Cine va fi candidatul USL la Primaria Capitalei? - Sondaj Ziare.com

Luni, 07 Februarie 2011, ora 18:39
5666 citiri
Cine va fi candidatul USL la Primaria Capitalei? - Sondaj Ziare.com

Dupa cateva zile de confuzie generala, in care declaratiile contradictorii ale liderilor PNL si PSD au generat nedumeriri, Victor Ponta si Crin Antonescu au reusit sa isi convinga colegii de partid sa accepte o candidatura comuna la postul de primar general al Capitalei. Dar greul abia de acum incepe. Cum va fi acesta desemnat?

In protocolul Uniunii Social-Liberale parafat sambata de forurile de conducere ale PSD, PNL si PC se spune foarte clar: "Cele doua parti semnatare ale Aliantei vor participa la alegerile locale cu candidaturi comune pentru functiile de presedinti de consilii judetene, primari de municipii resedinta de judet si primar general al municipiului Bucuresti. (...) Candidatul pentru postul de primar general al Municipiului Bucuresti va fi desemnat de copresedintii Aliantei pe baza sondajelor de opinie, precum si pe baza altor analize".

In text nu se precizeaza insa ce inseamna "alte analize", dupa cum nu se arata foarte clar nici in ce perioada si cine va realiza sondajele cu pricina. Este binecunoscut faptul ca toate cele trei partide componente ale USL au pe langa casa cel putin unul sau doua institute de sondare a opiniei publice, care obisnuiesc sa dea publicitatii, la momentul potrivit, cifre numai bune pentru a le creste cota de piata.

Depasind aceste aspecte, sa trecem in revista cateva dintre posibilele candidaturi. Tinand cont ca dupa 1989 electoratul Capitalei s-a aratat a fi in mare parte de dreapta, unul dintre cei mai indreptatiti sa candideze ar putea fi primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care se bucura de o mare notorietate si sustinere publica, el fiind si presedintele PNL Bucuresti.

"As fi un bun primar general, dar niciodata nu mi-am pus in cap sa candidez", a declarat insa recent Andrei Chiliman, iar surse liberale au confirmat ca acesta nu se afla deocamdata in carti pentru Primaria Capitalei, ci doar pentru cea de sector.

Pe de alta parte, Ludovic Orban, fost candidat al PNL la fotoliul de primar general si-a taiat singur craca de sub picioare prin inversunarea cu care s-a pronuntat impotriva aliantei PNL cu PSD, fiind, de altfel, singurul care a votat repetat impotriva acesteia in forurile de conducere.

In schimb, liberalii ar putea avansa o candidatura surpriza, cea a senatorului Mircea Diaconu, actor si director al Teatrului Nottara. Argumente in favoarea acestei ipoteze ar fi destule. Teoretic societatea civila din Bucuresti este destul de bine conturata, obisnuind sa se si prezinte la vot. In acelasi timp, Mircea Diaconu se bucura, incontestabil, de notorietate si are aparitii frecvente la posturile de stiri unde isi combate extrem de convingator adversarii politici, beneficiind din plin de indelungata sa experienta artistica.

In plus, Mircea Diaconu a fost unul dintre putinii liberali al caror nume a fost trecut sambata de Crin Antonescu pe lista extrem de scurta a celor carora le-a multumit pentru sustinerea noului proiect politic.

In mod neasteptat, insusi liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a lasat sa se inteleaga ca, daca sondajele de opinie vor arata ca bucurestenii doresc la Primaria Capitalei o persoana din randurile societatii civile, atunci asa va fi.

Ramanand insa in zona liberala, un candidat puternic, cu sanse mari sa intre in cursa pentru functia de primar general, ar putea fi conservatorul Cristian Popescu Piedone. Primarul PC de la sectorul 4 se bucura de o puternica sustinere in cadrul partidului si electoratului conservator, iar, datorita personalitatii sale carismatice, ar avea sanse mari sa fie acceptat si de electoratul liberal, in conditiile in care PC si PNL tocmai s-au infratit in cadrul Aliantei de Centru Dreapta.

"Exista o serie de oameni care, prin activitatea lor in folosul unor parti din Bucuresti, si-au dovedit capacitatea buna de administrare, au castigat increderea cetatenilor si pot oricand sa candideze cu succes, sustinuti de o formatiune importanta cum e ACD. Va dau un exemplu, ar putea sa fie Cristian Popescu Piedone", a reclarat recent, in cadrul unei conferinte de presa comune, liderul PNL Bucuresti, Andrei Chiliman.

"Eu cred ca ar putea fi dnul Chiliman", a returnat complimentul razand Cristian Popescu Piedone.

Ramane de vazut care dintre ei va intra totusi, pana la urma, in malaxorul sondajelor de opinie care vor stabili unicul candidat al USL la Primaria Capitalei.

Trecand in cealalta jumatate a Uniunii Social Liberale, la PSD, cel mai puternic candidat se prefigureaza a fi primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Recent intors de la Washington unde a avut intalniri "foarte excelente" si si-a facut noi prieteni chiar si la Casa Alba, liderul PSD Bucuresti cocheteaza serios cu ideea de a avansa pana la gradul de primar general al Capitalei.

E drept ca Vanghelie s-a aratat un pic debusolat de rapiditatea cu care s-a constituit alianta PSD cu PNL si PC, alianta care i-a taiat un pic din entuziasmul cu care venise de peste Ocean.

Intrebat insistent de jurnalisti in ultimele zile daca are de gand sau nu sa candideze la Primaria Capitalei, Vanghelie a dat din colt in colt, aratandu-se un soldat disciplinat. "Am spus ca cea mai buna formula este aceea care iese din sondaje de opinie", a declarat el dupa parafarea USL in acest weekend.

In schimb, Vanghelie este cel care a lansat si promovat cu insistenta varianta ca intreaga Opozitie sa il sustina pe Sorin Oprescu pentru un nou mandat la Primaria Capitalei, sustinand ca aceasta este o posibilitate reala.

Intrebat daca si Sorin Oprescu vrea acest lucru, Vanghelie a raspuns: "banuiesc ca daca nu vrea, gasim formula mai plastica, mai pragmatica, dar eu sunt sigur ca si Sorin Oprescu la un moment dat, si el este interesat de o solutie pentru bucuresteni".

Pana in prezent Sorin Oprescu este si singurul care si-a anuntat foarte clar intentia de a candida din nou la Primaria Capitalei. Edilul sef a sustinut ca a demarat o serie de proiecte pe care vrea sa le duca la bun sfarsit. In plus, sondajele de opinie il dau in prezent ca favorit, un bun pretext pentru USL sa se incoloneze in spatele independentului Sorin Oprescu.

Ziare.com te invita sa iti spui parerea si sa votezi: Cine crezi ca va fi pana la urma candidatul USL la Primaria Capitalei?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#candidati Primaria Capitalei, #candidat USL Primaria Generala, #candidaturi Primaria Capitalei , #primar general