Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Noua garda veche a lui Oprescu

Autor:
Marti, 02 Septembrie 2008, ora 22:41
9264 citiri
Noua garda veche a lui Oprescu

Vara demisiilor printre functionarii din primaria generala a Bucurestiului. Cam asa ar putea fi descrise ultimele luni de la instalarea primarului Sorin Oprescu in functie.

Capetele balaurului Adriean Videanu au fost retezate rapid. Unii au avut noroc si au fost doar retrogradati. Apoi, deloc surprinzator, independentul a inceput sa-si instaleze propria-i garda. Functionarii au stat cuminti pe scaune, asteptand cu infrigurare vesti despre noii demisi. Nici macar directorii inradacinati si considerati intangibili nu i-au rezistat independentului.

Imediat dupa instalarea in functie, la jumatatea lunii iunie, Sorin Oprescu a declarat ca nu a venit in primarie pentru a face concedieri cu orice pret, dar ca angajatii care nu fac fata sarcinilor de serviciu vor parasi oricum singuri pozitiile pe care le ocupa.

Demisii dupa demisii

De la preluarea mandatului de primar general al Capitalei de catre Sorin Oprescu si-au dat demisia seful Directiei Generale Infrastructura si Servicii Publice, Gheorghe Udriste, si directorul executiv al Directiei Transporturi, Drumuri si Sistematizarea Circulatiei, Daniel Patentasu. Totodata, primarul general Sorin Oprescu i-a demis pe arhitectul-sef al Capitalei, Adrian Bold, si pe seful Administratiei Strazilor, Claudiu Balan.

Directorul Administratiei Strazilor din Primaria Capitalei, Claudiu Balan, a fost demis pentru "neindeplinirea sarcinilor de serviciu". Interimar la sefia Administratiei Strazilor a fost numita pedelista Alina Roman, fost director adjunct economic. "Blonda de la Strazi", cum a fost ea numita, avea insa ceva probleme cu declaratia de avere dar si cu membrii PD-L, suparati ca ea a devenit consiliera lui Oprescu.

La o zi dupa ce seful Administratiei Strazilor a fost schimbat din functie, directorul Directiei Transporturi din Primaria Capitalei, Gheorghe Udriste, si-a dat demisia. Nici adjunctul sau, Daniel Patentasu, nu a fost iertat. Gheorghe Udriste a fost cel mai supus. El a executat rapid dispozitia primarului, eliberand biroul aflat langa cabinetul viceprimarului Razvan Murgeanu.

A urmat apoi Virgil Carstea, directorul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement. In locul lui Carstea, edilul Oprescu l-a numit in functie pe contabilul-sef Usein Iuxel. Regele Parcurilor, cum este numit Carstea, a fost audiat de comisia de disciplina din primaria Capitalei. Ulterior, postul a fost ocupat de Gabriel Iosif, in urma unui concurs.

Carstea este un personaj foarte controversat. Jurnalistii au scris de mai multe ori ca acesta ar fi aranjat mai multe afaceri dubioase. El a fost al treilea sef din cadrul municipalitatii care a fost chemat in fata Comisiei de disciplina din Primaria Capitalei, in urma sesizarilor privind deficiente in activitatea profesionala.

Primul audiat a fost arhitectul sef al Capitalei, Adrian Bold, care a fost demis din functie, la propunerea Comisiei, de primarul general Sorin Oprescu. A urmat directorul de Integrare Europeana, Radu Ancuta, care a scapat doar cu retrogradarea din functie, pe o perioada de trei luni.

Arhitectul sef al Capitalei a fost demis in urma sesizarilor privind aprobarea pentru constructia Cathedral Plaza - cladire de birouri de langa Catedrala Sfantu Iosif, precum si un aviz pentru constructia unui bloc pe locul unei baze sportive, in sectorul 3.

Lui Bold i s-au mai reprosat si absentele dese de la serviciu, precum si faptul ca, din cauza unei hotarari semnate de el, primaria era obligata sa plateasca despagubiri de 300.000 de euro.

Adrian Bold a ocupat functia de arhitect sef al Capitalei din anul 1997. Asadar, am putea pune in carca lui planurile urbanistice haotice din Bucuresti.

Sorin Oprescu vrea sa dea orasul pe mana predecesorilor acestuia, care au aprobat sau au proiectat majoritatea turnurilor din Capitala. Este vorba de Sorin Gabrea si Alexandru Sandu. Gabrea a fost arhitectul-sef al Capitalei in perioada 1994-1996 si a aprobat majoritatea turnurilor care au fost construite in ultimii ani in Capitala.

Oprescu i-a sapat groapa si directorului Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane Bucuresti, George Georgescu. El a fost demis chiar in momentul in care Comisia de disciplina instituita la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti dezbatea cazul sau.

Georgescu a spus mai apoi ca va ataca in instanta iminenta hotarare a municipalitatii de inlocuire a sa din functie. "Interesul lui Oprescu este sa ma schimbe cu orice pret, ca sa aduca in locul meu pe cine vrea el. A declarat razboi si va fi razboi pana la capat. Sa vedem ce va face dupa prima infrangere. Nu Comisia de disciplina din primarie hotaraste cine a gresit, daca a gresit, ci legea", a declarat Georgescu.

Oamenii lui Oprescu

Consilierii personali ai primarului Oprescu sunt figuri mai putin cunoscute pe scena politica: Traian Radu Negrei - apropiat al lui Bobic, avocatii Mihai Adrian Stanescu si George Iorgovan, Victor Florin Dumitriu - fost vicepresedinte AVAS, Cornel George Comsa - consilier al Principelui Radu si Adrian Thiess - pedelist si mason.

Victor Dumitriu a ocupat biroul eliberat prin plecarea din primarie a fostului director general Bogdan Dragoi.

Adrian Stanescu, a pus deja ochii pe camera 125, ocupata de directorul general Ioana Raicu. Doamna Raicu va trebui sa se intoarca la etajul al treilea, de unde coordona Directia Sisteme Informatice inaintea numirii sale ca director general.

Ceilalti cinci consilieri personali ai primarului Oprescu, Adrian Thiess, Radu Negrei, George Iorgovan, Cornel Comsa si Rosemarie Olanescu, si-au impartit birourile de Relatii internationale si Integrare europeana si cel mai spatios, ocupat pana de curand de Gheorghe Udriste.

Inainte de a deveni consilierii lui Oprescu, acestia au gravitat in jurul unor cercuri politice si de afaceri, dintre care cel mai cunoscut este cel al afaceristului Costel Bobic, unul dintre sustinatorii doctorului Oprescu.

Asadar, Capitala e din nou pe mana unor cercuri de interese. Bucurestiul nu va fi niciodata placut ochiului, parcurile nu vor fi niciodata curate iar aerul va fi mereu la fel de irespirabil. Credeti ca se va schimba ceva in mandatul lui Oprescu?

Anca Bundaru

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#Sorin Oprescu, #consilieri, #demisi, #directori, #Primaria Capitalei , #primar general