Suntem de rasul curcilor cu referendumurile noastre

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 15:02
3661 citiri
Suntem de rasul curcilor cu referendumurile noastre

E cam de mirare ca domnul Oprescu, pentru care am tot respectul cand e chirurg, uita cand e primar cum s-a dat in spectacol prin iunie 2011, incercand un referendum pentru care atunci ne-am facut de rasul curcilor dintr-o jumatate de Europa, iar acuma incearca altul, ca sa ne facem si de rasul gainilor, din jumatatea cealalta.

Da sau nu?

Luandu-ne peste picior, ziarul Deutsche Welle reproducea in 2011 cele doua intrebari pregatite pentru referendum, ca sa se minuneze si nemtii cand aud ce-l preocupa pe primarul unui oras, napadit de caini:

Prima intrebare: "Va doriti o capitala cu sapte administratii controlata de 217 consilieri alesi pe liste de partid?"

A doua intrebare: "Va doriti ca si consilierii generali sa fie alesi uninominal asemenea primarilor de sector?".

Pentru a afla raspunsul la aceste doua nostime sarade, primaria era gata sa puna la bataie 1.200.000 euro. Noroc ca s-a razgandit in ceasul al doisprezecelea.

Acum, pregateste aceeasi cheltuiala de cinci stele pentru o sarada care suna cam asa: "Sunteti de acord cu eutanasierea cainilor fara detinator capturati pe domeniul public al Municipiului Bucuresti si nerevendicati in termenul prevazut de lege? Da sau nu?".

Am ajuns cu originala noastra democratie in aceasta ciudata faza cand, daca vrem sa ne batem singuri cuie in talpa, facem un referendum de nu te vezi.

Ciudatele limite ale compasiunii

Cu multi ani in urma, Bucurestiul era napadit de tantari, care ne intepau si amenintau cu molime. Primaria i-a starpit - in termeni moderni, i-a eutanasiat - fara referendum. Primarul, impreuna cu Consiliul General, au avut curajul sa-si ia raspunderea, desi tantarii sunt tot fapturi ale Domnului, precum cainii, si n-ar trebui sa dispunem noi de viata lor.

In acelasi stil, primaria a rezolvat si cu mustele, care nu mai roiesc prin bucatariile noastre ca aldatada. Merita felicitata primaria ca le-a rezolvat, dar ce e drept, nici n-a avut de luptat cu vreo fundatie de tipul "prietenii mustelor".

In schimb, gandacii inca mai colcaie prin subsolurile blocurilor si nu cred ca problema s-a blocat din lipsa unui referendum cu tema: "Sunteti de acord cu eutanasierea gandacilor nerevendicati in termenul prevazut? Da sau nu?"

Chestiunea are insa si un alt aspect. Eutanasierea se practica pe scara mare in toata lumea, inclusiv la noi. Zilnic, se eutanasiaza in abatoare vite, berbeci, miei, porci, pui, gaini, cocosi, rate, gaste, curcani, pe care ii ucidem fara mila, desi niciunul nu musca oameni, cum musca haitele de caini.

N-am auzit de vreo fundatie cuprinsa de compasiune, spre exemplu, pentru bietii miei, sacrificati de obicei chiar in Saptamana Patimilor, cand omul ar trebui sa se fereasca de pacate, sa se spovedeasca, sa se impartaseasca, nu sa ucida mieii nevinovati, fara sa fi facut macar un referendum in prealabil.

Cam scumpi la tarate si cam ieftini la faina

S-a produs o tragedie, a murit un copil, se impune o actiune rapida, iar noi lungim boala cu inca o luna, pentru ca primarii, consilierii, premierul, ministrii, parlamentarii, toti sa se poata ascunde dupa deget si, la o adica, sa dea vina pe cei care au votat, in cazul cand ar fi acuzati de masacrare canina.

Ciudat. Chiar oficialii nostri, cand isi aduc aminte de Parlamentul cu o singura Camera, sustin ca referendumul e numai consultativ, adica ceva ca si cum ti-ai intreba vecinul dimineata ce mai face, fara sa-ti pese de fapt daca face ceva, sau sta degeaba. Cu alte cuvinte, hop si noi cu referendum, numai ca sa avem tichie de margaritar pe cap.

Am facut un calcul aproximativ. De banii pregatiti pentru asa ceva putem prinde, adaposti, oferi pentru adoptie si eutanasia vreo 5.000 de caini, daca nu-i revendica nimeni. Problema ar fi aproape 10% rezolvata.

Daca nu faceam in anii trecuti alte doua mari referendumuri la nivel national, cu imense pagube colaterale si iesite tot de rasul curcilor, aveam cu ce rezolva problema 100%, ba mai si ramanea ceva pe deasupra. Acum, chiar daca populatia va hotari eutanasierea, parca vad ca primaria se va plange ca n-are bani nici macar de caldura nevoiasilor. La una ca asta, nu ma duce mintea pe unde ar mai scoate camasa primarul general.

Cel mult, poate demara un referendum cu intrebarea fireasca: "Sunteti de acord ca fara bani nu se poate face nimic? Da sau nu?"

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#referendum eutanasiere caini maidanezi, #Sorin Oprescu referendum caini , #primar general