Oprescu: Cladirile din Centrul Istoric, refacute in doi ani

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 16:23
1991 citiri
Oprescu: Cladirile din Centrul Istoric, refacute in doi ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a apreciat sambata ca toate cladirile din Centrul Istoric din Bucuresti ar putea fi refacute in urmatorii doi ani, daca se mentine ritmul actual al lucrarilor.

"Cladirile din Centrul Istoric cunosc o rata de refacere care, cel putin pentru momentul asta financiar general in care traim, eu sunt multumit. Sunt 26 de cladiri care in momentul asta se afla in lucru, continui si eu cu inca sapte cladiri care sunt ale noastre, ale municipalitatii, cu tot cu fatade, dar si consolidare.

Deci, daca mergem in ritmul asta, in doi ani de zile cladirile din Centrul Istoric sunt refacute", a spus Oprescu, cu ocazia unei actiuni care a avut ca scop verificarea lucrarilor de restaurare si extindere a Hanului Gabroveni.

Lucrarile de la Hanul Gabroveni vor fi finalizate pana la sfrsitul anului

Lucrarile de restaurare, extindere si remodelare functionala a Hanului Gabroveni vor fi terminate pana la sfarsitul anului, cladirea urmand sa gazduiasca un centru cultural-artistic la standarde europene, a anuntat sambata primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, in urma unei vizite pe santier.

Primarul general al Capitalei a declarat ca este multumit de stadiul lucrarilor. "E a doua oara cand venim pe santier si evolutia e vizibila, cu multa grija, cu mult respect fata de ce a existat aici si cu dorinta de a pastra tot ce poate fi pastrat pentru a vedea si celelalte generatii", a spus Oprescu.

Lucrarile au inceput in luna februarie a anului trecut si sunt realizate pana in prezent in proportie de 42%, potrivit reprezentantilor municipalitatii. Lucrarile cuprind mai multe tipuri de executii. Este vorba despre conservare, consolidare si restaurarea Hanului Gabroveni si a pasajului sau comercial, precum si punerea in valoare a monumentului istoric. De asemenea, cladirea existenta va fi extinsa cu un corp nou.

Potrivit sursei citate, monumentul istoric si extinderea sa vor fi supuse, impreuna, unei remodelari functionale pentru transformarea intr-un centrul cultural european. Solutia propusa - o imbinare intre vechi si nou, pune in valoare spatiile interioare cu caracter de reprezentativitate si da un sens activ curtii interioare, care va fi un pasaj. Totodata, principiul fundamental al solutiei de arhitectura propuse este realizarea unei restaurari cat mai fidela originalului, fiind folosite tehnici traditionale de constructie imbinate discret cu modalitati de consolidare ultra-moderne, mai spun sursele citate.

Ansamblul va gazdui un centru cultural-artistic de standarde europene care va cuprinde sali de spectacole si repetitii, spatii pentru expozitii, locuri pentru seminarii si sali educative (scoala de balet). Centrul cultural multifunctional va dezvolta activitati diverse, legate de arta reprezentarii scenice, arte plastice, formare profesionala continua, organizare si stocare de informatie, administratie, informare culturala si turistica.

Lucrarile de restaurare, extindere si remodelare functionala a Hanului Gabroveni au fost atribuite catre SC Aedificia Carpati SA in urma unei licitatii. Valoarea contractului de lucrari se ridica la suma de 21,08 milioane de lei dintre care 6,95 milioane lei sunt fonduri care provin din Mecanismul Financiar Spatiul Economic European, prin Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, iar 14,12 milioane de lei vor fi platite de Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Capitalei - ArCuB din bugetul propriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cladiri centru vechi lucrari, #Hanului Gabroveni lucrari Oprescu , #primar general