Oprescu: Nu ne casatorim cu o fata mare. ELCEN e trecuta prin ciur (Video)

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 14:50
2391 citiri
Oprescu: Nu ne casatorim cu o fata mare. ELCEN e trecuta prin ciur (Video)
Foto: Gov.ro/Arhiva

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a explicat, miercuri, care sunt mizele fuziunii distribuitorului de energie RADET cu producatorul de energie ELCEN.

"Memorandumul incheiat cu aproape un an in urma a fost parcurs in intregime, am raportat ca preluam ELCEN prin aprobarea Guvernului, e foarte adevarat ca nu ne casatorim cu o fata mare, ca sa fie clar pentru toata lumea, e destul de framantata si trecuta prin ciur, mirele e mai batran. (...) Stingand prin fuziune 790 de milioane de euro prin unirea RADET cu ELCEN-ul ne trezim cu - e drept - doar sase sute de milioane de lei", a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care a fost invitat de premierul Victor Ponta la sedinta de Guvern.

Proiectul privind fuziunea RADET-ELCEN a fost aprobat, marti, de Consiliul General Municipiului Bucuresti (CGMB), dupa ce la doua sedinte anterioare nu a strans numarul de voturi necesar.

Fuziunea RADET cu Elcen, aprobata; Oprescu linisteste bucurestenii ca vor avea apa si caldura (Video)

De asemenea, cu acelasi prilej, edilul a tinut sa multumeasca vicepremierului Liviu Dragnea, ministrului de Finante Ioana Petrescu, dar si ministrului Bugetului Darius Valcov pentru ca au fost de acord sa gaseasca bani pentru combustibil, astfel ca ELCEN isi poate face provizioane de pacura pentru ca bucurestenii sa treaca cu bine de iarna.

"Multumesc ministrilor, nu e nicio limba de catifea, va multumesc pentru deschiderea cu care ati privit orasul Bucuresti, o spun sincer si din suflet pentru ca nu am aavut parte in acesti 6 ani de zile de atata deschidere, ci doar partial", a adaugat Oprescu.

In completarea declaratiilor primarului, premierul Victor Ponta a spus ca este multumit ca rezolva o problema importanta pentru Capitala si ca Guvernul are grija ca bucurestenii sa nu inghete in case in timpul sezonului rece din cauza unor probleme din anii trecuti.

Bani de la Guvern

Anterior, prim-ministrul a anuntat ca, marti, "consilierii generali de la PNL, PDL au fost de acord sa aprobe fuziunea ELCEN-RADET, asa ca astazi o sa ma vad cu primarul general si sa rezolvam problema cu incalzirea, pentru ca era blocata de consilierii din opozitie. Cred ca si-au dat seama ca fac aceeasi greseala pe care am facut-o noi in 2004, cand il blocam pe primarul Traian Basescu. In sfarsit, ieri (marti - n.red.), au votat, ma bucur foarte tare. Si asta inseamna ca astazi putem sa rezolvam problema cu apa calda pentru Bucuresti", a anuntat prim-ministrul.

Astfel, Guvernul va aproba acordarea a 100 de milioane de lei Primariei Capitalei, bani care vor fi transferati ELCEN pentru furnizarea gazelor necesare RADET la distribuirea apei calde si a energiei termice catre populatie.

Cum rezolva Guvernul problema apei calde si a incalzirii din Bucuresti

Primarul Sorin Oprescu a precizat ca acesti bani vor fi folositi pentru a plati datoria ELCEN catre Distrigaz.

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) este in subordinea municipalitatii, iar Elcen - Electrocentrale Bucuresti, furnizorul de energie termica al RADET, apartine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

Noua entitate, care va rezulta in urma fuziunii RADET-ELCEN, va fi in subordinea municipalitatii.

Bucurestenii au ramas fara apa calda din cauza datoriilor

Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucurestenii din mai multe sectoare nu au avut apa calda cateva zile la rand. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de incasat de la aceasta. La randul sau, Elcen, care are de incasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel ca aceasta a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde.

Elcen a precizat ca a acumulat datorii in valoare de 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.

Guvernul plateste arieratele Spitalului Floreasca

In alta ordine de idei, premierul a precizat ca in sedinta de miercuri va avea loc modificarea legislatiei in asa fel incat Guvernul sa poata plati arieratele Spitalului Floreasca, care nu deserveste doar bucurestenilor.

"E greu sa il finantam ca si cand ar fi doar al Capitalei", a explicat Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Oprescu fuziune radet elcen, #Oprescu apa calda Bucuresti , #primar general