Sociologi: Oprescu nu are sanse sa ajunga presedinte fara un partid care sa il sustina

Marti, 28 Iulie 2009, ora 19:10
1623 citiri
Sociologi: Oprescu nu are sanse sa ajunga presedinte fara un partid care sa il sustina

Sorin Oprescu este un candidat care ar putea schimba jocurile partidelor si candidatilor la prezidentiale, cred sociologii, acestia spunand si ca, pentru a avea sanse reale la Cotroceni, primarul Capitalei trebuie sa rezolve marea problema a lipsei masinariei de partid.

Bogdan Teodorescu, analist politic si sociolog, spune ca "aparitia lui Oprescu va influenta toata schema de joc, pentru ca nu e o gluma de candidat, va aduce permutari pe tabla".

"Evaluarea sanselor lui Oprescu trebuie sa tina cont de modul in care va candida, adica independent sau sustinut de o coalitie de partide", crede acesta.

Teodorescu mai afirma ca sansele lui Oprescu depind de o posibila coalitie de partide, sau de unul singur care sa-l sustina.

Intrebat daca Oprescu are sanse sa intre in turul doi, Bogdan Teodorescu raspunde: "Depinde cine il sustine. Daca e sustinut de un partid sau de o coalitie are sanse. Daca il bate pe Basescu, ar trebui sa castige in numele celorlalti". Teodorescu mai sustine ca nu conteaza ce sponsori are Oprescu, sau cat de sprijinit va fi de media, pentru ca tot ce conteaza in aceasta competitie este masinaria de partid.

Si totusi, Oprescu poate castiga ca independent

Alin Teodorescu, sociolog, fost deputat PSD, este optimist in legatura cu sansele primarului general si spune ca acesta ar putea sa castige chiar ca independent.

Intrebat de NewsIn daca intrarea lui Oprescu in cursa pericliteaza sansele lui Mircea Geoana de a intra in turul doi, Teodorescu a raspuns: "Categoric, Sorin Oprescu are sanse sa intre in turul doi cu Traian Basescu. El are sansa sa repete la nivel national, candidand ca independent, ceea ce a facut la primarie".

Sociologul mai sustine ca primarul general al Capitalei ar lua cam jumatate din electoratul PSD, 30% din cel al PDL, 5-6% de la PNL. Teodorescu spune ca Oprescu intentioneaza sa mearga pe "drumul batatorit de Traian Basescu, de la primarie la presedintie pentru ca este o reteta de succes" si pentru ca Sorin Oprescu este "pe acelasi calapod" ca seful statului.

Sorin Oprescu nu are retea de activisti in tara

Alti sociologi se arata insa sceptici in legatura cu sansele lui Oprescu de a castiga, fie daca merge in competitie independent, fie sustinut de partide, ipoteza pe care o vad putin probabila.

Analistul politic Vladimir Pasti, (director INSOMAR), nu crede nici ca acesta va intra in competitie si nici ca are prea multe sanse daca se decide sa candideze.

"Nu cred ca va candida, iar daca o va face, candidatura lui nu conteaza din urmatoarele motive: in primul rand nu are o motivatie clara sa candideze, in al doilea rand nu este reprezentantul unui partid, iar la nivel de tara ii trebuie o retea de activisti pe care nu o are si, chiar daca incearca sa si-o faca acum, aceasta va functiona de abia peste cativa ani. Pana acum Sorin Oprescu nu ne-a spus de ce vrea sa candideze, asteptam sa-si ia timpul necesar sa ne spuna si de ce si daca va candida", sustine politologul.

Pasti ii recunoaste calitatile de politician ale primarului, dar spune ca acesta are un bazin electoral prea mic pentru a castiga Cotroceniul.

"Bineinteles candidatura sa independenta va prinde, la fel si discursul antisistem, insa Oprescu va avea aceeasi soarta ca alti candidati independenti la prezidentiale. Presedintia nu poti sa o castigi cu 200.000 de voturi ca la Bucuresti, aici e vorba de 3-4 milioane", declara Pasti. "In ultimele sondaje, Oprescu are 7-8%, nu are de unde sa creasca pana in toamna", sustine Pasti.

Oprescu nu intra in turul doi

Catalin Stoica, directorul CURS, nu il crediteaza nici el cu prea multe sanse pe Oprescu, invocand, ca si Pasti, lipsa masinariei de partid, cea care face diferentele intre candidati.

"In acest moment sunt trei candidati importanti: Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu. Sorin Oprescu i-ar incurca pe toti trei, dar nu cred ca intra in turul doi", spune Stoica, care isi bazeaza afirmatiile pe faptul ca sondajele indica faptul ca 70% dintre romani ar prefera pentru Presedintie un om cu un partid in spate.

"Oprescu nu poate repeta cu succes experimentul de la primarie, la Presedintie e altfel, logica e alta decat la alte alegeri: ai nevoie de un aparat de partid, iar independentii nu prea au sanse in acest moment. Nu cred ca Oprescu poate recupera pana la toamna lipsa unei masinarii de partid", crede Stoica. Sociologul spune ca nu sunt suficiente calitatile pe care le are Oprescu pentru a castiga si Cotroceniul. "Sa nu confundam popularitatea cu intentia de vot", avertizeaza el. Stoica recunoaste ca Oprescu ar lua voturi de la PSD, dar ca electoratul sau pot fi si cei nemultumiti de oferta celorlalti candidati.

Nu mai are aura de om providential

Si sociologul Mircea Kivu se arata sceptic de succesul lui Oprescu. "Nu cred ca are sanse sa intre in turul doi. Oprescu nu mai are aura de om providential pe care a avut-o cand a candidat la Bucuresti. Bucurestenii nu sunt prea multumiti de lucrurile pe care le-a facut in Capitala", declara Kivu.

Sociologul spune ca politicianul cel mai periclitat de candidatura lui Oprescu este liberalul Crin Antonescu, si nu Mircea Geoana, asa cum se asteapta toata lumea.

"Din ce am vazut din sondajele publicate pana acum, cred ca Oprescu rupe cele mai multe voturi de la Antonescu. Antonescu are un bazin electoral mai mare decat al partidului sau si aceasta diferenta ar putea merge la Oprescu. Ia ceva voturi si de la PSD si prea putine de la Radu Duda, care are oricum un electorat infim", crede Mircea Kivu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Sorin Oprescu, #sanse alegeri prezidentiale, #nevoie suport partid, #parerea sociologilor , #alegeri prezidentiale
Comentarii
A
A. Politiku
rank 1
Pe Oprescu il va sustine cel mai mare partid din Romania, care l-a si facut primar al Capitalei: