Cand si cum se va sfarsi "autostrada suspendata" (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 14:07
6498 citiri
Cand si cum se va sfarsi "autostrada suspendata" (Opinii)

Privesc imaginile din Spania cu protestatarii suparati pe familia regala, care doresc organizarea unui referendum pentru a-si alege singuri forma de guvernare.

Oamenii, revoltati de extravagantele casei regale, cer demisia regelui Juan Carlos I al Spaniei. Aproape toti isi exprima frustrarea pe care o resimt in fata privilegiilor si beneficiilor pe care membrii Casei Regale le dobandesc doar in virtutea faptului ca s-au nascut intr-o familie oarecare si nu in alta.

Criza ii face pe toti sa fie mult mai atenti fata de cei din jur care traiesc, in principal, din munca lor. Spaniolii, ca si grecii, italienii si cipriotii se numara printre cei mai loviti de criza economica din Europa.

Spre deosebire de englezi, care au si o cu totul alta traditie vis-a-vis de regalitate, dar si o cu totul alta situatie economica, spaniolii descopera in plina criza inutilitatea si sursa de frustrare pe care o poate degaja Casa Regala, mai cu seama cand reprezentantii ei nu se ridica la nivelul blazonului si asteptarilor poporului.

Dupa trimiterea acasa a regelui, oamenii din strada au strigat ca aceeasi soarta ii asteapta si pe politicieni - toti fiind o gasca de corupti care si-au dat mana ca sa fure mai bine.

Se intampla in Spania unde coruptia sufoca societatea si clasa politica, de la premier pana la Casa Regala, aproape la fel de intens si enervant ca si in Romania. Ca si in Grecia, unde dezamagirea si lehamitea fata de politicieni au atins cote ingrijoratoare, Spania se alatura si ea statelor unde efectele devastatoare ale crizei si nemernicia politicienilor au scos sute de mii de oameni in strada.

In Romania exista USL. Si aici au existat proteste la adresa unui guvern care a ales sa taie salarii si pensii, in timp ce baietii destepti ai partidului de la putere se imbogateau pe zi ce trece.

USL a castigat alegerile cu un scor urias si pentru ca au promis ca vor reinstaura dreptatea, domnia legii si increderea in institutiile statului. USL reprezinta din punctul asta de vedere ultima sansa pe care electoratul a dat-o clasei politice pentru a demonsta ca nu este toata o apa si un pamant.

Daca si USL va afisa acelasi cinism si bataie de joc fata de banul public, fata de munca si viitorul celor care au mai ramas in tara, sper ca liderii partidelor politice din Uniune sunt deja pregatiti pentru proteste generalizate asemanatoare celor din Spania sau Grecia.

Oricat nu este invatat romanul sa iasa in strada pentru a-si cere drepturile sau sa isi pedepseasca conducatorii, oricat de "mamaliga" cred altii ca suntem, adancirea crizei si viata tot mai grea ii face pe majoritatea sa fie extrem de exigenti si atenti la ce promit, spun si fac politicienii.

Ca si autostrada suspendata a lui Oprescu, despre care nimeni nu cred ca mai are vreun dubiu ca nu va fi niciodata construita, cel putin nu in timpul mandatului doctorului, liderii USL trebuie sa aiba grija ce promisiuni isi respecta si ce hotarasc sa calce in picioare cu detasarea si cinismul specific numai politicienilor.

Atat timp cat ignora promisiunile pe care nimeni nu le-a luat in serios, pot sta linistiti, nimeni nu-i va deranja nici macar cu o intrebare.

In ciuda declaratiilor prevazatoare si linistitoare, liderii USL ar trebui sa inteleaga ce povara apasa asupra lor. Altfel, daca vor dezamagi acolo unde majoritatea se asteapta cel mai putin, pot sa se astepte de pe acum la o reactie - pedeapsa mult mai dura decat cea pe care au primit-o pedelistii salvatori de tara.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#proteste Spania rege, #USL respectare promisiuni electorale , #autostrada suspendata