Mironov: Oprescu vede viata altfel decat un ginere de profesie

Vineri, 09 Mai 2008, ora 09:01
7175 citiri
Mironov: Oprescu vede viata altfel decat un ginere de profesie

Candidatul Partidului Socialist Roman la Primaria Generala a Capitalei, Alexandru Mironov, a acordat un interviu pentru Ziare.com in care il acuza pe Adrian Nastase, il sustine pe Sorin Oprescu, il respecta pe Ion Iliescu si il da exemplu pe Bill Gates.

Reporter: Ion Iliescu este mentorul dumneavoastra politic?

Alexandru Mironov: Il admir foarte mult pe Ion Iliescu. Nu mi-am dorit sa fac politica, dar Ion Iliescu m-a chemat langa el, i-am fost consilier. I se poate reprosa ca a intors capul, dar trebuie sa recunoastem si faptul ca a adus liniste in tara. Ne-a convins sa depunem armele, altfel ne-am fi omorat intre noi in acele trei zile.

La care zile va referiti?

22-25 decembrie 1989...

Timp de patru ani dupa Revolutie, il admiram pe Adrian Nastase, il invitam la emisiuni duminicale pe postul national, pe vremea cand alte televiziuni nu existau. Si, odata, l-am aparat de o ziarista care ii reprosa afacerile socrului, iar el a replicat "Nu pot sa il leg de pat". Si atunci mi-am dat seama...

Dupa 2000, Nastase a plecat pe drumul unui turbocapitalism, el stia foarte bine ce face. Au avut loc privatizari frauduloase, spolierea romanilor.

I-am reprosat lui Iliescu si atunci el mi-a spus: "Capitalismul se construieste cu hotie".

Cand v-a spus asta?

Inainte de alegerile din 2004. I-am reprosat ca a intors capul de la ce se intampla.

Era ca un parinte care isi tolereaza copiii cand fac greseli, ca sa devina independenti?

Nu, pur si simplu, a intors capul, i-am reprosat lui Iliescu ca ii ia apararea lui Nastase. PSD nu este partid de stanga, pentru ca daca le aduni averea.....

De asta nu mai sunteti membru PSD?

Nu mai sunt membru de peste doi ani, de cand l-au jucat pe Iliescu la congres. Atunci, in 2005, Iliescu era sa moara. Mi-am dat demisia, am vrut sa revin, dar cand am vazut ce se intampla nu m-am mai intors.

Cum ati ajuns in Partidul Socialist?

Partidul Socialist a aparut ca partid in care Iliescu ar fi urmat sa faca pasul lateral din PSD... Acest partid raspunde convingerilor mele de om de stanga.

De ce aceasta candidatura la Primaria Generala?

Nu cred in calitatile mele de primar, desi mi-am indeplinit atributiile pe unde am lucrat in 46 ani de munca, insa este singurul loc in care poti sa treci de reduta partidelor din Parlament. Toate sunt incarligate, se tin in brate, isi doresc sa isi apere locurile si sa pastreze polarizarea sociala, cu oameni cu averi de 2 miliarde de euro si cartiere in care se moare de foame.

Singurul loc in care poti sa te prezinti si sa faci fata mafiei politice sunt alegerile locale, pentru ca legea uninominalului este o cacealma.

Cum argumentati?

De exemplu, daca eu candidez la Craiova il bat pe Geoana, pentru ca am lucrat acolo ani de zile. Dar chiar daca eu iau 90 %, partidul ia 5 % si atunci nu ajuta la nimic ca am luat mai multe voturi, castiga el cu doar 10 %, pentru ca partidul lui ia mai multe procente...In democratie este esential mersul la vot.

Ce proiect legislativ ati vrea sa sustineti?

Legea pentru transparenta averilor este cel mai important lucru pentru mine. Nu am nimic impotriva ideii de a face avere, cata vreme nu e facuta prin crima.

Exista cazuri? La ce va referiti?

Dar cum, a pune mana pe o fabrica si a vinde averea statului pe nimic nu e o crima? Sa lasi oamenii fara serviciu nu e o crima? E o crima sociala. Foarte bine, sa se imbogateasca, dar sa dea locuri de munca si sa plateasca impozitele.

Este Bucurestiul pregatit sa asculte mesaje de stanga? Vi se pare ca este un oras de stanga?

Mesajul de stanga se va auzi peste tot. Eu propun Contractul Electoral Garantat si rog electoratul sa ma controleze. Vreau sa ajungem sa avem acest model de contract pentru toate functiile eligibile. Sa nu blocam un incompetent intr-o functie patru ani, numai pentru ca partidul si-a pus in frunte clica sau elita, numiti-o cum doriti.

Cum va veti diferentia mesajul de ceilalti candidati ai stangii?

Dar mai avem si alti candidati de stanga, in afara de Sorin Oprescu?

Candidatul PSD, Cristian Diaconescu.

Niciunul dintre apropiatii mei nu a fost in post de functionar public, atunci cand eram ministru, in timp ce sotia lui Diaconescu a fost directoare de banca, cu 10.000 de euro pe luna.

Partidul Socialist se pregateste pentru Sorin Oprescu?

Daca Oprescu se va declara om de stanga, se pregateste acest partid pentru el. Oprescu stie ce inseamna saracia, boala, suferinta, vede viata altfel decat un ginere de profesie, care vaneaza fiicele de demnitari.

Va referiti la Adrian Nastase?

Nu stiu, spun si eu...

Il sustineti deci pe Oprescu?

Partidul Socialist il va sustine pe Oprescu in turul 2.

Daca nu credeti in sansele dumneavoastra, de ce candidati?

Candidatura mea are scopul de atrage atentia ca intelectualii trebuie sa se angajeze sa il sustina pe omul mic. De ce nu are curaj Adrian Nastase sa candideze la Primaria Generala? Cred ca nu ar lua nici locul 3.

Veti merge mai departe in campanie?

Nu ma voi retrage, dar il sustinem pe Sorin Oprescu, va primi voturile noastre.

Ce slogan veti avea?

De ce aveti nevoie de noi, socialistii? Voi propune pentru bucuresteni Banca Saracului, acel proiect din Bangladesh cu care Muhammad Yunus a luat Premiul Nobel pentru Pace in 2006. Reteaua acestei banci o vad prin biserici. Biserica mai are datorii si fata de oameni, nu numai fata de Dumnezeu.

Aveti sustinerea Patriarhului pentru acest proiect?

Patriarhul Daniel este un om luminat si a fost incantat de proiect si pe vremea Patriarhului Teoctist.

De ce si de cand sunteti om de stanga?

Parintii mei au lucrat la Casa Corpului Didactic, la Soroca, infiintata de Spiru Haret. Totul era gandit astfel incat sa fie un ajutor pentru dascali, iar ei sa nu aiba decat grija catedrei... Cred ca cel mai mare partid este cel al parintilor. Daca te vede parintele ca ii ajuti copilul isi da si haina de pe el.

M-am nascut intr-o foarte bogata familie din Basarabia, am crescut in Oltenia si sunt oltean basarabean. Apoi am vazut cum e viata in jurul meu, ca lumea e saraca. Mi-am dat seama ca tuturor trebuie sa li se dea un minim. Am citit cartile esentiale si am ajuns la concluzia ca e nevoie de democratie si de echilibru pentru ca totul sa functioneze.

Stiti cum am aflat ce este capitalismul? Eram la Londra si un englez old style a coborat dintr-o cladire si pur si simplu s-a uitat prin mine, nu insemnam nimic. Atunci mi-am dat seama am multe de facut in tara, ca nu imi pot parasi tara.

Cand Bill Gates isi doneaza averea fundatiilor, mai poti crede in capitalism? Imi doresc sa vad in Romania un Guvern care merge cu tramvaiul.

Vești proaste pentru Ion Iliescu. Avocat: „Vârsta înaintată nu e o scuză pentru răspunderea penală”
Vești proaste pentru Ion Iliescu. Avocat: „Vârsta înaintată nu e o scuză pentru răspunderea penală”
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a fost informat că este urmărit penal pentru infracţiuni împotriva umanității. În vârstă de 94 de ani, Iliescu a cerut audierea la domiciliu,...
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
#alegeri, #Primaria Generala, #Sorin Oprescu, #Ion Iliescu, #Alexandru Mironov , #primar general