Premierul Grindeanu s-a intalnit cu Tusk si Juncker: Am cerut clarificari despre MCV, nu am primit un "to do list"

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 17:11
20198 citiri
Premierul Grindeanu s-a intalnit cu Tusk si Juncker: Am cerut clarificari despre MCV, nu am primit un "to do list"
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit, vineri, la Bruxelles cu Donald Tusk, presedintele Consiliului European, si cu Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, in cadrul unei vizite oficiale marcate de scandalul ordonantelor pe Justitie.

Prima vizita a premierului Grindeanu la Bruxelles a inceput, joi, cand acesta a avut o intrevedere cu Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene.

La finalul zilei de vineri, Sorin Grindeanu a sustinut declaratii de presa prin intermediul carora a informat despre subiectele abordate cu oficialii de la Bruxelles, carora le-a dat asigurari ca Romania ramane atasata valorilor europene.

Premierul Grindeanu nu a fost insotit la declaratii nici de Donald Tusk, nici de Jean Claude Juncker.

Sorin Grindeanu a subliniat ca guvernul sau isi propune o tinta ambitioasa in privinta absorbtiei de fonduri europene. In ceea ce priveste scandalul din justitie, Sorin Grindeanu a spus ca a inteles mesajele transmise de protestatari, acesta fiind si motivul pentru care a decis abrogarea ordonantei 13.

Totodata, el a subliniat ca nu a primit un "to do list" din partea oficialilor europeni, asa cum s-a intamplat in cazul lui Victor Ponta dupa evenimentele din 2012.

In plus, Sorin Grindeanu a punctat inca o data faptul ca specialisti de la Bucuresti vor contacta in perioada urmatoare partenerii de la CE pentru o serie de clarificari, astfel incat Romania sa scape de MCV. Premierul a dezvaluit ca presedintele CE, Jean Claude Juncker, i-ar fi spus ca s-ar bucura ca acest lucru sa se intample pana la finalul mandatului sau (2019).

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

16:40 - Sorin Grindeanu face declaratii:

- La capatul unei zile si jumatate, am avut intalniri cu prim-vicepresedintele CE, cu presedintele Tusk, cu presedintele Juncker si cu dl vicepresedinte Katainen.

- Am avut discutii politice, specifice. Cu dl Timmermans si cu vicepresedintele Katainen s-au atins subiecte legate de justitie, despre care v-am spus si aseara, iar azi cu dl Katainen a fost o discutie aplicata pe atragerea de fonduri europene.

- Aceste lucruri trebuie facute pe partea economica. Suntem ramasi in urma si daca tinta propusa e ambitioasa, toate lucrurile care tin de fondurile europene (agricultura, planul Juncker) etc trebuie realizate rapid.

- Au fost discutii deschise, aplicate.

- E un lucru bun ca avem buget, desi e tarziu (suntem in februarie).

- Am spus ce dorim sa facem pe justitie, pe economie. Am dorit sa reafirm atasamentul Romaniei in jurul proiectului european si al valorilor europene.

- Am transmis lucrurile sincer si reversul a fost in acelasi mod.

(Intrebari):

- (Ati spus ca vreti clarificari pe MCV. La ce v-ati referit?) Sunt discutii intre specialisti, ne dorim clarificarea unor termeni in asa fel incat sa indeplinim conditiile si viteza sa fie cea potrivita incat sa inlaturam MCV. Echipele de specialisti vor transmite in perioada urmatoare catre CE, pentru a ne fi clar parcursul pe care trebuie sa il avem.

- (Deficitul structural ar putea fi o problema, ce v-au spus Katainen sau Juncker? Despre migratie ce s-a discutat? Sunt 10 ani de cand avem MCV, cum nu s-a prins nimeni ca exista neclarificari?) Prin bugetul deja promulgat ne-am propus un deficit sub 3%. E un buget ambitios. Ambitia e data si de fonduri europene, e ambitios sa atragi mai mult decat zero, cat s-a atras anul trecut. Pe fonduri europene vrem sa atragem anul acesta 5,2 miliarde.

Despre migratie, a fost o discutie aplicata cu dl Juncker, o sa gasiti subiectul in comunicatul comun, al meu si al presedintelui Juncker.

Al treilea subiect: Recomandarile de acum 10 ani din MCV au evoluat, si Romania a evoluat. A facut pasi importanti. Tot ce inseamna angajamentul pe care l-am transmis mi-l mentin, am spus asta si la motiunea de cenzura in Parlament: tot ce inseamna reglementari pe MCV si legi legate de sistemul juridic, de schimbarea codurilor, date de decizii ale CCR se vor intampla in Parlament.

Dorinta dl presedinte Juncker, spusa direct, este ca inainte de finalul mandatului dansului Romania sa aiba inlaturat MCV.

- (Vi s-a cerut o garantie referitor la sistemul judiciar?) Adica daca am un to do list? Nu.

- (Ati discutat cu cei care au protestat? Care ar fi mesajul pe care il transmiteti pentru cei care sunt in strada si va cer demisia?) Am urmarit toate protestele. Va spun sincer si cand au fost zeci de mii de oameni in fata guvernului, si acum cand nivelul protestelor s-a mai redus: respect opinia lor, apreciez ca au fost desfasurate in ordine si creativitatea de care multi dintre concetatenii nostri au dat dovada. Mesajele pe care le-au transmis le-am inteles.

Faptul ca noi am luat decizia de a abroga OUG 13 e data de urmatorul lucru: daca iei o decizie discutabila, in momentul in care in societate apar manifestari inseamna ca decizia ta nu a fost corecta, iar acea decizie trebuie s-o retragi si lucrul asta l-am facut. Tot ceea ce tine de discutii in domeniu se va desfasura in Parlament, implicand si alti actori.

- (De ce v-ati reunit noaptea?) Sedinta aceea a inceput la 8 jumate. Nu uitati ca seara au fost la declaratii doi ministri. La 9 jumate daca nu ma insel, era gata sedinta de guvern. La 8 a venit avizul CSAT pe buget. Lucrurile legate de anumite decizii politice luate, fie la aprobare, fie la abrogare, cred ca le-am detaliat, o sa le mai detaliez.

Ceea ce voiam sa va transmit astazi este ce am facut la Bruxelles, ce am transmis si ce imi doresc si ne angajam sa facem in perioada urmatoare ca si guvern.

Va multumesc!

16:30 - Sorin Grindeanu va sustine in curand declaratii de presa.

16:05 - Intalnirea dintre Sorin Grindeanu si Jean Claude Juncker s-a incheiat, informeaza Digi24. Urmeaza conferinta de presa anuntata in programul oficial al premierului.

15:25 - Premierul Sorin Grindeanu i-a prezentat presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prioritatile Guvernului, cu accent pe masurile economice de stimulare a cresterii economice, se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, seful Executivului a reafirmat angajamentul Guvernului de a continua lupta impotriva coruptiei, sens in care si-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu institutiile europene.

In ceea ce priveste temele europene, Sorin Grindeanu a dat asigurari ca una dintre prioritati este consolidarea rolului Romaniei in UE si mentinerea unitatii UE. "Orice initiative care ar duce spre divizare trebuie combatute cu fermitate, a subliniat premierul Sorin Grindeanu", se arata in comunicatul citat.

15:20 - Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a salutat angajamentul constant al Romaniei fata de proiectul european si fata de o Uniune Europeana mai puternica, dar a subliniat necesitatea avansarii luptei impotriva coruptiei si a asigurarii caracterului ireversibil al acestor eforturi, potrivit unui comunicat de presa al Consiliului European citat de Agerpres.

15:10 - Dupa intrevederea cu vicepresedintele CE Jyrki Katainen, Sorin Grindeanu a fost primit cordial de Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene. La finalul discutiilor cei doi vor sustine o conferinta de presa (ora 16:30, ora Romaniei).

Foto: captura video Digi24

14:30 - Pe site-ul Guvernului Romaniei au aparut mai multe imagini din timpul intrevederii Grindeanu-Tusk.

Foto: Guvernul Romaniei

13:14 - Intalnirea lui Sorin Grindeanu cu presedintele Consiliului European s-a incheiat, dar protestele continua. Premierul roman nu a facut declaratii dupa intrevedere.

Sorin Grindeanu a plecat catre sediul Comisiei Europene, unde se va intalni cu Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei Europene, relateaza Digi24.

12:30 - Circa 20 de romani care traiesc si muncesc la Bruxelles protesteaza in apropierea cladirii in care Sorin Grindeanu se intalneste cu Donald Tusk. Protestatarii s-au mobilizat pe Facebook si urmeaza sa se stranga in numar si mai mare, informeaza Digi24.

Manifestantii scandeaza "Vrem justitie, nu coruptie!", "Ne pasa de acasa", cer demisia Guvernului Grindeanu si isi exprima nemultumirea fata de modul in care s-a incercat modificarea Codurilor Penale. Ei poarta pancarte pe care scrie "Coruptia ucide" in limbile romana, engleza si franceza, alaturi de deja celebrul laitmotiv #rezist.

Iata programul oficial al premierului:

12:30 - intrevedere cu Donald Tusk, presedintele Consiliului European

13:15 - intalnire cu Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil cu ocuparea fortei de munca, cresterea economica, investitii si competitivitate

15:00 - intrevedere cu Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene

16:30 - Declaratii de presa

Atat inainte de plecarea la Bruxelles, cat si dupa discutiile cu Frans Timmermans, premierul Sorin Grindeanu a dat asigurari ca Guvernul pe care il conduce va continua lupta impotriva coruptiei.

Intre timp, razboiul ordonantelor continua in tara, unde se duc batalii pe mai multe fronturi.

Mii de oameni ies la protestele anti si proGuvernul Grindeanu, iar pe de alta parte procurorii DNA continua ancheta cu privire la modul in care a fost adoptata OUG 13. Ultimul chemat la audieri a fost secretarul general al Guvernului.

De asemenea, ordonantele de urgenta 13 si 14 isi continua drumul prin Parlament. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut ca subiectul OUG 13 este inchis definitiv, insa alti lideri ai PSD au alte opinii.

Pe de alta parte, ordonanta de abrogare a OUG 13 a fost contestata in instanta de mai multe persoane care au procese pe rol, urmand ca Justitia sa se pronunte asupra admisibilitatii cererilor.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Grindeanu vizita Bruxelles, #Grindeanu intalnire Tusk , #premier