Sorin Oprescu, candidat la prezidentiale? "Are sanse mai mari decat MRU"

Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 08:23
4986 citiri
Sorin Oprescu, candidat la prezidentiale? "Are sanse mai mari decat MRU"
Foto: ghimpele.ro

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ar avea sanse mai bune decat Mihai Razvan Ungureanu la alegerile presidentiale, insa este putin probabil ca edilul sa candideze din partea USL, in locul presedintelui liberal Crin Antonescu.

Sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", crede ca o eventuala candidatura a lui Oprescu este o posibilitate, dar una mica si luata in calcul doar de persoane care se afla in afara echipei de conducere a USL, "de persoane mai degraba marginale in USL".

Antonescu, candidatul acceptat natural de electoratul PSD, mai mult decat de PNL

"Pentru cei care conduc USL, Crin Antonescu ramane candidatul principal la prezidentiale pana acum. Nu exista alta solutie pentru ei. El este acceptat natural de electoratul PSD, poate chiar in mai mare masura decat de electoratul PNL. Electoratul PNL il regreta poate mai degraba pe Tariceanu, e dezamagit de prestatia din perioada referendumului de demitere, dar pentru cei de la PSD, el (Crin Antonescu - n. red.) este un candidat potrivit", a spus Bruno Stefan, pentru Ziare.com.

Candideaza Sorin Oprescu la prezidentiale?

Nicusor Dan: Sorin Oprescu va candida la prezidentiale

Acesta considera ca posibilitatea ca Oprescu sa candideze la prezidentiale nu este luata foarte in serios, ci este "mai degraba situatia de avarie, in cazul in care se va accentua caderea domnului Crin Antonescu".

Cu toate acestea, crede sociologul, faptul ca presedintele liberal a ridicat PNL la 30 la suta la alegerile locale, de la 20 la suta cat avea pana la venirea sa in fruntea partidului, reprezinta "un rezultat pentru care liderii locali trebuie sa multumeasca - au castigat pe aceasta constructie, nu neaparat pe munca lor in teritoriu".

"Si il vor tine (pe Crin Antonescu - n.red.) atata vreme cat vor avea un castig. Si daca vor avea castig si la alegerile astea (alegerile parlamentare - n .red.), unde se estimeaza sa ia peste 50 la suta, atunci liberalii se pot declara multumiti, pesedistii asisderea si vor merge cu el pe mai departe", a explicat Bruno Stefan.

Antonescu e cotat cu 32%, MRU cu 27% la prezidentiale - sondaj Money Channel

Crin Antonescu scade dramatic in preferintele alegatorilor - sondaj IRES

Sorin Oprescu, contracandidat serios pentru Mihai Razvan Ungureanu

Revenind la Sorin Oprescu, sociologul a precizat ca acesta ar avea, totusi, sanse mult mai mari decat MRU, deoarece are priza mai mare la public.

"Sorin Oprescu va avea mult mai mari sanse decat Mihai Razvan Ungureanu, pentru ca are mai mare priza la public. Vorbeste pe limba omului de rand, MRU pare foarte pretentios, cu discurs elaborat, si pare foarte rigid. Nu e atat de popular, ii lipseste experienta politica pe care Sorin Oprescu o are. E un contracandidat serios pentru MRU. Dar pana atunci fiecare poate sa invete. Cred ca si MRU o sa lase morga asta de mare savant si o sa mai coboare printre oameni, sa discute cu ei, sa invete sa comunice mai bine", a conchis Brunos Stefan.

Sorin Oprescu sta mult mai bine in sondaje pentru ca nu e afiliat politic

La randul sau, sociologul Mircea Kivu crede ca primarul Capitalei sta mult mai bine in sondajele de incredere, fata de presedintele liberal Crin Antonescu, pentru ca nu este afiliat politic, dar nu considera ca Sorin Oprescu ar putea fi un candidat la prezidentiale din partea USL, deoarece protocolul Uniunii spune ca acest "rol" este indeplinit de Crin Antonescu.

"Din punctul de vedere al sondajelor, observam ca sta mult mai bine Sorin Oprescu, dar asta pentru ca el este perceput ca nefiind afiliat politic. In general, oamenii care nu sunt afiliati politic se bucura de mai multa incredere in randul populatiei. Deci nu este evident ce s-ar intampla daca ar deveni candidatul USL", a spus Mircea Kivu, pentru Ziare.com.

Acesta a afirmat ca Sorin Oprescu ar avea impotriva lui Mihai Razvan Ungureanu "exact sansele unui candidatul USL, deci probabil ca ar avea prima sansa, cel putin in momentul de fata".

"Peste doi ani e greu de spus", a evaluat sociologul sansele lui Oprescu la prezidentiale.

Oprescu, singurul castigator al referendumului - sondaj IMAS

Udrea: Hala Matache pare unicul obstacol al candidaturii lui Oprescu la Cotroceni din partea PSD

Nici Oprescu, dar nici MRU nu vor candida la prezidentiale

Pe de alta parte, istoricul si fostul ministru liberal de Externe, Adrian Cioroianu, este de parere ca e prea devreme deocamdata pentru a da un pronostic.

"Deocamdata parca nu vad nicio intentie in acest sens a domnului Oprescu si pozitia domnului Antonescu in partid, dupa informatiile mele, inca e destul de solida, drept pentru care cred ca e prea devreme. In acelasi timp, lumea voteaza destul de tintit, adica nu stiu daca se suprapune una cu alta. Dupa alegerile parlamentare, in schimb, o sa putem vorbi mai la obiect. Deocamdata mi se pare cam devreme", a spus fostul ministru de Externe, pentru Ziare.com.

Acesta explica si ca nici Mihai Razvan Ungureanu nu va candida la prezidentiale, cel putin nu in numele PDL.

"Eu nu cred ca va candida nici MRU, nu cred ca va candida in numele PDL. Nu e imposibil sa apara cineva nou din partea PDL, fie un om de afaceri, fie un om din domeniul bancar. Nu stiu daca i-ar ajuta domnul Ungureanu", a conchis Adrian Cioroianu.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Sorin Oprescu candidat prezidentiale, #Oprescu alegeri prezidentiale, #Sorin Oprescu contracandidat Crin Antonescu, #Sorin Oprescu sondaj incredere , #primar general