Gazonul neputintei noastre (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 13:18
4987 citiri
Gazonul neputintei noastre (Opinii)

Marti seara am avut sentimentul unui teribil salt in timp, inapoi. In primavara lui 2003, in plina guvernare Nastase, meciul de fotbal Romania - Danemarca a fost jucat intr-o groapa de nisip amenajata pe o suma exorbitanta din bani publici, pe fostul stadion national, de firma lui Adrian Oprisan, fratele baronului de Vrancea.

In 2011, in plina guvernare PDL, dar cu un primar independento-pesedist la Primaria Capitalei, meciul Romania - Franta a fost jucat pe un camp de cartofi amenajat pe noul stadion national, tot pe o suma exorbitanta, tot din bani publici, de, ati ghicit, firma aceluiasi Adrian Oprisan, fratele aceluiasi baron de Vrancea.

Intre isprava din 2003 si cea de acum, potrivit ziaristilor de la Romania Libera, Adrian Oprisan a devenit, la randul sau, un adevarat baron al gazonului, executand o multime de astfel de lucrari finantate din banii contribuabililor. Nici calitatea mizerabila a lucrarilor, nici schimbarile de putere nu i-au afectat asadar afacerile prospere.

Exista o singura diferenta. Scandalul lui 2003 a facut victime in presa. La Europa FM trei jurnalisti au demisionat dupa ce directorul Ovidiu Miculescu, cel pe care anul trecut PSD a incercat sa-l faca sef la RRA, a incercat sa cenzureze stirea referitoare la prietenul sau Oprisan. Anul acesta probabil ca nu se va mai intampla asa ceva, inclusiv pentru ca stirea a devenit una internationala.

"Arena Nationala a avut totul, mai putin gazon. Era complicat sa joci fotbal. Astfel, actorii acestei parodii de meci international s-au prins intr-un joc in care fiecare schimbare de directie, alunecare, transforma iarba intr-un grotesc camp de cartofi", scrie, spre exemplu, Le Monde.

"Arena Nationala e un paradox. Cum poate un stadion de asemenea anvergura sa aiba un asa gazon?", a comentat L'Equipe. Asa ceva nu se poate cenzura.

In rest, credeti cumva ca Adrian Oprisan va fi luat la intrebari? Ca va fi obligat sa plateasca daune pentru mizeria in care s-a jucat meciul de marti seara? Ca va da socoteala pentru banii publici incasati? Sa nu fim naivi. Ba dimpotriva, sunt convinsa ca tot el va amenaja si viitoarele gazoane ale Romaniei.

De altfel, firma sa nu isi asuma niciun dram de responsabilitate: "Exista explicatii de natura agronomica raportate la arhitectura arenei, la conditiile de acolo, vizavi de vegetatie. De factorul vegetativ de acolo. Nu exista alte probleme legate de calitate, de tehnologie, de strat suport, de tratament sau alte chestii. Pur si simplu, conditiile arhitecturale, ambientul, microclimatul, astia sunt factorii care au dus la degradarea gazonului".

Probabil ca si groapa de nisip din 2003 a fost o consecinta a conditiilor arhitecturale si a ambientului. Daca n-ar fi de plans, ar fi de ras.

Adrian Oprisan si cei ca el sunt adevarati bolovani legati, cu noduri politice cat pumnul, de piciorul acestei tari. Si daca nu exista Guvernul potrivit pentru a le facilita afacerile, se gaseste macar primarul potrivit, dar sigur cineva le va intinde, direct sau prin intermediari, contractul sau "subcontractul" pe bani publici.

Sa nu ne miram, asadar, ca marea sarbatoare care ar fi trebuit sa fie inaugurarea National Arena (de ce nu Arena Nationala, daca tot e ...nationala?) s-a transformat intr-un fiasco penibil. Degeaba avem toalete smechere si scaune noi, cand gazonul este atat de prost incat face practic imposibil spectacolul pentru care a fost construit.

Sorin Oprescu si-a dinamitat singur momentul de glorie, iar figura sa la finalul meciului spunea totul despre pumnul direct in plex pe care l-a incasat. Nu stiu daca va deconta politic esecul, dar sigur nu va capitaliza un succes de care avea mare nevoie in aceasta perioada preelectorala.

Dar ceva imi spune ca se va consola repede. Nici el nu si-a asumat vreun dram de vina, venind cu un comunicat la fel de fatasmagoric: "Gazonul de pe Arena Nationala s-a deteriorat din cauza conditiilor meteo nefavorabile - temperaturi ridicate si lipsa precipitatiilor, urmand ca portiunile afectate sa fie inlocuite. Rulourile de iarba au fost montate in luna iulie, iar terenul de joc era pregatit inca din data de 10 august pentru desfasurarea meciului de fotbal Romania-Argentina".

Si dupa meciul cu Argentina, potopul? Acum e de vina seceta, daca ploua era de vina ploaia. Ambientul adica, dupa cum am fi inteles de la oamenii domnului Oprisan inca din 2003, daca nu eram asa de grei de cap.

Este exasperant si dezarmant sa traim in bucle de timp. Sa ne izbim periodic de retrairi, de reintamplari care sa ne arate cat de putin evoluam, de fapt. Sa ne arate ca tara asta ramane prizoniera acelorasi oameni, ca banii publici se scurg in aceleasi buzunare, ca baronii sunt aceiasi, iar autoritatile statului sunt la fel de neputincioase, indiferent de guvernare, indiferent de criza, indiferent de orice.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#gazon National Arena, #Oprescu gazon Oprisan, #Oprisan bani publici contracte , #primar general