In conspiratii sa ne batem sau in "scheleti" sa ne masuram?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 29 Aprilie 2008, ora 13:58
4163 citiri
In conspiratii sa ne batem sau in "scheleti" sa ne masuram?

Sorin Oprescu mai are de trecut marti ultimul hop pentru ca, in sfarsit, candidatura sa la functia de primar general al Capitalei sa devina incontestabila. Curtea de Apel urmeaza sa judece recursul la hotararea de luni a Tribunalului Bucuresti care a respins contestatia depusa de misterioasa d-na Diana Mocanu in privinta candidaturii lui Sorin Oprescu.

D-na Mocanu si-a intemeiat contestatia pe temerea ca Oprescu are fi folosit pentru listele cu semnaturi baza de date a pacientilor Spitalului Universitar, al carui director a fost. Asa s-ar face ca in dreptul multor semnaturi apar doar numele si CNP-ul, nu si adresa, presupusilor sustinatori.

Petenta a cerut admiterea probei grafologice pentru a verifica daca nu cumva la datele de identificare ale unor fosti bolnavi internati au fost atasate semnaturi false. Proba a fost respinsa avand in vedere procedura de urgenta, iar d-na Mocanu n-a adus alte dovezi in sprijinul temerilor ei, cu exceptia faptului ca "asa s-a spus si toti am auzit".

Asa au spus lideri politici, in speta Cozmin Gusa, si unii formatori de opinie, in speta Cornel Nistorescu , a contraatacat Sorin Oprescu acuzand butoanele de telecomanda care i-ar dirija pe cei doi. Cine apasa pe aceste butoane n-a mai vrut sa spuna, dar ,,a scapat" zvonul ca Diana Mocanu ar fi membra PSD. "Lupt cu delatiunea", s-a victimizat el din nou in lumina reflectoarelor.

Diana Mocanu este, intr-adevar, un personaj cel putin straniu. Se pretinde o pensionara total independenta politic, dar vigilenta, nu-i asa, care a vrut sa-si clarifice prin intermediul judecatorilor cateva suspiciuni inspirate din talk-show-urile de televiziune. Sorin Oprescu a declarat insa, pentru Realitatea TV, ca are informatii sigure potrivit carora doamna este membra de partid, fara sa dezvaluie insa care.

In plus, sustine avocata ei, d-na Mocanu ar fi facut investigatii in spitale, in calitate de simplu cetatean, desigur. Agatha Christie si mai multe nu. Ma intreb insa la cat se ridica onorariul unui avocat care accepta sa lucreze de Pasti pentru o cauza evident perdanta, total nesustinuta de probe, cu care are toate sansele sa se faca de ras? Si cati pensionari au bani pentru un asemenea onorariu?

Daca mai punem la socoteala si iritarea d-nei Mocanu la orice intrebare privind profesia sa ori eventualele sale surse de informatii, imaginea personajului este din ce in ce mai controversata.

Fara probe, respingerea contestatiei era previzibila. Dar scopul ei nu pare sa fi fost neaparat blocarea candidaturii lui Sorin Oprescu, ci incarcarea lui cu o suspiciune grea. Directorul Spitalului Universitar, Gheorghe Iana, (instalat initial in functie de dusmanul de moarte al lui Oprescu, Eugen Nicolaescu) si-a adus aminte de niste liste de sustinere pentru Sorin Oprescu care ar fi circulat prin spital si promite o investigatie in privinta bazei de date.

Rezultatul va veni desigur dupa alegeri. Deocamdata, Sorin Oprescu recunoaste, de voie de nevoie, ca a strans intr-adevar semnaturi prin spitale, dar numai de la doctori, nu si de la pacienti. Discutabil din punctul de vedere al Legii spitalelor.

Se pare ca pe liste apar intr-adevar si fosti pacienti. Nimic ilegal in asta, e firesc ca doctorul sa aiba sustinatori printre fostii pacienti. Falsificarea semnaturilor insa ar schimba fundamental datele problemei.

Oricum, suspiciunea, insidioasa, are toate sansele sa supravietuiasca. In plus, sa vedem daca intre prima instanta si recurs, d-na Mocanu, nu va produce si probe.

In conspiratii sa ne batem...?

Sorin Oprescu este atacat, destul de stangaci deocamdata, cu armele lui. Conspiratia si sistemul. El insusi poate fi suspectat acum ca le-ar fi folosit pentru a-si promova candidatura. "Credeti ca as fi putut face asa ceva?" a fost argumentul lui Oprescu in fata acuzatiei ca ar utilizat baza de date a spitalului.

Chiar asa, ar fi putut oare sa se foloseasca de fidelitatea unor fosti angajati care, poate, si acum suspina dupa vremea cand el era director? Sau chiar o fi posibil sa strangi peste 40 de mii de semnaturi in cateva zile, singur, fara masinaria de partid? Sa nu uitam ca recent Oprescu a fost acuzat si de plagiat, scandal ramas cumva in coada de peste dupa ce a fost musamalizat de conducerea UMF Bucuresti. Plagiatul nu este, pe undeva, tot o utilizare fara drept a unei baze de date? Aceste suspiciuni ar putea fi , "scheletii" din dulapul lui Sorin Oprescu.

Episodul contestatiei i-a prilejuit doctorului nominalizarea personajului politic care pare a-i fi cel mai aprig dusman. Cozmin Gusa. Desi, acesta, spre deosebire de Cornel Nistorescu, alt adversar anatemizat de Oprescu, nu s-a referit la baza de date a Spitalului Universitar. Neobosit, Gusa, pana acum el insusi candidatul antisistem, muta insa, enervant, atentia asupra anturajului si trecutului lui Sorin Oprescu.

Cand esti baiat de general de securitate, stai in casa nationalizata si esti recunoscut ca apropiatul neconditionat al lui Ion Iliescu cum poti ataca sistemul ticalosit creat tocmai de acestia? Sorin Oprescu nu este o victima, ci un profitor al sistemului, iar acum candideaza tocmai ca om al lui Ion Iliescu, deci ca om al sistemului, sustine Gusa spre enervarea la culme a lui Oprescu.

Fostul secretar general al PSD ne spune ca, de fapt, nu conducerea PSD a conspirat impotriva lui Oprescu, ci Oprescu a conspirat cu Ion Iliescu pentru o lovitura de partid. Presedintele de onoare nu s-a dezis, de altfel, nicio clipa de Sorin Oprescu, unealta sa fidela, dupa cum spune Gusa.

Fireasca exasperarea doctorului care vede cum prin albul mantiei, proaspat adusa de la curatatorie, razbat pete pentru a caror persistenta inca nu s-a inventat detergent.

Asadar, in conspiratii sa ne batem sau in , "scheleti" sa ne masuram?, pare a fi deviza bataliei electorale pentru Bucuresti, impusa cu spijinul extrem de consistent al presei. Se joaca greu pe afectele electoratului care adora povestile cu James Bond, conspiratiile, tradarile, cavalerii pe cai albi si caderile spectaculoase din sa, chiar caricaturizate, asa cum sunt in politica romaneasca.

Ramane de vazut care va fi imaginea mai puternica pana la urma? Oprescu - victima sistemului rastignita in postul Pastelui si renascuta in Saptamana Luminata, sau Oprescu - conspiratorul fara scrupule, profitorul sistemului? Care conspiratie va lua premiul publicului - "ascensiunea lui Oprescu trebuie oprita" sau "unealta lui Ion Iliescu, cu mana pana la cot in baza de date"? Sau, poate, ar trebui sa ne intrebam care aripa din PSD va fi, pana la urma, mai eficienta?

Pentru inceput, telenovela insasi il tine pe Oprescu in prim planul scenei electorale, ceea ce poate fi un mare avantaj daca nu cumva se va arde in lumina prea puternica a reflectoarelor.

Intre timp, bucurestenii se indeparteaza tot mai mult de o campanie pe proiecte, primind in schimb o portie consistenta de circ de prost gust.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
#Oprescu, #candidatura, #contestatie, #Diana Mocanu , #primar general