Oprescu si Borbely au dat locuinte celor evacuati din casele cu bulina

Marti, 26 August 2008, ora 15:32
1618 citiri
Oprescu si Borbely au dat locuinte celor evacuati din casele cu bulina

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, au predat, marti, celor evacuati din casele cu risc mare de periculozitate seismica, primele doua blocuri de locuinte.

Blocurile cuprind 128 de apartamente, care vor putea fi inchiriate, temporar sau definitiv, de cei evacuati din casele marcate cu bulina rosie de risc si din imobilele nationalizate.

Hotararea de Guvern prin care Primaria va prelua aceste locuinte ar putea fi aprobata in luna septembrie. Valoarea investitiei pentru renovarea locuintelor se ridica la 35-36 milioane lei, iar in cele doua blocuri sunt disponibile 52 de apartamente cu doua camere, 52 de apartamente cu trei camere si 24 de locuinte cu o camera.

"In tara exista peste 12.000 de cereri de astfel de locuinte, iar in Bucuresti, numai in acest an, am inregistrat peste 1000 de cereri. Noi incercam, pe cat posibil, sa facem fata acestora. Oricum, familiile evacuate mai trebuie sa stie ca, la creditele ipotecare in valoare de 10.000 de euro, statul le ofera o subventie de 20%", a declarat ministrul Borbely.

El s-a declarat multumit de modul in care s-a desfasurat constructia acestora, dar s-a plans de cresterea preturilor la materiale.

"Au finisaje onorabile, sunt constructii civilizate, unele dintre ele au chiar candelabre. Insa pretul la materialele de constructii a crescut foarte mult", a completat acesta.

Borbely s-a plans, in acelasi timp, ca, in Bucuresti, principala problema pentru care nu se construiesc mai multe astfel de locuinte consta in lipsa terenului.

Intrebat care este motivul tergiversarii gasirii de teren pentru demararea de noi proiecte imobiliare pentru cei evacuati, primarul general Sorin Oprescu a declarat ca "se intarzie pentru ca toata lumea refuza sa stie ce este in patrimoniu".

Totodata, el a propus doua metode de solutionare a acestei probleme.

"Proiectele Primariei pentru locuinte sociale sau identificare de teren dupa ce se termina procesarea patrimoniului public si privat ar trebui sa rezolve aceasta problema", sustine Sorin Oprescu.

Primarul Bucurestiului a adaugat ca ordinea reapratizarii in aceste locuinte va fi hotarata de Consiliul General al Capitalei.

"Vor avea prioritate cazurile tragice, iar restul vor fi date in folosinta drept locuinte de necesitate. Unii vor sta temporar, altii defintiv, nu ai cum sa-i arunci in strada", a mai declarat primarul general.

El a mai promis si ca, pana la sfarsitul anului, vor fi date in folosinta 300 de case, primele 100 chiar vinerea aceasta.

In ceea ce priveste chiriile, Sorin Oprescu a adaugat ca cei evacuati vor plati o suma modica, pentru ca oamenii sa nu se planga ca nu au cu ce plati.

Administratoarea unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal. Primele informații din anchetă
Administratoarea unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal. Primele informații din anchetă
O femeie, administrator al unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal joi seară, 28 martie, de un bărbat. ”La data de 28 martie 2024, în jurul orei 19.10, Poliţia...
Ultima fiță într-un mare oraș din România: ”O căsuță pe bloc! Dar na, e prea sus ca să fie văzută...” Ce spun autoritățile VIDEO
Ultima fiță într-un mare oraș din România: ”O căsuță pe bloc! Dar na, e prea sus ca să fie văzută...” Ce spun autoritățile VIDEO
Pe rețelele de socializare s-a viralizat un filmuleț care prezintă ingeniozitatea unui român din orașul Brașov, care și-a construit o căsuță în toată regula pe un bloc de 8 etaje....
#bloc, #locuinte, #Sorin Oprescu, #Laszlo Borbely, #evacuati, #case, #teren , #primar general