Santajat de un fost director, Oprescu ii suspecta pe fratii Camataru ca il dau in vileag

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 16:06
8500 citiri
Santajat de un fost director, Oprescu ii suspecta pe fratii Camataru ca il dau in vileag
Foto: Digi24

Sorin Oprescu devenise suspicios si credea, in urma unor informatii primite, ca ar fi intrat in vizorul anchetatorilor din cauza fratilor Camataru, dar si a fostului sau sofer, Cristian Stanca, zis "Grenada", potrivit documentelor procurorilor DNA.

Anchetatorii au aratat, in documentele citate, ca primarul Sorin Oprescu devenise suspicios si incepuse sa discute tot mai des cu unul dintre complicii sai, Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane din cadrul Primariei Capitalei. Popa schimbase tabara si a ajutat procurorii in ancheta, respectiv a purtat tehnica de inregistrare la intalnirile cu Sorin Oprescu.

UNPR preia Primaria Capitalei - Marin Stefanel Dan, primar in locul lui Oprescu

Astfel, in seara zilei de 2 septembrie, Sorin Oprescu a avut o intalnire in biroul sau cu Bogdan Popa, in care au dezbatut mai multe chestiuni, inclusiv o suspiciune a primarului conform careia ar fi vizat de o ancheta. Discutia a fost inregistrata ambiental de anchetatori si din ea reiese ca Oprescu il suspecta pe fostul sau sofer, facand o legatura si cu Camatarii, cu care Cristian Stanca ar fi pieten si ruda prin alianta.

"La discutia ce a urmat intre Bogdan Cornel Popa si inculpatul Sorin Oprescu, cel din urma i-a adus la cunostinta ca a primit un mesaj de la Cristian Stanca, din care rezulta ca acesta din urma este speriat deoarece ar fi urmarit, fara a da insa mare importanta acestei senzatii ('El, sigur ca nu! Ce-o fi vazut el... ').

Inculpatul Sorin Oprescu si-a manifestat acest dezinteres desi a invederat ca una dintre persoanele cu care avusese intalnirea anterioara i-a comunicat ca 'Aveti grija cu soferul ala!' deoarece 'Da'... zice, 'dar se pare ca e... soferu' este prieten cu Nutu, ceva!', in timp ce Primarul ar fi raspuns ca 'Dom'ne, nu mai e soferul meu! Intre timp a devenit inspector!'. Cu toate acestea, inculpatul Sorin Oprescu a avut grija sa transmita ca, in ciuda neincrederii in observatiile lui Cristian Stanca, mesajul sau de baza ramane acela ca 'Adica, in sensu' de a avea grija!'", se arata in documentele anchetatorilor DNA.

Ulterior, Sorin Oprescu ar fi facut verificari, care i-ar fi confirmat suspiciunile.

"Prima data am crezut ca este legata de Camatari, pentru ca am vazut ce s-a intamplat (membri ai clanului Camataru au fost retinuti atunci pentru scandal la Curtea de Apel Bucuresti, n.red.). Si, bineinteles, probabil, sa vada astia ce... Intr-adevar, i-au facut o supraveghere de influenta, in sens... Altfel nu... ", ar fi aratat Oprescu.

Primarul, general, desi luase in calcul si posibilitatea ca Stanca sa se insele cu privire la masurile de supraveghere, a facut verificari: "Si m-am dus pe fir, sa vad de unde. Ma interesa foarte tare ca...", "Idiotul ala, n-am cum sa-i spun altfel, vorbeste prostii, atentie, vorbeste prostii. Ala care l-a lasat el in locul lui, care a fost nu stiu, nu stiu nimic. Deci a fost unul, care l-ati lasat deoparte cat a fost Grenada, dar Grenada s-a inteles cu el.

Si el acum asa prezinta: 'Eu m-am inteles cu Grenada!', 'Dar nu, dar nu, ca uite, dom'le, tre' sa fac ce-mi spune directorul pentru ca directorul e prieten cu domnul primar si domnul primar hotaraste!', si de aici a-nceput sa manance cacat. Adica ce cacat? Adica tot ce o mai fi scapat si Grenada, in gluma sau nu stiu ce din-astea. Deci nici nu stiu cine (expresie obscena) e asta, nici nu stiu cine e... ".

Procurorii noteaza in documentele citate ca aspectul infractional al activitatii desfasurate de Oprescu, Stanca si Popa, vizibil si in comportamentul primarului la intalnirea anterioara, a fost confirmat de acesta pe parcursul discutiei, cand a aratat: "... dar din ce mi-a transmis el a fost, de-aia m-am gandit imediat la Camatari, nu la... Am zis dom'le, retea, chestii, asta a fost servitoare la ala in casa", "Si-am zis 'Ba, hai ca omul vrea sa ne fereasca pe noi", sa nu zica ca cine stie ce ai facut, ca nici n-ai nimic si dupa aia te ia de fraier ca de-asta, ca 'Ba, dar ce-i iubirea asta?'".

Ultima dintre expresii, arata anchetatorii, "reprezinta o rationalizare de catre inculpatul Oprescu a modului in care este perceputa, din exterior, relatia foarte stransa intre cei trei, precum si exprimarea clara a intentiei de ascundere a acestei relatii pe parcursul supravegherii".

Sorin Oprescu a fost suspendat din functia de primar general al Capitalei, marti, dupa decizia definitiva de arestare preventiva. Consiliul General al Municipiului Bucuresti l-a desemnat pe Stefanel Marin (UNPR) in functia de primar interimar.

Edilul sef al Capitalei a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita.

Decizia de arestare preventiva a fost contestata de Sorin Oprescu si judecata in 14 septembrie la Curtea de Apel Bucuresti, care a mentinut decizia, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv.

Procurorii DNA il acuza pe Sorin Oprescu de luare de mita, sustinand ca in 5 septembrie, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere, a primit de la primul suma de 25.000 euro din 60.000 euro ceruti de cei doi pentru edil, de la patru persoane care ulterior l-au denuntat.

In acest dosar au mai fost arestati Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, directorul general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia, si omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanta a dispus si luarea masurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, si pentru Romeo Albu.

Oprescu isi mituia fostul director ca sa taca

Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, ar fi cel care cerea si intermedia mita intre firmele care doreau contracte din partea institutiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost impartiti intre el, primarul Sorin Oprescu si directorul economic din Primarie, conform anchetatorilor.

Sorin Oprescu avea o relatie foarte apropiata cu Bogdan Popa, caruia ii facea "confidente", spunandu-i despre Madalin Dumitru, fostul sef al Directiei Infrastructura din Primarie, judecat pentru fapte de coruptie, care i-ar fi cerut bani in schimbul tacerii, potrivit documentelor procurorilor DNA.

Anchetatorii arata, in documentele citate, ca intr-o discutie avuta in 31 august, Sorin Oprescu i-ar fi facut "confidente infractionale" lui Bogdan Cornel Popa, vorbind despre o suma de bani care i-ar fi fost ceruta de fostul director Madalin Dumitru, lasand sa se inteleaga ca a negociat suma pretinsa ca "pret al tacerii".

Astfel, la finalul intalnirii, Oprescu i-ar fi spus lui Popa ca vrea sa ii povesteasca "ceva la ureche", "o surpriza neplacuta pentru mine pe urmatoarea chestie". "Madalin a vorbit cu Mircea... si Mircea mi-a spus: 'Ba, asta a zis 'Dom'le, si eu am tacut din gura!'. Pai si ce (expresie obscena), ai avut tu vreo treaba cu mine?, 'Dom'le, imi dai si mie 10.000 pe luna!', i-ar fi detaliat Oprescu.

Anchetatorii sustin ca "Madalin" este Madalin Dumitru, fostul director al Directiei Generale Infrastructura si Servicii Publice din Primaria Capitalei pana in 5 iunie 2014, cand a fost retinut de Directia Nationala Anticoruptie petnru ca ar fi cerut comisioane pentru contracte derulate de institutia pe care o conducea, fiind trimis in judecata in 19 decembrie 2014. Madalin Dumitru a fost arestat la domiciliu pana la termenul din 26 iunie 2015, ulterior fiind judecat sub control judiciar.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Oprescu arestat Camatari, #Oprescu santajat Madalin Dumitru , #arestat