Oprescu: Nu onorez smecheriile Radetului, nu le platesc datoriile aberante

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 17:23
1984 citiri
Oprescu: Nu onorez smecheriile Radetului, nu le platesc datoriile aberante

Primarul general Sorin Oprescu a declarat vineri ca Bucurestiul nu va ramane fara caldura, insa nu este de acord sa onoreze "datoriile aberante pentru penalizari ale RADET-ului".

"Nu onorez si n-am sa onorez smecheriile, adica banii aceia care trebuie platiti, respectiv datoriile aberante pentru penalizari", a spus primarul Sorin Oprescu.

Primarul a subliniat ca Bucurestiul nu este in niciun pericol de a ramane fara caldura.

Potrivit primarului Capitalei, de la semnarea memorandumului privind preluarea ELCEN, in urma cu opt luni, municipalitatea plateste cantitatea de gaz consumata pentru incalzirea apei calde pe timp de vara si pentru energia termica in timpul iernii, insa penalitatile sunt adunate pe parcursul ultimilor zece ani.

"Penalitatile din urma cu zece ani adunate se produceau an de an si luna de luna. De opt luni de zile, de cand s-a semnat memorandumul, platesc cantitatea de gaz consumata pentru incalzirea apei vara si pentru energia termica iarna", a precizat Sorin Oprescu.

In ceea ce priveste preluarea ELCEN de catre RADET, primarul Capitalei a precizat ca municipalitatea respecta graficul stabilit in cadrul memorandumului, insa ELCEN nu respecta acest grafic.

Gigacaloria e 338 de lei in Bucuresti, in loc de 130. Cat vine intretinerea la iarna? Interviu

"Pe baza memorandumului semnat, noi suntem in timp. Ei (ELCEN - n.red.) nu sunt in timp, pentru ca inventeaza tot soiul de povesti", a mai spus Sorin Oprescu.

Pretul gigacaloriei pentru agentii economici din Bucuresti ar putea creste pana la 329,30 lei, fara TVA, pentru cei alimentati din centrale RADET, si respectiv pana la 296,49 lei, fara TVA, pentru cei alimentati din puncte termice proprii, potrivit unui proiect al Primariei Capitalei.

In ceea ce priveste pretul gigacaloriei pentru populatie, reprezentantii municipalitatii au precizat ca se doreste ca energia termica sa ramana la pretul actual de 169,88 lei pe gigacalorie cu TVA, fata de 320 de lei pe gigacalorie, pret la care este achizitionat agentul termic de la ELCEN. Astfel, in prezent, subventia acordata de PMB este de 46,9 la suta din costul gigacaloriei.

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) urmeaza sa treaca de la Ministerul Economiei la Primaria Capitalei, ca urmare a fuziunii cu furnizorul de caldura RADET.

Compania opereaza in Bucuresti cinci unitati de productiei a energiei si una in Constanta.

Oprescu scumpeste caldura pentru firme - cat va plati populatia, la iarna

Producatorul de energie electrica si termica ELCEN a inregistrat in primele noua luni un profit brut de 250,4 milioane de lei (56,7 milioane euro), de 8,3 ori mai mare fata de castigul de 29,8 milioane de lei obtinut in perioada similara a anului trecut.

Compania a raportat o cifra de afaceri de 1,27 miliarde de lei (289,2 milioane euro), in scadere cu 3,6% de la 1,32 miliarde de lei in aceeasi perioada din 2012, potrivit datelor ELCEN.

Aproximativ jumatate din cifra de afaceri este reprezentata de vanzarea de energie electrica, iar cealalta jumatate de livrarea de energie termica.

Livrarile de electricitate ale ELCEN au scazut cu 23% in primele noua luni, de la 2,11 milioane MWh, la 1,62 milioane MWh, ca urmare a deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei de a obliga compania sa livreze doar pe piata concurentiala.

RADET are restante de plata catre ELCEN in valoare totala de 3,26 miliarde de lei (741 milioane euro), din care 994,5 milioane de lei reprezinta penalizarile de intarziere.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Sorin Oprescu Radet ELCEN, #Sorin Oprescu caldura Radet, #Sorin Oprescu datorii Radet , #primar general