Scrisoare catre oficialii europeni pentru salvarea unui cartier istoric din Bucuresti

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 12:05
1424 citiri

Ingrijorate de faptul ca o zona istorica din Bucuresti risca sa dispara ca urmare a unui proiect al primariei de construire a unui bulevard, un numar de peste 20 de ONG-uri, carora li s-a alaturat si Uniunea arhitectilor din Romania, au trimis vineri o scrisoare mai multor comisari europeni in care se trage un semnal de alarma asupra intentiilor primariei.

Printre destinatari se numara vicepresedinta Comisiei, Viviane Redding, ministrii Culturii si Justitiei din tarile membre UE, precum si ambasadorii acreditati in Romania, relateaza sambata AFP.

Conform autoritatilor, aceasta "magistrala nord-sud", considerata "cea mai vasta operatiune urbana din ultimii 20 de ani", cu o lungime de 12,5 km, va duce la fluidizarea traficului in centrul capitalei, prin largirea mai multor strazi. Construirea implica demolarea a 83 de cladiri, din care 13 monumente istorice.

Multor bucuresteni, buldozerele trimise noaptea ca sa rada case vechi din secolul al XIX-lea, le-au amintit de distrugerile ordonate de fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu, care au desfigurat orasul, comenteaza AFP.

Potrivit acestor ONG-uri, "acest proiect continua interventiile urbane ale dictaturii ceausiste si contravine cu brutalitate principiilor dezvoltarii urbane integrate". Ele amintesc ca celelalte capitale europene incearca sa reduca prezenta masinilor in centrul lor.

"Solicitam sprijinul dumneavoastra pentru stoparea acestor grave derapaje", au spus in final semnatarii scrisorii, citand "demolarile ilegale si exproprierile salbatice".

Contactat de AFP, primarul general Sorin Oprescu a asigurat ca "are toate documentele legale" ca sa poata continua lucrarile si i-a criticat pe "ipocritii si pe impostorii", membri ai ONG-urilor, care au dat primaria in judecata.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#demolari Bucuresti, #Sorin Oprescu primar Bucuresti, #cartier istoric Bucuresti , #primar general
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Niste nenorociti, niste des-creerati care incearca sa-l saboteze pe multiubitul nostru primar dr. OPRESCU pe care bucurestenii il vrea!