Sorin Oprescu: Bucurestenii nu raman fara apa calda sau caldura

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 22:41
1780 citiri
Sorin Oprescu: Bucurestenii nu raman fara apa calda sau caldura
Foto: Antena 3

In fiecare an, in prag de iarna, incep emotiile. Platim mai scump caldura? Vom avea apa calda? Pretul gigacaloriei va fi in continuare subventionat? Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, sustine ca, in ciuda problemelor pe care le intampina in Consiliul General, bucurestenii nu vor ramane fara apa calda sau caldura.

"Fara discutie, bucurestenii nu raman fara apa calda sau caldura, in iarna ce urmeaza", a afirmat Oprescu, vineri seara, la Antena 3.

Unde ar fi problema? Datoria istorica pe care RADET-ul o are fata de producatorul de energie Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), pe care Guvernul nu vrea sa o stearga.

"Bani pentru a plati caldura pentru populatie, avem, adica putem subventiona pretul gigacaloriei. Dar exista o datorie istorica a RADET-ului catre centralele termice pe care nu incepuse nimeni sa o plateasca. Am renuntat la ancheta si am inceput sa platesc. Am uresit sa platesc doua treimi din 5.000 de miliarde de lei vechi.

Pe langa datorie, ELCEN-ul a socotit penalitati, care au ajuns la 800 de miliarde de lei vechi. ELCEN-ul poate bloca, in baza unei hotarari definitive si irevocabile, conturile RADET-ului. Dansii imi iau 36 la suta din suma pe care o platesc si o trec la pentalitati. In acest caz, vesnic Primaria va fi datoare. Eu nu pot sa suport toate aceste cheltuieli pentru caldura reala pe care o furnizeaza ELCEN-ul", a explicat Oprescu.

Cererea primarului catre Guvern a fost ca acesta sa stearga penalitatile, astfel incat Primaria sa-si poata esalona datoriile ramase.

"Am cerut Guvernului sa stearga aceste penalitati, nu datoria, astfel incat sa-mi pot esalona datoriile si, sunt gata sa acord in continuare subventia la caldura. In Consiliu, majoritatea reprezentata de PDL, se opune.

Comparativ cu faptul ca Guvernul a decis stergerea datoriilor Companiei Nationale a Huilei, Oprescu a opinat ca ar fi logic si norma ca si penalitatile din contractul cu ELCEN sa fie sterse.

"Daca Guvernul refuza sa faca acest lucru, va fi pentru prima data cand ma indrept in justitie impotriva ELCEN", a amenintat Sorin Oprescu.

Cum stam cu deszapezirea?

Chiar vineri, primarul general a convocat comandamentul de iarna si le-a cerut responsabililor din Primarie sa nu ii prinda prima zapada nepragatiti.

"Toata lumea m-a luat peste picior ca la 14 grade afara eu convoc comandamentul de iarna, dar m-am saturat sa se tot zica ca ma ia iarna prin surprindere", a spus edilul.

Nici cu salubritatea, bucurestenii nu stau mai bine. Oprescu vrea sa organizeze o noua licitatie pentru serviciile de salubritate si deszapezire si sa imparta Capitala in trei sau sase zone, fara nici o legatura cu actualele sectoare.

"Acum opt ani si jumatate, serviciile de salubritate au fost date catre sectoare. In urma cu doi ani de zile a aparut o lege care zice ca licitatiile pentru curatenie se tin de catre Primaria Generala, iar serviciile sunt achitate de primariile de sector. Interesele sunt foarte mari, in ce priveste gunoiul din Bucuresti.

Consiliul Concurentei a reclamat ca nu mai permite acte aditionate la contractele facute deja de sectoare. Nu e vorba ca va lua o singura firma tot Bucurestiul. Exista variante de trei sau sase zone triunghiulare, fiecare administrata de o firma. Licitatia va fi internationala. La nivelul Bucurestiului, cheltuielile pentru deszapezire si salubrizare se ridica la 150 de milioane de euro/an", a precizat Oprescu.

Vine campania, incep presiunile

Acuzand presiuni care se fac asupra sa, primarul a opinat ca exista o campanie anti-Oprescu si, de "vreo doi ani de zile", a avut semnale ca va urma, odata cu apropierea alegerilor.

"Am avut prin terte persoane avertismente cum ca o sa spunem, o sa facem, o sa pregatim. Cum s-a apropiat campania electorala, au inceput sa verse. Sunt multi pe care i-am nemultumit, inclusiv oameni apropiati mie, care au crezut ca ajung in Primarie si ajung ca ceilalti. N-o sa-i iert niciodata ca mi-au luat mortii la intrebari, pe mama, pe tata, pe nepotul meu", a mai afirmat Sorin Oprescu.

Despre atacurile puse la cale de Dan Diaconescu si al sau post de televiziune, OTV, primarul a subliniat ca nici una dintre acuzatii nu este adevarata.

"Nimic nu este adevarat din ceea ce a fost spus la OTV. Un singur lucru, cat de mic ar fi, daca este adevarat, eu dispar din fata lor. Pentru felul cum s-au purtat cu mine, o sa plateasca, din punct de vedere legal", a mai spus Sorin Oprescu.

Dan Diaconescu a afirmat, in cadrul mai multor emisiuni care l-au avut drept tinta pe primarul Capitalei, ca acesta ar avea trei iahturi ascunse in Grecia, ca listele cu semnaturi pentru candidatura la Primarie au fost falsificate, culminand cu acuzatii de tentativa de asasinat asupra sa, pusa la cale de Sorin Oprescu.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#caldura iarna, #subventii caldura, #oprescu ciutacu, #oprescu salubritate, #gunoi bucuresti , #primar general