Dosarul de mita al lui Sorin Oprescu: Directorul economic al Primariei Capitalei, retinut de DNA (Video)

Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 22:38
3481 citiri
Dosarul de mita al lui Sorin Oprescu: Directorul economic al Primariei Capitalei, retinut de DNA (Video)

Directorul economic al Primariei, Mircea Octavian Constantinescu, a fost retinut, duminica seara, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in dosarul in care Sorin Oprescu este acuzat de luare de mita.

Mircea Constantinescu a fost scos din sediul DNA cu catuse la maini si urcat intr-o masina a anchetatorilor, pentru a fi dus in arest.

Intrebat de jurnalisti daca Sorin Oprescu i-a cerut mita, directorul economic din Primaria Capitalei a spus: "Nu mi s-a cerut niciodata".

Mircea Constantinescu va fi dus, luni, la Tribunalul Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, in acest dosar au mai fost retinuti Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, directoarea Centrului Cultural "Palatele Brancovenesti", Ruxandra Petroi Avasiloae, si adjunctul acesteia, Florin Supeala.

De asemenea, la acesta ora primarul Capitalei, Sorin Oprescu, se afla la Tribunalul Bucuresti, unde magistratii urmeaza sa decida daca vor emite pe numele sau mandat de arestare preventiva, asa cum au solicitat procurorii DNA, care il acuza de luare de mita.

Sorin Oprescu a fost retinut de procurorii DNA, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce ar fi primit mita 25.000 de euro.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, primarul general al Capitalei ar fi primit banii prin intermediul sefului unei institutii din Primarie, de la patru denuntatori.

Conform surselor citate, 5.000 de euro din banii primiti mita de Sorin Oprescu ar fi fost gasiti asupra sa, iar o parte la locuinta acestuia, din Ciolpani, unde pe parcursul zilei au avut loc perchezitii in prezenta edilului.

Procurorii DNA spun ca, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea primariei si cu o persoana de incredere a primarului, Sorin Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinsi de cei doi, pentru edil, de la patru denuntatori.

Procurorii arata ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executanta pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din aparatul primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. O parte de 10 la suta din valoarea contractului era ceruta pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Alexandru Chiciu, avocatul primarului Sorin Oprescu, a declarat ca a fost mandatat de edil sa precizeze ca acesta nu a cerut niciodata bani nimanui, nici direct, nici prin intermediari, aparatorul aratand si ca acuzatiile de luare de mita ale procurorilor DNA sunt nefondate.

"La o prima analiza a dosarului, pot spune ca acuzatiile DNA sunt nefondate. Ele se bazeaza pe << deductii >> ale unor persoane, fapt inacceptabil intr-o asemenea situatie. Clientul meu m-a mandatat sa va spun ca niciodata nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiti de la denuntatori, iar domnul Oprescu nu stia provenienta lor. Era de datoria DNA sa clarifice mai bine acest dosar, nu sa arunce in arest un om, doar pe vorbele aruncate de alti inculpati", a declarat avocatul Alexandru Chiciu pentru MEDAFAX.

El a mai precizat ca nu este momentan in tara, dar de apararea primarului general al Capitalei se ocupa trei avocati din echipa sa.

Sorin Oprescu, nascut in 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicina Generala Bucuresti, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR si apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, presedintele PSD Bucuresti, functie din care a demisionat dupa cateva luni, dupa ce a pierdut in fata lui Mircea Geoana competitia pentru functia de presedinte al partidului.

In aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru functia de primar general al municipiului Bucuresti, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#director economic Capitala retinut, #Sorin Oprescu mita retinut DNA , #DNA