Peste 100 de artisti, aruncati in strada de Primaria Capitalei

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 16:47
2833 citiri
Peste 100 de artisti, aruncati in strada de Primaria Capitalei
Foto: Arhiva

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a dat un ordin prin care evacueaza aproape jumatate dintre atelierele in care lucreaza artistii plastici din Bucuresti.

Astfel, 100 de ateliere si spatii de expozitie folosite, de aproape 30 de ani, de Uniunea Artistilor Plastici (UAP), vor trebui evacuate pana pe 5 septembrie ca urmare a unui ordin semnat, luna trecuta, de primarul general Sorin Oprescu, scrie Evenimentul Zilei.

Motivatia oficiala este legata de implementarea "Strategiei de Dezvoltare a Centrului Istoric", dar spatiile a caror evacuare a fost impusa de primarie nu se gasesc doar in "Centrul Istoric", ci si pe Bulevardul Carol I sau in zona spitalului Coltea.

Aproape concomitent, Ministerul Culturii si Cultelor a dispus evacuarea a 19 ateliere folosite de UAP pe strada Iulia Hasdeu, care au fost date in administrarea Centrului de Pregatire Profesionala in Cultura (CPPC) - institutie ramasa fara sediu dupa un proces in instanta.

Cele 119 ateliere reprezinta aproximativ jumatate din fondul total de spatii de creatie de care UAP mai dispune.

Presedintele UAP, Petru Lucaci, vede in aceste doua decizii "un atentat major la cultura nationala", in conditiile in care atelierele sunt locurile de munca ale artistilor.

Contactat de jurnalistii de la Evenimentul Zilei, Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Bucurestiului, nu stia cum se explica decizia de evacuare a celor 100 de spatii.

In schimb, biroul de presa al Primariei Capitalei a precizat intr-un comunicat urmatoarele: "primarul Sorin Oprescu a decis, printr-o Dispozitie de Primar la nivelul Bucurestiului, sa rezilieze toate contractele facute sub forma de fisa de calcul. (...) Printre cazurile aflate in aceasta situatie se afla si spatii situate in Centrul Istoric, inchiriate Uniunii Artistilor Plastici. Astfel, in perioada urmatoare, toti chiriasii aflati in aceasta situatie se vor prezenta la directia de specialitate din Primaria Municipiului Bucuresti pentru clarificarea situatiei spatiilor pe care le-au detinut.

Urmeaza ca, dupa analizarea documentatiei sa se incheie contracte noi, cu respectarea prevederilor legale. Pot exista si cazuri in care nu se vor mai incheia contracte noi. Printre motivele de neincheiere a unor contracte noi se numara si situatiile in care cel care are inchiriat spatiul a schimbat destinatia prevazuta initial in contract, nu a intretinut spatiul inchiriat sau nu a platit suma aferenta contractului de inchiriere etc. (...)

Primarul General, Sorin Oprescu, doreste ca prin acest demers sa existe o evidenta exacta a tuturor spatiilor aflate in administrarea PMB si o crestere a veniturilor PMB prin incasarea unor chirii corecte".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Sorin Oprescu evacuare artisti , #stiri Sorin Oprescu