Oprescu: Nu sunt prezicator de cutremure

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 14:21
2925 citiri
Oprescu: Nu sunt prezicator de cutremure

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca avertizarile sale legate de numarul de victime care ar putea exista in cazul unui seism in Bucuresti nu inseamna ca este prezicator de cutremure.

El a precizat ca este preocupat de urgentarea lucrarilor de consolidare la cladirile cu risc seismic ridicat, adaugand ca lucrarile merg greu din cauza asociatiilor de proprietari, acestia nefiind de acord sa isi paraseasca locuintele.

"Preocuparea mea este sa grabesc procedurile pentru reabilitarea a cat mai multor imobile", a declarat primarul general.

Sorin Oprescu a precizat ca 12 cladiri au fost consolidate, se lucreaza in prezent la patru cladiri, iar alte 13 sunt in pregatire pentru inceperea lucrarilor de consolidare. Primarul a adaugat ca proprietarii nu sunt de acord, de cele mai multe ori, cu consolidarile, pentru ca au impresia ca isi vor pierde astfel casele.

Proprietarii nu sunt de acord cu consolidarile

"Foarte multi traiesc cu impresia ca daca intra sa consolideze aceste cladiri in calitate de proprietari raman fara locuinta, nu se mai intorc in aceste cladiri consoliodate. Fac o precizare: dupa consolidare, acestia se vor intoarce in casele lor", a declarat primarul.

El a adaugat ca lista de 1.900 de cladiri aparuta pe site-ul Primariei este cea a imobilelor expertizate intre 1993 si 1996, inainte de schimbarea normativului de incadrare in clasa I de risc seismic.

Presedintii asociatiilor de proprietari au fost informati ca aceste cladiri trebuie reexpertizate si, fara incadrarea lor in clasa I de risc seismic, primaria nu poate interveni pentru consolidare.

In ceea ce priveste acuzatiile aduse de fostul ministru al Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, potrivit carora 1,5 milioane de lei pentru consolidari nu au fost cheltuiti anul trecut, primarul a declarat ca autoritatile nu au avut acordul asociatiilor de proprietari si nu au avut avizele de la primariile de sector si de la Ministerul Cultelor pentru cladiri care se obtin foarte greu.

El l-a invitat pe Laszlo Borbely "sa isi intrebe tovarasii de coalitie de ce in 2008 au fost consolidate doar 12 cladiri".

Radu Opaina: Oamenii asteapta de 20 de ani consolidarile

Primarul general a facut un apel la asociatiile de proprietari pentru a permite consolidarea cladirilor si cere o mai buna cooperare intre Primaria Capitalei si primariile de sector, dar si cu Ministerul Culturii.

Presedintele FAPR, Radu Opaina, a declarat, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca proprietarii isi doresc ca locuintele sa fie consolidate, insa ca Primaria nu face demersului in acest sens.

"Este o problema falsa. (...) Oamenii asteapta de 20 de ani ca primaria sa puna mana sa lucreze si sa consolideze cladirile", a declarat Radu Opaina presedinte Federatiei Asociatiilor de Proprietari.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#cutremur 2009, #cutremur Romania, #cutremur Bucuresti, #cutremur 25 aprilie, #cutremur aprilie 2009, #Sorin Oprescu, #prezicator cutremure , #primar general