Bucurestenii n-au apa calda, Oprescu da vina pe campanie: Se simte un vant liberal

Luni, 06 Octombrie 2014, ora 15:45
4007 citiri
Bucurestenii n-au apa calda, Oprescu da vina pe campanie: Se simte un vant liberal
Foto: Facebook/Sorin Oprescu

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dat vina pe Distrigaz si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) ca bucurestenii din mai multe sectoare nu au apa calda.

Sorin Oprescu a sugerat ca ar fi vorba chiar de anumite interese ale liberalilor in scandalul apei calde, de care locuitorii sectoarelor 2, 3, 4 si 5 nu mai beneficiaza de joia trecuta.

"Actiunile Distrigaz sunt fortate de diverse interese, nu vreau sa nominalizez, dar se simte un vant liberal", a declarat edilul Capitalei, intr-o conferinta de presa sustinuta luni, acuzand Distrigaz ca a redus presiunea agentului termic "direct", fara sa stea inainte la discutii cu reprezentantii municipalitatii.

Milioane de bucuresteni, fara apa calda: Oprescu e direct raspunzator

Distrigaz a anuntat ca a redus presiunea gazelor din cauza ca producatorul de energie termica ELCEN are o datorie foarte mare. Acesta din urma a dat vina pe distribuitorul de caldura RADET, din subordinea Primarie Capitalei, de la care a sustinut ca are de incasat multi bani.

Oprescu a spus din nou ca RADET a achitat in totalitate facutura pentru agentul termic si a criticat Distrigaz ca "nu a informat cetatenii inainte" de a lua decizia de a reduce presiunea la gaze.

Primarul a cerut ca organele competente sa verifice contractele incheiate in trecut, unde exista o clauza privind protectia populatiei, acuzand Distrigaz ca "nu s-a gandit la impactul" pe care actiunea sa il are asupra populatiei.

Continua problema apei calde in Bucuresti, desi Distrigaz a anuntat ca reia furnizarea de gaze

"Sper sa nu fi fost vreo intelegere care, folosind populatia, sa creeze presiune asupra primariei", a continuat Oprescu.

El a explicat ca RADET are o datorie catre ELCEN din anul 1995, care, dupa numeroase penalitati, a ajuns la suma de 700 de milioane de euro. Totusi, edilul a subliniat ca organele de control nu au reusit sa ajunga la sursa initiala a acestei datorii si ca primaria si-a facut datoria de a plati consumul.

"Nu inteleg sa platesc un management prost la ELCEN. Avem banii pentru a putea subventiona pretul la gigacalorie, nu inteleg de ce aceasta masura, pentru ca ELCEN avea datorii, sa-si rezolve problemele lor in casa. (...) Nu se poate sa ne furam caciula si sa vorbim de bani virtuali, de datorii care veneau de niciunde. Nici pana azi, corpurile de control nu pot vorbi de datoria initiala (a RADET catre ELCEN - n.red.), e istorie, nu platesc istoria cu banii bucurestenilor", a declarat Oprescu.

Primarul general a subliniat ca "problema reala" este cea a caldurii, avand in vedere ca se apropie sezonul rece, si a facut apel la cele doua companii "sa priveasca cu responsabiliatte actiunile cu impact social".

"Nu cred ca vor sa faca la fel ca Gazprom (compania rusa care, recent, a redus livrarile de gaze catre Romania fara sa anunte - n.red), daca nu, sa spuna, nu sa scada presiunea gazelor, ca sa nu putem sa continuam o aprovizionare civilizata a populatiei cu agent termic", a precizat acesta.

Udrea ii ataca pe Oprescu si Ponta: Din cauza lor ati ramas fara apa calda!

"Legea este tampita, pe care a dat-o ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - n.red). Nu poti, daca ai in fata penalitati la penalitati, sa dai banul public al cetatenilor", a incheiat Sorin Oprescu.

Oprescu asigura ca primaria n-are datorii

RADET si Primaria Municipiului Bucuresti au achitat in totalitate factura pentru agentul termic cumparat de la Electrocentrale Bucuresti, a mentionat Oprescu, duminica, intr-o adresa publicata pe pagina de Facebook a primarului Capitalei.

Certati cu apa calda. Oprescu da vina pe Distrigaz: Amenintare la siguranta populatiei

Distrigaz a redus in ultimele zile cantitatea de gaze livrata Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), sustinand ca producatorul de energie termica are de achitat o datorie de 88,86 de milioane de lei. Prin urmare, milioane de bucuresteni au ramas fara apa calda.

In acelasi timp, reprezentantii ELCEN au afirmat ca au foarte multi bani de incasat de la distribuitorul de caldura, RADET.

Dupa aparitia stirii in presa, Distrigaz a reluat livrarea cantitatii necesare de gaze catre ELCEN, anuntand ca va mai astepta inca o saptamana plata datoriei.

Zeci de mii de bucureșteni nu au apă caldă din cauza avariei majore produsă la sistemul de termoficare. Sectoarele cel mai grav afectate
Zeci de mii de bucureșteni nu au apă caldă din cauza avariei majore produsă la sistemul de termoficare. Sectoarele cel mai grav afectate
Furnizarea apei calde este oprită la 1.373 de imobile din Capitală, reprezentând 14% din totalul imobilelor din municipiul Bucureşti, conform datelor publicate pe site-ul Termoenergetica. De...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#apa calda Bucuresti, #apa calda Sorin Oprescu, #apa calda Oprescu datorii , #primar general