Oprescu: Sper ca, in primavara, Centrul Istoric sa functioneze asa cum trebuie

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:37
738 citiri
Oprescu: Sper ca, in primavara, Centrul Istoric sa functioneze asa cum trebuie
Foto: Arhiva

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri ca lucrarile la Centrul Istoric ar putea fi gata in primavara lui 2012 si a precizat ca s-a inceput deja reabilitarea cladirilor.

"Terasele se vor inchide de acum, pentru ca a venit frigul. Incercam sa demaram si lucrarile pentru parcarea din zona Franceza. Proiectul se afla pentru a sasea oara pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (...) A aparut inca o problema, ne trebuie din nou act de descarcare. Povestea este mai ampla. Voi informa cat de curand bucurestenii cu privire la acesta problema", a mai spus Oprescu.

Potrivit edilului Capitalei, lucrarile la Centrul Istoric al Capitalei trebuiau incheiate pana la 15 octombrie. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, in prezent mai sunt de finalizat cateva strazi si Piata Sf. Anton.

Suma estimata pentru reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei in 2011 este de 21,3 milioane lei fara TVA, dupa ce, anul trecut, s-au cheltuit 6,3 milioane lei, au informat, la inceputul anului, reprezentantii municipalitatii bucurestene. In 2010, inainte de Craciun, au fost finalizate lucrarile la strazile Lipscani, Zarafi si Smardan.

Reabilitarea Centrului Istoric a fost gandita si promovata de municipalitate ca parte a unui proiect de ansamblu, in trei faze, zona pilot A fiind prima reabilitata.

Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric a fost demarat in noiembrie 2003, cand a fost semnat acordul de imprumut intre Primaria Capitalei si BERD pentru un program multisector care avea trei componente.

Proiectul a fost lansat in dezbatere publica in mai 2006, iar contractul de proiectare si executie a fost adjudecat prin licitatie publica internationala firmei Sedesa Obras y Servicios S.A. din Spania. Contractul a fost semnat la 7 septembrie 2006, a avut o valoare de 24,75 milioane euro si o durata initiala de executie 18 luni. Finantarea a fost asigurata dupa cum urmeaza: BERD - 7,3 milioane euro, Guvernul Olandei - 1.8 milioane euro, restul sumei fiind asigurat de primarie.

In ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a votat un buget suplimentar pentru proiect de 9,7 milioane euro.

La 24 noiembrie 2008, lucrarile au fost sistate de antreprenorul spaniol, din pricina unor neintelegeri cu primaria si a modalitatilor de plata. La randul lor, edilii au reclamat proiecte si lucrari de o calitate sub standardul impus, slaba organizare si lipsa personalului calificat.

S-a incercat reluarea lucrarilor in august 2009, incercare esuata insa, iar in octombrie 2009, dupa indelungi negocieri, primaria a emis notificarea de reziliere a contractului cu Sedesa Obras y Servicios S.A.

Lucrarile au continuat apoi cu un grup de firme romanesti, in frunte cu Apolodor.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Oprescu Centrul istoric, #reabilitare Centrul Istoric Bucuresti , #primar general