Oprescu: Eu vreau toate cele 42 de spitale bucurestene

Miercuri, 05 Noiembrie 2008, ora 15:08
1924 citiri
Oprescu: Eu vreau toate cele 42 de spitale bucurestene

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri ca nu este multumit de proiectul pilot aprobat marti de Guvern, care trece doar 10 spitale la administratia locala, ci vrea toate cele 42 de spitale, inclusiv cele de urgenta.

"Nu vreau un proiect-pilot facut doar pentru a inchide gura lui Oprescu", a spus primarul Capitalei. El l-a acuzat pe ministrul Sanatatii ca "nu a inteles inca" importanta trecerii spitalelor, in numar de 42, la primarie.

Declaratia lui Oprescu vine dupa ce Guvernul a anuntat, marti, ca a aprobat un proiect pilot, in cadrul programului de descentralizare a sistemului medical din Romania, ca timp de un an spitalele din Bucuresti, cu exceptia celor de urgenta, sa fie manageriate de administratia locala. Cu alte cuvinte, 10 spitale vor intra "sub umbrela" Primariei Capitalei, fata de 42, cate a cerut Sorin Oprescu.

Edilul Capitalei a declarat ca el cunoaste situatia spitalelor din Bucuresti, datorita experientei din posturile de conducere de la spitalele Elias si Municipal, de aceea vrea ca administratia locala sa asigure sumele necesare reparatiilor, consolidarilor, intretinerii, iar banii platiti de bolnavi la Casa de Sanatate sa fie folositi pentru medicamente.

"Am condus doua spitale, Muncipal si Elias, si din aceste pozitii am evaluat starea spitalelor romanesti. Si in 2003 am elaborat legea spitalelor romanesti. Descentralizarea sistemului sanitar si trecerea lor in administratia locala este un lucru bun, sa luam exemplu de la tarile din afara.

Cand am ajuns la primarie am reluat discutiile cu ministrul Eugen Nicolaescu. Eu vreau ca toate cele 42 de spitale bucurestene sa treaca la administratia locala, iar aceasta sa faca reparatii, consolidari, intretinere management", a precizat edilul.

Sorin Oprescu a declarat ca acest lucru nu este un moft, ci este o necesitate reala a sistemului sanitar din Romania. Edilul sef al Capitalei este de parere ca "sanatatea in Romania este un lux, iar sistemul sanitar este depasit si oamenii nu sunt tratati cum trebuie".

Desi cunoaste toate probleme sistemului el a precizat ca nu poate sa rezolve toate problemele, dar poate cauta solutii.

"Nu pot eu in calitate de primar general sa rezolv aceste probleme. Pot sa caut solutii care ne sunt la indemana. Cheltuielile de intretinere, renovare, consolidare si management sa fie asigurate de la administratia locala".

Oprescu ataca guvernul Tariceanu

Sorin Oprescu i-a transmis lui Nicolaescu, si premierului Tariceanu ca nu are el nevoie de spitale, ci de masuri concrete.

"Eu nu va cer sa imi dati mie un spital, trei, cinci sau sapte. Nu va cer sa faceti un proiect pilot. Va cer sa luati exact masurile care trebuie, sa faceti ce fac toate autoritatile de stat si

banii sanatati sa se regaseaca in serviciul medical catre bolnav", a mai adaugat edilul sef al Capitalei.

Edilii Capitalei si reprezentantii Ministerului Sanatatii stabilisera data de 31 august ca termen pentru elaborarea strategiei de trecere a unor spitale din Bucuresti in subordinea municipalitatii.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Zeci de cadavre au fost descoperite în curtea unui spital din Fâșia Gaza. Israelul anunță și mai multe acțiuni militare
Zeci de cadavre au fost descoperite în curtea unui spital din Fâșia Gaza. Israelul anunță și mai multe acțiuni militare
Zeci de cadavre au fost descoperite îngropate în curtea unui spital din Fâşia Gaza, care a fost ţinta unui raid israelian, a anunţat duminică Apărarea Civilă din Gaza, chiar în momentul...
#Sorin Oprescu, #spital, #administra, #Primarie Bucuresti , #stiri Sorin Oprescu