INS ne spunea ca economia merge foarte bine, avem crestere economica, 100.000 de noi locuri de munca create, si cu toate acestea guvernul trebuia analizat si remaniat.

- Eu nu inteleg de ce suntem azi aici, nici romanii nu inteleg. De ce aceste scandal in PSD la nici 6 luni dupa ce am castigat alegerile cu un scor zdrobitor si lucrurile merg bine?

- Da, trebuie sa discutam ce putem schimba ca sa mearga lucrurile mai bine. Dar dupa 6 luni vrem sa dam guvernul cu o motiune a noastra, fara sa ne ceara opozitia, si apoi sa ajungem la mana presedintelui Iohannis?

- Dupa 21 de ani de cand sunt membru PSD ma aflu in cel mai de neinteles moment.

- Va rog sa va ganditi de ce ne aflam aici, cu toata Romania si Europa uitandu-se la noi.

- Niciodata nu am avut parte de o campanie negativa din partea opozitiei cum este aceea pe care unele colege si colegi din partid au facut-o impotriva mea. Ma intreb cine i-a impins.

- Am luat decizia sa nu demisionez, pentru ca faceam doua greseli uriase.

- Nu am demisionat pentru ca PSD risca sa piarda guvernarea si sa ajunga iarasi la decizia presedintelui Iohannis. In Decembrie 2015, cand PSD avea o mare majoritate parlamentara, Dragnea s-a dus la Iohannis cu un premier PSD si a fost respins si am avut guvernare tehnocrata.

- Apoi a vrut Dragnea sa fie premier, dar nu s-a putut.

- Presedintele va spune NU si pierdem guvernarea.

- Cine garanteaza ca daca motiunea de autocenzura va trece, Iohannis va numi premier de la PSD? Dl Dragnea nu ne-a dat garantii.

- Romania se afla saptamana trecuta la rascruce. Nu ma tin de scaun, nu ma cred salvatorul Romaniei, dar atrag atentia asupra riscului major ca ne putem intoarce in trecut.

- In 2007, guvernul PSD a depus motiune, la dorinta dl Geoana. Si atunci s-a spus ca e o greseala, puterea ajungea la presedintele Basescu. Si atunci in PSD vocea ratiunii a avut de castigat si motiunea nu a trecut si cred ca a fost un gest politic corect.

- Mi-as fi dorit ca astazi sa raspundem criticilor opozitiei. Imi cer scuze ca trecem prin asta.

- Economia merge, partenerii nostri strategici se uita la noi cu incredere. A fost nevoie de eforturi imense sa facem asta. Aceasta criza artificiala vine in cel mai prost moment pentru Romania, cand lucrurile mergeau clar intr-o directie foarte buna.

- Avem investitii, locuri de munca, cea mai mica rata a somajului, salariile si pensiile au cunoscut cea mai consistenta crestere din ultimii zece ani. Pentru a continua avem nevoie de stabilitate si predictibilitate, asta veti auzi de la orice investitor.

- Dezvoltarea economica nu prinde radacini in conflict si instabilitate. Mediul de afaceri trebuie sa priveasca cu incredere in Romania, si pentru asta am luat masuri.

- Furtunile vin si trec, la fel ca oamenii care le provoaca. Dar Romania are nevoie de dezvoltare si increderea oamenilor de afaceri.

- In ultimele zile m-am intalnit cu foarte multi colegi de partid care mi-au spus ca am procedat corect. Vreau sa ii felicit pe colegii din Ardeal care au avut curajul sa spuna clar ce s-a intamplat in ultimele zile si ca nu trebuia procedat asa.

- Daca nu veti face asta, PSD se va duce la Cotroceni sa il roage frumos pe dl Iohannis sa puna premier pesedist. Pe mine acest lucru ma deranjeaza foarte tare. In loc sa imi fac treaba, astazi dezbatem daca vrem sa dam singur jos propriul guvern.

- Sunt convins ca dupa votul de azi PSD nu se va rupe, iar Sorin Grindeanu ramane in PSD.

- Sa fiti constienti ca prin fiecare bila pe care o introduceti in urma faceti ca PSD sa piarda guvernarea. Sa nu va fie frica! O sa va dea pe toti 50 afara din partid? Nu cred, jocul cu excluderile trebuie sa inceteze. De ce facem asta?

- Va multumesc!

Citeste si LIVE Ziua motiunii: Principalele momente si declaratii ale politicienilor care se confrunta

Sorin Grindeanu si Victor Ponta, noul secretar general al Guvernului, au sosit la Parlament in jurul orei 10.

Conform procedurii, dupa o noua lectura a textului motiunii de cenzura intitulata "Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor", premierul Sorin Grindeanu prezinta pozitia oficiala a guvernului sau fata de motiune. Urmeaza dezbaterile, la finalul carora Sorin Grindeanu va raspunde acuzatiilor inainte sa se dea votul.

Fiecare grup parlamentar are la dispozitie un numar de minute stabilite, in functie de ponderea sa, in care isi prezinta pozitia fata de aceasta neobisnuita motiune de cenzura. Este o premiera ca puterea sa isi darame in Parlament propriul guvern, aceste probleme rezolvandu-se in mod normal prin discutii interne, la partid.

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu a fost semnata de 222 parlamentari de la PSD si ALDE.

UDMR, USR si PMP au anuntat ca nu participa la sedinta de plen de miercuri, iar PNL va asigura cvorumul, dar nu va vota. In ceea ce-i priveste pe cei 17 deputati ai minoritatilor nationale, inclinati in mod traditional sa sprijine majoritatea parlamentara, acum au decis sa voteze "fiecare dupa cum ii dicteaza constiinta".

Pentru ca motiunea sa treaca, este nevoie ca 233 de parlamentari sa voteze azi in favoarea acesteia. PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, insa este posibil ca o parte dintre acestia sa i se alature lui Sorin Grindeanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Grindeanu motiune cenzura Parlament , #premier