Viceprimarul Capitalei: Banii alocati de Ponta ajung pentru un singur bloc cu bulina rosie

Sambata, 04 Aprilie 2015, ora 14:05
2706 citiri
Viceprimarul Capitalei: Banii alocati de Ponta ajung pentru un singur bloc cu bulina rosie

Viceprimarul liberal al Capitalei, Cornel Pieptea, sustine ca, din cei 5 milioane de lei alocati de Guvern la nivelul intregii tari pentru consolidarea cladirilor cu bulina rosie, ar putea fi "reabilitat complet", in acest an, maximum un imobil.

Potrivit acestuia, "la un calcul sumar", respectiva suma, impartita la cele 25 de imobile vizate, va ajunge "probabil pentru montarea schelelor si organizarea de santier".

In opinia sa, programul de actiuni pentru 2015 privind consolidarea cladirilor cu bulina rosie, aprobat de Guvern in ultima sedinta, "confirma nepasarea lui Victor Ponta fata de soarta cetatenilor care locuiesc in imobilele incadrate in clasa I de risc seismic".

Zeci de cladiri cu bulina rosie, consolidate de Guvern in 2015

Pieptea precizeaza ca, potrivit planurilor guvernamentale, in 2015 ar urma sa inceapa lucrarile la 25 de imobile construite inainte de anul 1977 cu destinatia apartamente de locuit, iar pentru alte 48 va demara procedura de expertizare tehnica.

"Doar la nivelul municipiului Bucuresti exista peste 186 de cladiri care trebuie si indeplinesc conditiile legale pentru accesarea programul de consolidari.

Daca adaugam si faptul ca reabilitarea unui astfel de imobil costa, in medie, circa 5-6 milioane lei, ajungem la concluzia ca din banii alocati de Guvern poate fi reabilitat complet in acest an maximum un imobil la nivelul intregii tari.

La un calcul sumar, suma de 5 milioane impartita la cele 25 de imobile, va ajunge probabil pentru montarea schelelor si organizarea de santier", afirma viceprimarul liberal al Capitalei, sambata, intr-un comunicat de presa.

Acesta este de parere ca nici situatia de la nivelul Bucurestiului nu este mai buna din perspectiva proiectului de buget avansat de Sorin Oprescu in vederea reabilitarii imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic.

"Prin cele 10,6 milioane lei propuse se doreste continuarea lucrarilor pentru 3 imobile, demararea propriu-zisa a lucrarilor de consolidare pentru 4 imobile, iar pentru alte 17 vor fi elaborate proiectele tehnice necesare. Avand in vedere sumele mentionate, intelegem de ce atat guvernul Ponta, cat si domnul Sorin Oprescu sunt multumiti de actualul cadru legislativ si fug de responsabilitate sub pretextul refuzului proprietarilor de a permite realizarea lucrarilor de consolidare", arata Cornel Pieptea.

El aminteste ca, in Parlament, coalitia majoritara "care ar putea initia demersurile pentru corectarea legii privitoare la consolidarea imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic" este formata in jurul PSD, "partidul condus de Victor Ponta, partid care-l sustine si pe Sorin Oprescu la Primaria Capitalei".

Guvernul a aprobat, joi, Programul de actiuni pentru 2015 privind lucrarile de interventie pentru reducerea riscului seismic la constructiile cu destinatia de locuinte multietajate incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public (cladirile cu bulina rosie), program care include 67 de cladiri, construite inainte de 1977, bugetul alocat fiind de 5 milioane de lei, informeaza Biroul de presa al Executivului.

"La 25 dintre aceste cladiri (1.069 de apartamente) vor fi executate lucrari de interventie, iar pentru 42 de cladiri (2.108 de apartamente) va fi elaborata documentatia tehnico-economica.

Prin Legea bugetului de stat a fost alocata Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) pentru finantarea acestui program suma de cinci milioane de lei.

MDRAP elaboreaza programul anual in baza propunerilor fundamentate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si de consiliile judetene si avizate de Comitetul Municipal Bucuresti, respectiv comitetele judetene pentru situatii de urgenta si, ulterior, de Comisia Nationala de Inginerie Seismica", mai precizeaza Guvernul.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#bani alocati guvern reabilitare cladiri bulina, #Pieptea blovuri bulina bani, #reabilitare blocuri bulina, #blocuri bulina Bucuresti , #PSD