Dancu: Nu un om l-ar invinge pe Oprescu la Capitala, ci un eveniment

Vineri, 16 Martie 2012, ora 12:31
4435 citiri
Dancu: Nu un om l-ar invinge pe Oprescu la Capitala, ci un eveniment
Foto: Ziare.com

Sociologul Vasile Dancu (PSD) crede ca desi Emil Boc si Sorin Oprescu sunt cotati cu sanse reale, chiar foarte mari, sa castige alegerile pentru primariile din Cluj, respectiv Bucuresti, experienta ultimilor ani arata ca se poate pierde pe ultima suta de metri.

Avand o bogata experienta politica, Vasile Dancu spune ca este greu de apreciat in acest moment daca Emil Boc va casiga sau nu, in cazul in care va candida, la primaria municipiului.

"Chiar daca faci sondaje, chiar daca masori, ceea ce faci acum este o fotografie in conditii de laborator, pentru ca in timpul alegerilor se modifica foarte mult atmosfera politica, datorita competitiei politice, se modifica si raportul dintre candidati.

Sa nu uitam, in campania din Romania in medie, cam 30% din voturi se misca intr-o parte sau alta, apar votanti noi din nehotarati, unii, care sunt indecisi sau foarte slab hotarati pentru un partid, se muta spre un candidat in functie de prestatia aceluia. Intre 7-11 % dintre romani spun ca s-au hotarat in ultima zi, in ziua in care s-au dus sa voteze. Deci nu se poate spune dinainte", a explicat Vasile Dancu pentru Ziare.com.

Bun cunoscator al situatiei politice de la Cluj, acesta spune ca, daca ar candida, Emil Boc ar avea si handicapuri, scandalul Apostu si efectele masurilor de austeritate promovate in calitate de premier, dar si avantaje, cum ar fi lucrurile pe care le-a facut pentru clujeni: centurile de ocolire, investitiile Bosh, De Longhi.

"Dar, nu cred ca Emil Boc ar accepta sa mearga sa candideze la Cluj. El este presedintele PDL. Ar fi privita ca o infrangere si ca un fel de impingere a lui de la presedintia partdiului spre periferia politica, si nu cred ca PDL va face acest lucru, chiar daca vor exista voci in interior care sa il trimita sa candideze la locale si sa ramana acasa.

Nu cred ca el va accepta asta si nu cred ca cei din conducere partidului vor accepta acest lucru", a conchis Vasile Dancu.

Sorin Oprescu pare imbatabil, dar trebuie sa ne puna pe ganduri faptul ca Traian Basescu spune asta

In schimb, in Capitala lucrurile par foarte clare, chiar daca PDL anunta ca va face o frumoasa supriza, in ciuda sondajelor care il dau pe Oprescu castigator cu 70%.

"Este un lucru foarte interesant ce se intampla in Bucuresti. In primul rand ca presedintele Romaniei, ceea ce este foarte rar pentru un om cu experienta sa politica, a spus ca nu ar fi sanse ca cineva sa il invinga pe Sorin Oprescu. E un lucru care ar trebui sa ne puna pe ganduri.

Daca Traian Basescu spune asta, s-ar putea sa crezi ca exita totusi ceva in spate si este interesat sa spuna asta", ne-a declarat Vasile Dancu.

E adevarat ca Sorin Oprescu are un scor foarte bun, mai ales in lipsa de contracandidat si fiind sustinut si de o alianta care are un scor mare la nivel national si in Bucuresti.

"Pare imbatabil. Dar vreau sa va spun ca niciodata, cand este vorba de alegeri, nu poti sa spui de la inceput ca un candidat a castigat. Orice scandal de coruptie, un accident sa zicem, o dezvaluire, sunt multe situatii care au schimbat in ultimul moment foarte multe candidaturi castigate deja. Imi amintesc de doua alegeri: Schroder in Germania, datorita unor inundatii, a castigat pe ultima suta de metri, iar Aznar a pierdut in urma atentatului nefericit de la Madrid, in urma cu cativa ani.

Sunt doar doua exemple, ca sociolog, ocupandu-ma de politica, stiu sute de astfel de exemple. Sa nu il uitam pe Mircea Geoana, care a pierdut tot asa, pe ultima suta de metri, desi conducea consistent chiar si cu 12 procente, inainte de turul al doilea", a mai explicat sociologul.

Prin urmare, nimeni nu trebuie sa creada ca alegerile sunt castigate de la inceput.

"Sigur, conditia este urmatoarea: sa existe un candidat alternativ la un candidat puternic cum este Sorin Oprescu. Ori, in acest moment, nu exista. Nu cred ca Silviu Prigoana, care poate sa fie popular in Bucuresti, ar putea sa castige alegerile in acest moment. Exista insa alti candidati cu scoruri performante, cum este Cristian Popescu, dar probabil ca nu va candida la Primaria Generala, pentru ca el este un castigator sigur la primaria lui de sector.

Nu un om l-ar bate pe Oprescu, ci un eveniment, o campanie negativa, ar putea la un moment dat sa produca o bresa in sistemul lui de autoritate. De aceea nu putem spune decat atunci cand se va fi incheiat campania, ca a castigat un candidat", a conchis Vasile Dancu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Oprescu invins Bucuresti, #Boc candidat primarie Cluj, #contracandidat Oprescu PDL Bucuresti , #primar general