De ce Oprescu nu a renuntat la mita? O explicatie si putin pesimism

Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 19:58
9970 citiri
De ce Oprescu nu a renuntat la mita? O explicatie si putin pesimism

S-a scris mult si s-a vorbit si mai mult in saptamana care a trecut despre arestarea lui Sorin Oprescu, primarul Bucurestiului, aflat la al doilea mandat, cel care cred ca avea cele mai mari sanse sa-l castige si pe-al treilea.

Cu toate acestea nu s-a raspuns la o intrebare pe care si-au pus-o foarte multi oameni: de ce Sorin Oprescu a continuat sa ia mita in conditiile in care stia ca e urmarit, in care mana lui dreapta fusese arestata cu cateva luni in urma pentru aceeasi infractiune?

Cum poate un politician cu atata experienta care are semnale puternice ca DNA continua razboiul cu coruptii sa nu renunte la proastele obiceiuri?

Marturisesc faptul ca m-am gandit de multe ori la aceasta situatie. Asa ca am incercat sa ma pun in pantofii unui administrator corupt. Dupa cateva ore de lectura aplicata despre fenomenul coruptiei din Romania, am realizat ca, de fapt, liderii politici sunt prizonierii celor de la care iau spaga.

Sa nu credeti ca Sorin Oprescu e prost, ca Hrebenciuc nu stie pe ce lume traieste, ca Radu Mazare nu putea analiza ceea ce se intampla in jurul lui. Nu. Sunt oameni care au sau au avut acces la informatii privilegiate, sunt oameni care stiu si au stiut intotdeauna mai mult decat orice jurnalist din Romania, dar eu cred ca au fost prinsi intr-un mecanism din care nu au mai avut scapare.

Dupa parerea mea, din momentul in care au luat prima data mita nu au mai avut nicio sansa sa faca vreun pas inapoi. In aceasta poveste nu poti merge decat inainte, pana la capat, pana la distrugerea finala. Acesta cred ca e motivul pentru care par lipsiti de instinct de conservare, e motivul pentru care nu se opresc, iar tot ce fac, toata puterea pe care o au e folosita pentru a se apara si pentru a-si continua proastele obiceiuri.

Daca vedeti vreun politician roman relaxat, atunci sa stiti ca acela e semnul ca nu ia spaga. In opinia mea, cei mai multi dintre ei au o privire haituita, isi verifica la fiecare minut spatele si se uita cu neincredere la interlocutor si, chioras, la propriul telefon mobil. Sunt foarte putini cei care discuta lejer, par interesati de problemele oamenilor si nu au o agenda proprie fixata de oameni din umbra.

In orice dezbatere publica, ar trebui sa pornim de la premisa ca cei care reprezinta interesele cetatenilor, in fond, nu au cum s-o faca pentru ca nu sunt liberi, depind direct de cei de la care iau mita. Si cu cat iau mai multa, cu atat gradul lor de libertate tinde catre zero.

Astfel, eu cred ca un om ca Sorin Oprescu s-a transformat intr-o fiara lacoma care nu facea nimic altceva decat colecta bani negri si livra contracte publice pentru platitori, o fiara care nu se mai putea opri pentru ca orice incercare de a face asta ar fi insemnat prabusirea.

Acest cancer ciudat care macina societatea romaneasca are un antidot, unul simplu. Tot acest sistem piramidal se va prabusi in momentul in care va aparea primul demnitar care nu va lua mita. De niciun fel. Nu ma refer aici numai la bani, dar nu va avea un orgoliu de hranit, nu va pleca urechea la linguselile supusilor, nu-si va dori privilegii si-si va anihila dorinta de putere. Astfel incat sa nu poata fi atins, sa nu cada sub influenta niciunei zone de inters. Aceasta e diferenta dintre politicienii romani si cei germani, ultimii au mai multe grade de libertate.

Din pacate, in Romania eu nu vad niciun om politic capabil sa reseteze sistemul bolnav. Coruptia va merge, bine-mersi, inainte. Dar sa speram ca vom apuca si noi ziua in care sa putem spune despre ea ca nu mai e o problema pentru societatea noastra.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Oprescu arestare mita primar, #mita politicieni romani coruptie , #arestat