Sorin Oprescu resusciteaza subventia electorala (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 11:16
4649 citiri
Sorin Oprescu resusciteaza subventia electorala (Opinii)

Mare emotie a starnit anuntul primarului general al Capitalei ca nu mai are bani sa acopere subventionarea gigacaloriei pentru cei al caror venit pe membru de familie depaseste 2.500 de lei.

Intr-o tara cu o populatie obisnuita sa fie intr-un fel sau altul asistata si unde politicile de stanga au fost mereu la putere, indiferent de culoarea teoretica a guvernului, sigur ca o asemenea varianta este seismica.

Nu bag mana in foc ca in spatele acestui anunt nu sta de fapt o strategie de eroizare a primarului si a premierului care, printr-o miscare de ultima ora, sa salveze bucurestenii de la asa nenorocire. In prag de alegeri parlamentare si cu un Sorin Oprescu iesit deja la incalzire pentru prezidentiale, ar fi o strategie de-a dreptul logica. Deja primarul general si-a indulcit declaratiile, anuntand ca noua metodologie de calcul ar putea intra in vigoare abia din iarna 2013-2014, in niciun caz din iarna aceasta, pentru care brusc au aparut banii necesari.

Sa nu uitam ca in urma cu putin timp guvernul a sters dintr-o miscare datoriile istorice ale RADET catre ELCEN. Adica mai pe romaneste tot romanul, de la Iasi, Constanta sau Arad, a platit pentru aceste datorii care nici macar nu reprezinta doar caldura consumata de bucuresteni, ci pretul capusarii RADET si al pierderilor din reteaua ca branza a mamutului nemodernizat, nerestructurat si imposibil sa fie eficient in forma actuala. Una peste alta, gicacaloria are in Bucuresti unul dintre cele mai mici preturi din tara.

Dar, dincolo de eventuala strategie electorala, ceea ce a anuntat primarul general este perfect normal si ar trebui aplicat imediat. Nu inteleg sub nicio forma de ce o familie cu un venit decent sa nu isi permita sa isi plateasca intretinerea la pretul real.

Concret, o familie de trei persoane, care are un venit total de 7.500 de lei, isi poate sau nu permite sa plateasca in plus 400 de lei la intretinere? Vi se pare sufocant, impovarator? Mie mi se pare inacceptabil ca o familie cu un astfel de venit a primit pana acum subvenitie pentru caldura. Asa ceva nu se intampla niciunde in lumea civilizata, unde ajutoarele sociale sunt destinate strict celor aflati in nevoie.

Apoi, aceasta subventie acordata pentru gigacalorie este nedreapta in raport cu cei care s-au debransat, au centrale proprii si nu primesc ajutor pentru plata facturii la gaze decat daca sunt cazuri sociale care trebuie sa indeplineasca niste conditii stricte (fara masina, fara cont in banca, fara pamant etc). Adica o familie de bucuresteni cu venit de, sa zicem 5.000 de lei, abonata la RADET primeste subventie, in vreme ce o familie cu un venit de, sa zicem, 5.000 de lei care se incalzeste cu centrala proprie nu primeste nimic.

In mod normal subventia pentru gigacalorie ar trebui sa dispara cu totul si sa ramane doar ajutorul social pentru incalzire conditionat strict de situatia financiara a familiei, indiferent daca este abonata la RADET sau isi incalzeste casa in orice alt mod. Dar asta ar da o lovitura mortala regiei de termoficare.

Un prim pas in aceasta directie a fost facut la un moment dat cand Guvernul (Tariceanu, daca nu ma insel) a introdus o subventie pentru cumpararea de centrale termice, de bloc sau de apartament. Dupa putin timp, adica atunci cand a inceput o autentica epidemie de debransari, subventia a disparut in ceata. Acum este complet blocat si programul casa verde care incuraja instalarea de sisteme de incalzire ecoologica (panouri solare, centrale pe peleti etc)

De ce? Pentru ca de RADET stau atarnati o multime de clienti politici care mananca o paine tare buna de pe urma unui muribund tinut in viata exclusiv de banii publici si pentru ca subventiile fara nicio masura si conditie sunt un instrument electoral predilect.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Sorin Oprescu subventie caldura, #intretinere Bucuresti scumpa, #RADET Sorin Oprescu subventii , #primar general