Un referendum complicat si inutil, care putea fi simplu (Opinii)

Sambata, 16 Aprilie 2011, ora 17:02
1727 citiri
Un referendum complicat si inutil, care putea fi simplu (Opinii)
Foto: Arhiva

Ne asteptam la un referendum in Bucuresti. Ne anuntase primarul general, preocupat de ideea unei conduceri unitare, cu departamente mai suple in locul sectoarelor, cu mai putini primari, mai putini consilieri si, pe cale de consecinta, mai putine ciolane de ros.

Intrebarea era simpla: sunteti de acord cu o conducere unitara, fara atatea primarii si fara un aparat stufos, care isi face treaba asa cum si-o face in prezent?

Daca intrebarea se punea asa de simplu, erau de asteptat raspunsuri la fel de simple. Pentru ca nu cumva sa vina raspunsuri simple, s-au pus sapte intrebari, ca la sondajul de opinie. Sapte intrebari, care te naucesc:

1. Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?

Nu trebuie scapat contextul in care e pusa intrebarea. Omul e nemultumit de tot ce e in jur: de lefurile taiate, de sporurile desfiintate, de de spitale, de spaga, de ipocrizie, de badaranie si de tot ce mai vedem la televiizor, incepand cu arestarile, continuand cu eliberarile si terminand cu divorturile.

Cand toti sunt nemultumiti de tot si nimeni nu e multumit de nimic, se mai pune problema sa fii fericit de felul grandios in care s-a dezvoltat Capitala? Intebarea e pusa anume ca sa vada votantii ca au fost intrebati si sa fie multumiti ca au raspuns.

2. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?

Nu ca as avea o parere proasta despre bucuresteni, dar nu toti vor intelege talcul celor 7 administratii cu cele 6 sectoare. Banuiesc ca, din necunostinta de cauza, cei mai multi vor raspunde "nu", socotind ca o administrtie in plus e ca un fel de a cincea roata la caruta.

Ceilalti, in sinceritatea lor netarmurita, vor recunoaste ca nu inteleg intrebarea, ca nu stiu sa dea raspunsul si vor restitui buletinul gol. Sa va inregistra un mare numar de buletine anulate.

Ele vor pune in mare incurcatura comisia, pusa sa numere voturile si sa inteleaga ceva din ceea ce nu se intelege. Prevad ca unii vor insinua falsificarea referendumului. Aceasta intrebare va fi un fiasco.

3. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o singura administratie?

Si aici se ascunde o capcana. Intrebarea este parca anume facuta ca sa intrebe bucuresteanul cam ce inseamna 6 sectoare cu o singura administratie si cam cum ar putea fi altfel.

Este clar ca unii, neintelegand nimic, vor raspunde "da", altii, neintelegand nici ei, vor spune "nu", iar cei mai multi isi vor inchipui ca s-a strecurat o greseala de tipar si vor pune stampila unde se nimereste.

4. Sunteti multumiti de curatenia in Bucuresti?

Iata o intrebare pusa de florile marului. De curatenie, nu-i multumit nimeni. Cred ca a fost pusa numai ca pretext, sa i se para alegatorului ca a fost intrebat si sa-si inchipuie ca, daca a raspuns, a fost luat in serios, iar, pe baza votului sau, se va face curat in cartier.

Rezultatul referendumului va fi insa incurajator pentru primari. Daca voturile le va numara PSD, cea mai curat sector va iesi sectorul lui Vanghelie, daca le numara PNL va iesi sectorul lui Chiliman.

5. Va doriti o arhitectura unitara pentru tot Bucurestiul?

Este o intrebare inutila, intrucat asemenea problema trebuie s-o rezolve arhitectii, nu referendumul.

Este atat de inutila, incat ma intreb daca nu-i pusa anume ca sa aiba arhitectii o scuza cand dau explicatii de ce n-au rezolvat pana acuma problema, construind haotic: le-a lipsit un referendum, ca sa le arate ce-i de facut.

6. Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor cu aparatul din administratia Bucurestiului?

Alta intrebare inutila. Te pomenesti ca, pana acuma, s-a facut risipa cu banii publici pentru ca a lipsit un referendum, care sa stranga cureaua! Sa fim seriosi. Pretind ca imi merge mintea brici, dar recunosc ca aici ma dau batut: nu ma duce capul sa gandesc unde bateau saua functionarii primariei, cand formulau interesanta intrebare, de tipul "ghici, ciuperca, ce-i?"..

7. Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general, alaturi de CGMB?

Sunt sigur ca, la asemenea intrebare, cei interogati vor raspunde "da", dar putini vor sti de ce. Dupa asa ceva, merita sa mai facem cateva referendumuri, cu intrebari ca: "sunteti de acord ca REBU sa fie condus de directorul REBU impreuna cu Consiliul de administratie?"; "Dar ce parere aveti ca si asociatia locatarilor sa fie condusa de presedintele ei, impreuna cu comitetul de bloc?".

Nu pot incheia decat exprimand mirarea ca Primarul General, pentru care port multa stima, a acceptat sa lanseze un asemenea banal sondaj de opinie si sa-i dea numele pretentios de referendum.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#referendum Bucuresti, #referendum Oprescu, #Sorin Oprescu primar , #primar general