Capitala lui Oprescu: Politistii pazesc infractorii care demoleaza monumente - TV Ziare.com

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 16:22
2182 citiri
Capitala lui Oprescu: Politistii pazesc infractorii care demoleaza monumente - TV Ziare.com

Politistii pazesc infractori care demoleaza monumente istorice, iar acest lucru este emblematic pentru primarul Capitalei, sustine Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, care a depus o plangere penala pe numele primarului general.

Acesta acuza ca prestatia lui Sorin Oprescu in functia de primar general al Capitalei este "o barbarie", in conditiile in care acesta demoleaza monumente istorice si "nu are pic de respect fata de lege". Presedintele asociatiei arata ca, pe 10 decembrie, o firma angajata de primarie a demolat o cladire monument istoric din Capitala.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Nicusor Dan.

"Firma angajata isi organizase santierul, mai multe organizatii au semnalat Ministerul Culturii, Ministerul Culturii a dat un comunicat ca nu cumva sa se demoleze cladirea ca e un monument, oamenii au inceput sa demoleze la ora 1 noaptea. Politia a oprit lucrarile si a venit politia locala Bucuresti care este subordonata Primariei Generale, care a spus 'va dam noi voie sa lucrati'. Politistii pazeau pe infractorii care demolau ilegal. Pentru mine asta este emblematic pentru Sorin Oprescu si cred ca Bucurestiul ar avea de castigat daca Oprescu ar fi oprit", a declarat Nicusor Dan, pentru TV Ziare.com.

Plangere penala pe numele lui Oprescu, dupa ce a demolat monumente istorice

Presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul este de parere ca ideea de a centraliza bugetul pentru Bucuresti si de desfiintare a primariilor de sector ar fi una buna, in conditiile in care numeroase ilegalitati sunt comise la primariile de sector, iar la primaria generala sunt sanse ca primarul sa fie sanctionat, macar si electoral.

Nicusor Dan da exemplul autorizatiilor de constructie, care sunt date abuziv de primariile de sector: "Liviu Negoita si Neculai Ontanu sunt cei mai rai primari din Bucuresti, numai noi avem anulate 20 de acte pe care Negoita le-a emis. Intr-o zona in care avea o autorizatie de construire de 3 etaje Negoita a dat pentru cinci etaje, iar investitorii au vrut sase. A dat sase iar vecinii au anulat autorizatia in instanta. Negoita a dat apoi autorizatie de opt, dupa care de noua etaje", explica Nicusor Dan.

Oprescu ameninta ONG-urile care intarzie lucrarile in zona Berzei-Buzesti

"Poate ca de principiu nu e rau sa fie impartit bugetul, dar in practica nu e bine pentru ca nimeni nu urmareste ce se intampla la primariile de sector (ONG-uri, presa). La primaria generala cel putin exista presa si ONG-urile si exista speranta ca pentru lucrurile acestea se va plati electoral. La primarie, ce se intamola cu panselutele si bugetul urias de la ALPAB (n.r. Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement) este un mare scandal si Oprescu in campanie va plati inclusiv pentru asta", sustine Nicusor Dan.

Bucurestiul are nevoie de un primar curajos

Bucurestiul are nevoie de un primar curajos, care sa nu dea inapoi de teama ca va fi sanctionat pentru ca face ce trebuie pentru Bucuresti, este de parere Nicusor Dan, presedintele asociatiei "Salvati Bucurestiul".

Acesta da exemplul traficului infernal din centrul Bucurestiului, care poate fi fluidizat prin inchiderea unor benzi si prin taxe mari pentru cei care isi parcheaza masina in zona centrala, un model adoptat de toate orasele europene.

"Noi traim in momentul asta ce au trait orasele occidentale in anii 60'-70;, in care ei descopereau autorusimul si se credea ca este solutia la tot, de aceea largeau sosele. Au demolat cartiere istorice si au tot largit sosele, ca sa-si dea seama ca nu vor face fata traficului si trebuie dezvoltat transportul in comun.

Primarul trebuie sa aiba curaj fata de cetateni si sa inchida anumite benzi, sa le dea in circulatie numai pentru transportul in comun. Asta este frustrant pentru specialisti, este ca lucrurile astea se stiu si mai vin specialisti straini si ne spun asta. Noi le tot repetam si nimeni nu ne asculta, toata lumea viseaza la asfalt si la sosele suspendate", sustine Nicusor Dan.

Acesta adauga ca turistii straini sunt interesati de zonele istorice ale Bucurestiului, pentru care insa nu se gasesc niciodata bani de la bugetul de stat si unde apar mereu cladiri inalte care strica esteticul zonei.

"Lipsa de fermitate a primariei a facut ca investitorii sa poata sa contruiasca inalt in centru si atunci centrul nu a mai avut nicio valoare comerciala in sine. Avand profit de 200-300% ca sa construiesti ceva mai inalt nu a existat interes pentru a restaura nici din partea primariei nici de la investitori", explica Nicusor Dan starea deplorabila in care se regaseste zona de centru a Capitalei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Sorin Oprescu, #politisti demolare ilegala, #Oprescu demolare ilegala, #Asociatia Salvati Bucurestiul , #primar general