Presa de astazi: Oprescu, candidatul de rezerva al PSD

Marti, 22 Aprilie 2008, ora 07:35
1859 citiri
Presa de astazi: Oprescu, candidatul de rezerva al PSD

Sorin Oprescu a demisionat din PSD, ne anunta marti Gandul. Senatorul Sorin Oprescu si-a depus, luni, la Organizatia PSD Sector 1, demisia din partid. Oprescu a anuntat in urma cu o saptamana ca va demisiona din PSD, pentru a indeplini toate conditiile legale necesare candidaturii ca independent la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti.

Astfel, senatorul s-a prezentat luni dimineata la filiala PSD Sector 1, al carui membru era, unde i-a inaintat demisia liderului organizatiei, Dan Tudorache. Si tot Gandul ne anunta ca seful PSD Sector 1, Dan Tudorache, i-a promis lui Oprescu o atentie sporita in campanie si in ziua votului.

Tudorache a spus ca reprezentantii filialei pe care o conduce il vor reprezenta in sectiile de votare pe candidatul oficial al PSD, Cristian Diaconescu, dar vor avea grija, totodata, ca Sorin Oprescu sa nu aiba "probleme" la numaratoarea voturilor in sectiile de votare din sector. "Nu vreau ca Sorin Oprescu sa spuna ce a spus in 2000, ca a fost furat la sectiile de votare", a adaugat el.

Oprescu a spus adio PSD, scrie si Jurnalul National. Dupa 13 ani, Sorin Oprescu a decis sa plece din PSD pentru a candida ca independent la Primaria Capitalei. Senatorul nu a spus daca se va intoarce in partid dupa alegeri, insa Mircea Geoana a sugerat un posibil raspuns: o astfel de decizie lasa "urme semnificative in relatia cu partidul".

Sorin Oprescu a decis sa merga pe cont propriu in batalia pentru functia de edil-sef al Capitalei, dupa ce liderii PSD l-au preferat pentru aceasta cursa pe Cristian Diaconescu. Asa cum promisese, Oprescu si-a scris demisia din partid si i-a inmanat-o luni personal liderului filialei Sector 1, Dan Tudorache, la sediul organizatiei. A facut-o cu regrete, a marturisit senatorul, unul dintre cei mai apropiati lui Ion Iliescu, dar a fost singura solutie in conditiile in care liderii partidului i-au refuzat dreptul de "a se duce la lupta".

"E greu, mi-e greu si mie. N-am facut niciodata rau partidului si nici n-am de gind sa fac vreodata rau partidului. N-o sa ma vedeti intr-o postura de a face rau unor oameni cu care am lucrat 16 ani si pe care ii respect", a explicat Oprescu la finalul "casatoriei" cu PSD. Despre o posibila revenire in partid dupa alegeri, Oprescu a preferat sa pastreze tacerea, desi Dan Tudorache s-a declarat deschis sa-l primeasca inapoi.

Oprescu, candidatul de rezerva al PSD, aflam marti din Romania libera. Senatorul Sorin Oprescu s-a prezentat luni la sediul PSD Sector 1, unde si-a depus demisia din partid, precum si din toate functiile de conducere. Apoi, gestul a fost repetat in plenul Senatului. Majoritatea colegilor senatori de la PSD au regretat gestul si, in general, faptul ca nu este el candidatul. Oprescu a precizat ca nu intentioneaza sa renunte nici in ultimul moment la candidatura sa independenta pentru Primaria Capitalei.

"Nu am facut niciodata rau partidului si nici nu am de gand", a precizat demisionarul, care si-a justificat gestul prin dorinta sa de lupta pentru Bucuresti. Sorin Oprescu a povestit ca, desi avea cele mai mari sanse, in nici un moment in PSD n-a avut loc o discutie despre candidatura sa. El a negat, de asemenea, ca lideri ai PSD l-ar fi abordat pentru a renunta la candidatura. Cum Cristian Diaconescu intentioneaza sa ramana "candidatul in cravata, repet, voi ramane candidatul in cravata", Sorin Oprescu a promis ca nu va face "rau PSD".

Oprescu a precizat ca ramane de stanga, ca nu va deveni traseist politic si "nu-mi voi schimba partidul". El a respins astfel invitatia PER de a deveni ecologist. Oprescu nu a raspuns la intrebarea legata de revenirea sa in PSD. Iar Mircea Geoana insusi, intrebat despre aceasta perspectiva, a raspuns: "Niciodata sa nu spui niciodata".

Dincolo de recentul conflict intre ei, Miron Mitrea, coordonatorul campaniei PSD, si Vasile Dancu, liderul filialei Cluj a partidului, gandesc la fel in perspectiva electorala. Ambii cred ca prin formula Diaconescu - candidat oficial/Oprescu - candidat independent PSD va reusi sa ia mai multe voturi de la PD-L. Miron Mitrea a afirmat raspicat ca el crede ca Sorin Oprescu nu va fura voturi de la PSD, ci de la PD-L.

Incaierare generala la PSD, titreaza Ziua. Sabotaj si tradare sunt cuvintele rostite din ce in ce mai des de social-democrati. Taberele din partid au inceput deja sa isi reproseze una alteia un eventual insucces la alegeri, iar tot mai multi vicepresedinti sustin ca scaunul lui Geoana se clatina serios.

Surse din PSD au declarat pentru Ziua ca lupta se poarta mai mult in interior decat cu adversarii, fiecare incercand sa se pozitioneze pentru ce va urma dupa alegeri. Demisia lui Sorin Oprescu din partid si din grupul senatorial a complicat si mai mult situatia din partid, alegerile locale fiind decisive pentru evolutia ulterioara a PSD.

Sorin Oprescu si-a depus luni demisia din partid si din grupul parlamentar, motivand ca nu a fost lasat sa candideze pentru Primaria Capitalei. "Astfel indeplinesc criteriile legale pentru a intra in campanie pentru Bucuresti", a declarat Oprescu. Presedintele PSD Sector 1, Dan Tudorache, a sustinut ca se va ocupa ca doctorul sa nu fie furat la alegeri si ca il asteapta sa se intoarca in partid dupa alegeri.

Daca Miron Mitrea si Mircea Geoana au avut reactii moderate dupa aceasta demisie, limitandu-se sa spuna ca aduce prejudicii partidului, Vasile Dancu a taxat dur aparitia celui de-al doilea candidat social-democrat pentru Capitala. "Este un gest ostil partidului. Cand a demisionat din partid si s-a inscris in cursa impotriva partidului ne-a devenit adversar", a sustinut reprezentantul grupului de la Cluj.

Oprescu are sediu de campanie la Bursa Romana de Marfuri, scrie si Gardianul. Senatorul Sorin Oprescu, care va candida ca independent la Primaria Capitalei, a primit cu ajutorul a doi fosti colegi de partid sediu de campanie in incinta Casei Presei Libere, la Bursa Romana de Marfuri (BRM).

Oprescu a declarat luni, pentru Gardianul, ca BRM va decide daca ii va "dona" 3 camere "stradale", care insumeaza aproximativ 60 de metri patrati, unde isi va amplasa sediul de campanie, senatorul trebuind sa-si achite doar cheltuielile pentru utilitati.

"Am facut o cerere acolo si a ramas ca trebuie consultat Consiliul Administrativ in vederea aprobarii solicitarii mele", a precizat Oprescu. Consiliul Administrativ a decis ieri ca Oprescu se poate muta imediat dupa depunerea candidaturii, salile fiind partial eliberate.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
#primarie, #PSD, #Oprescu, #candidat, #demisie , #PSD