Basescu l-a pulverizat pe Oprescu la Capitala (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 22:03
9167 citiri
Basescu l-a pulverizat pe Oprescu la Capitala (Opinii)

Stirea ar fi actuala si nu se refera la campania electorala din 2000 pentru alegerile din Bucuresti, cand Traian Basescu s-a transformat din candidatul fara nicio sansa in castigatorul locului secund, pentru ca, apoi, in turul doi, sa-l spulbere pe deja victoriosul Sorin Oprescu.

Este vorba despre un fragment aproape suprarealist petrecut cu doar cateva ore in urma si despre efectul naucitor pe care il pot avea cateva teme mai vechi, chiar si acum, asupra invincibilului doctor Oprescu.

A fost deajuns o simpla inregistrare dintr-o emisiune mai veche. Nimic mai mult. Nici macar o interventie in direct. Un fragment cu o ipotetica abordare de campanie pe care si-o imagineaza Traian Basescu ca ar putea-o avea oricare dintre contracandidatii lui Oprescu la Capitala. Urmarind in direct ce efect poate avea Traian Basescu (inregistrat) asupra lui Oprescu, in emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, din 5 aprilie, sentimentul ca doctorul nu e deloc invincibil la Capitala devine certitudine. Sa vedem ce l-a lasat KO pe primarul Oprescu:

"In principiu, greii PDL sunt grei cand se dau functiile, da? Si le-o spun deschis, aici, public. Greii PDL, cand se dau functii isi aduc aminte ca sunt grei. Cand au de indepartat pe unul care nu le convine isi aduc aminte ca sunt grei, dar cand este Sorin Oprescu, politician de 20 de ani si om harsait in campanii, in .... Eu l-am antrenat foarte bine in anul 2000, daca va aduceti aminte, l-am antrenat cum pierzi de la 44 de procente impotriva unuia cu 17%, in primul tur. Deci, Sorin Oprescu este unul din cei mai buni oameni politici de campanie.

Ce i-ar fi unui greu al PDL sa se duca si sa-i spuna: 'domnule Oprescu, ce ai facut in Bucurestiul asta? Pasajul... Pai, l-a inceput Basescu. Si ai votat impotriva lui. Domnul Oprescu, stadionul? Pai, l-a facut Videanu. Domnule Oprescu, daca exista linia 41 si inca 120 de kilometri... aia sunt facuti de Basescu, nu de tine. In Bucuresti, daca exista contorizare la scara de bloc este facuta de primarul Basescu, nu de tine. In Bucuresti, daca este programul de reabilitare a 110 scoli este facut de Basescu, nu de tine. In Bucuresti, daca este programul cu reabilitarea orasului vechi este finantat cu 28 de milioane de dolari de Basescu'.

L-as pulveriza si i-as mai spune ceva: 'bai, ai avut doua proiecte majore - autostrada suspendata si tu nu ai facut pe teritoriul Bucurestiului conexiunea la autostrada pentru care certam Ministerul Transporturilor, Autostrada Bucuresti - Ploiesti, asta care daca da Dumnezeu o sa fie gata prin iunie, dar sa stiti ca ea se termina in centura'. Pe teritoriul Bucurestiului nu a facut nimeni nimic si as vrea sa vad autostrada suspendata si as vrea sa vad..., va aduceti aminte ca intre Parcul Alba Iulia si magazinul Unirea trebuia sa fie un spatiu verde cu pelicani, cu caprioare. Nu va aduceti aminte din campanie? Macar sa puna acolo o caprioara ca sa o vad, un pelican, un...."

Citatul ii apartine lui Traian Basescu si este un fragment din emisiunea "La Taifas", B1 Tv, din 18 martie 2012, unde presedintele s-a intretinut cordial vreo doua ore cu Ion Cristoiu. Acest pasaj, ca si multele altele, a trecut neobservat, pentru ca tot atunci presedintele "dezvaluise" oferta de premier pe care i-o facuse lui Ponta la ultimele negocieri de la Cotroceni, iar liderul PSD nici macar nu a fost in stare sa raspunda, in locul lui vorbind ceilalti doi parteneri din USL.

Cine a urmarit reactia lui Sorin Oprescu la Sinteza Zilei, dupa vizionarea acestui fragment (e motivul pentru care l-am redat in intregime aici), intelege ce vreau sa spun. Abil, corect si prevazator, realizatorul emisiunii a ales unul dintre cele mai dure atacuri care ar putea fi formulat impotriva lui Oprescu de catre contracandidatii sai. Poate si pentru a-l pregati pentru tot ce poate fi mai rau, intr-un mediu placut si unde inca mai putea primi ajutor. Chiar si asa, la final, primarul Bucurestiului era de departe mai pulverizat decat si-a putut imagina Basescu in discutia cu Ion Cristoiu.

Poate si pentru ca fragmentul incepe cu un Basescu flatant si magulitor la adresa lui Oprescu, una dintre tehnicile de baza folosite in atacurile sale de presedinte (sa ne amintim celebrul dialog, hotarator, din 2004, cu Adrian Nastase pe tema blestemului comunistilor), poate si pentru ca aparent, doar aparent, discutia se centra in jurul "greilor" din PDL, iar atentia lui Oprescu fusese furata, poate si pentru ca pur si simplu nu a stiut ce sa raspunda loviturilor - rezultatul a fost ca, dupa ce pe ecran se stingeau ultimele cuvinte din Traian Basescu, Sorin Oprescu era lesinat, transfigurat si fara niciun cuvant la el. Mut si lat.

I-au trebuit secunde bune sa poata scoate o gluma proasta, legandu-se de ultimele cuvinte din inregistrare "adevarul e ca de la o varsta iti cam plac caprioarele...?!" Daca asta e tot ce poate doctorul Sorin Oprescu in materie de spontaneitate, in fata unei lovituri nici macar foarte rau sub centura, atunci sansele sale ar trebui sa se reduca si mai mult.

Desigur, sa nu scapam din vedere nici ghiolbanismele lui Traian Basescu, exagerarile, generalizarile si distorsiunile sale specifice (care astazi, daca sunt formulate de presa sau Opozitie il scot din minti). Macar si pentru faptul ca stadionul NU l-a facut Videanu (el a fost prea ocupat cu bordurile ca sa mai aiba timp si de Arena), pasajul Basarab NU l-a inceput Basescu (in cel mai bun caz se poate spune ca a initiat proiectul), iar restul sunt la fel de aproximative si/sau incorecte. Ce mai conteaza insa cand loviturile si-au produs efectul, iar adversarul e la pamant. Si inca dintr-o inregistrare!

Poate ca Oprescu nu a mai putut deschide gura si pentru ca finalul fragmentului se incheie apoteotic cu atacuri la "zburatoarele" doctorului, la caprioarele si spatiile verzi aiurea si lipsa unei gandiri serioase a infrastructurii. Macar si a unei gandiri, daca nu si executie.

Desigur, cu un realizator ingaduitor apoi, care stie cum sa oblojeasca ranile provocate in spatiul sau, medicul s-a putut pune aparent pe picioare. Hemoragia nu se oprise insa nicio clipa. Nu a putut bolborosi decat un singur lucru - traieste si lucreaza pentru oameni. Aproape ca iti dadeau lacrimile odata cu el.

Marele noroc al lui Sorin Oprescu ar fi ca zvonurile care au tot circulat pe surse, despre vizita presedintelui la sediul PDL, in ceas de seara, sa fie adevarate. Adica Silviu Prigoana sa se regaseasca in intrebarea lui Basescu: "Ai negociat toata primaria cu Oprescu sau au ramas bucati nenegociate?" Altfel, daca nimic nu e aranjat - si aici pot cadea ambii in capcana - Oprescu e de batut. Nu conteaza de cine.

Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige...
PNL, în impas major înaintea alegerilor. Analist: “Există temerea să nu se creeze o forță revoluționară în interiorul partidului”
PNL, în impas major înaintea alegerilor. Analist: “Există temerea să nu se creeze o forță revoluționară în interiorul partidului”
PNL trece prin momente dificile cu doar câteva luni înainte de alegeri. Motivul principal este reprezentat de listele comune pentru alegerile locale, iar mulți dintre liderii din teritoriu au...
#Sorin Oprescu primar Bucuresti, #Traian Basescu presedinte, #Silviu Prigoana candidat PDL Capitala, #alegeri locale , #primar general