Presa de azi: A-nceput razboiul! Oprescu a reziliat contractul cu Dalli

Sambata, 12 Iulie 2008, ora 07:33
3091 citiri
Presa de azi: A-nceput razboiul! Oprescu a reziliat contractul cu Dalli

A-nceput razboiul! Oprescu a reziliat contractul cu Dalli, titreaza Gardianul in editia de sambata, comentand ca Sorin Oprescu a desfiintat contractul cu firma care administreaza parcarile din Capitala.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ca a reziliat, vineri, contractul cu firma Dalli, care administreaza majoritatea parcarilor cu plata din Capitala.

Anuntul a fost facut la finalul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti, edilul sef al Capitalei spunand ca nu a trecut decat o ora si jumatate de la rezilierea contractului cu firma Dalli.

Unul dintre cele mai grele contracte incheiate cu Municipalitatea a devenit, de vineri, istorie. Este vorba despre o afacere incheiata de societatea Dalli cu Primaria Capitalei inca din timpul mandatului de edil-sef al lui Crin Halaicu, insa dupa preluarea institutiei de catre Traian Basescu, a fost perceputa ca fiind firma de casa a actualului presedinte.

La sfarsitul lunii mai 1995, firma "Dalli Exim" a castigat licitatia organizata de Primaria Capitalei pentru administarea a 52 de parcari din zona centrala a orasului. "Dalli Exim" a castigat licitatia oferind municipalitatii 55,5% din incasari. Surse din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti au declarat, vineri, dupa ce primarul general a facut anuntul rezilierii contractului cu Dalli, ca Sorin Oprescu a declansat "vanatoarea de vrajitoare".

Aceleasi surse au mai precizat ca respectivul contract cuprinde anumite clauze de reziliere unilaterala, "clauze care, odata citite de primar, i-au permis acestuia sa deesfiinteze contractul".

Sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a fost intrerupta, vineri, chiar de la debut de un bucurestean aflat in sala care a cerut discutarea cu prioritate a retrocedarii proprietatilor dobandite fraudulos, discutiile fiind reluate dupa ce acesta a fost scos din sala. In momentul in care a inceput sedinta, barbatul s-a ridicat in picioare si a inceput sa strige: "Incepeti cu retrocedarea proprietatilor dobandite fraudulos", "Dati-ne proprietatile inapoi", "V-am adus un buchet de lavanda sa inlaturati moliile".

Acesta a fost scos afara de oamenii de la paza, sedinta fiind reluata dupa aproximativ 15 minute. A urmat apoi interventia unui consilier care a reclamat schimbarea orei pentru sedinta CGMB, de la 13.00, cum a fost anuntat initial, la 15.00, acesta cerandu-i explicatii primarului general Sorin Oprescu. In replica, primarul Capitalei a aratat ca motivele care au dus la schimbarea orei tin de "tehnica cladirii", precizand ca in intervalul orar 13.00-15.00 sala de consiliu a fost ocupata de specialistii care se ocupa de reconsolidarea Primariei Capitalei.

Oprescu o detroneaza pe "Regina parcarilor" Elena Udrea, reziliind contractul cu firma Dalli, aflam si din Gandul, care precizeaza ca bomba sedintei de vineri a Consiliului General al Capitalei a constituit-o anuntul ca Oprescu a semnat rezilierea contractului cu firma Dalli, care administreaza parcarile din zona ultracentrala a Capitalei.

Firma Dalli este controlata, prin interpusi, de Elena Udrea si sotul ei, Dorin Cocos. Dalli Exim exploata peste 2.500 de locuri de parcare, situate in 101 locatii. Conform cifrelor publice de pe site-ul Ministerului Finantelor, Dalli a avut in anul 2006 o cifra de afaceri de 13.206.222 lei noi si un profit net de 2.185.287, adica exact cat ar incasa daca pe fiecare loc de parcare bucurestenii nu ar pune mai mult de doua masini pe zi.

In rest, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a avut parte vineri de acelasi tratament aplicat de consilierii municipali majoritari lui Traian Basescu in anul 2001. Numai ca, de data aceasta, cei acuzati de primar ca sustin implicit coruptia si faradelegile nu mai sunt majoritarii PSD, ci PD-L si aliatii lor din PNG.

Dupa ce si-au aratat muschii in fata minoritarilor PSD-PNL-PRM si au reusit sa scoata de pe ordinea de zi toate proiectele propuse de primarul Oprescu (inclusiv demararea procedurii pentru reluarea vanzarii cabinetelor medicale), majoritarii din consiliu au ascultat raportul primarului privind starea Primariei Capitalei.

Inainte de a prezenta radiografia asupra "calitatii administratiei Primariei Municipiului Bucuresti", Oprescu a afirmat ca a primit 186 de telefoane in care i se cerea sa spuna ce scrie in raport sau era avertizat ca face un gest politic. Dar doctorul Oprescu a descoperit primaria ca pe "o cangrena institutionala si functionala, ca o scorbura a unui copac la care te uiti din partea opusa".

Asa ca, prin acest discurs, el a urmarit sa-si atraga de partea sa angajatii de rand, aratand ca multi functionari lucreaza un numar aproape dublu de ore suplimentare fata de cel normal, dar ca nu primesc bani decat pe o treime din timpul lucrat, si asta dupa doua luni. Mai mult, Oprescu ii numeste pe directori "o specie aparte", aroganti fata de angajati. In unele cazuri, ca sa primesti prime, sa fii bine vazut sau promovat, erai obligat "sa faci unele favoruri, inclusiv sexuale", a mai spus Oprescu.

El s-a plans de birocratie, de faptul ca audientele sunt esalonate pana in anul 2013, iar in cel mai bun caz, la anul. "Vreau sa aduc progresul in acest oras si vreau sa privesc inainte", a spus primarul. El a explicat ca a facut "informarea" cu onestitate si ca "nu este indreptata impotriva cuiva.

E indreptata impotriva golanilor si manglitorilor care ani de zile si-au batut joc. (...) Aceste lucruri poarta numele bataie de joc si umilinta si cei care le-au suportat nu au nicio scuza", a precizat primarul, atragand ropote de aplauze din sala plina ochi cu functionari din primarie. Oprescu nu a nominalizat in informarea sa nici firme si nici persoane, spunand ca vrea sa fie discret.

"Invit pe toti directorii pe care am avut amabilitatea sa nu-i nominalizez mai sus si isi recunosc responsabilitatea sau actiunile in acest raport (...) sa isi dea demisia! (...) Incepand din acest moment, astept demisiile lor pe biroul meu", a spus Oprescu. El a adaugat ca se refera si la cei despre care se stie prin primarie ca "au spate" si ca nu ar putea fi schimbati. "Eu le transmit in mod public ca au avut spate", a precizat Oprescu.

Printre directorii care se regasesc in informarea primarului sunt arhitectul sef Adrian Bold, directorul administrativ Daniel Calota (vinovat ca nu exista apa la toaletele care put si ca lifturile nu merg de ani de zile), directorul de la Relatii Internationale, Cristian Iftimoaie, directorul de la Integrare Europeana, Radu Ancuta, Flori Constantinescu de la Achizitii Publice, Bogdan Sosoaca de la Investitii, Virgil Carstea de la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement, directorul juridic Adrian Iordache, directorii de la Relatii Publice, de la Financiar, de la Urmarirea derularii contractelor si altii.

Ulterior, primarul a citat din raportul Curtii de Conturi, aratand ca primaria a facut plati nelegale in suma de mai multe milioane de euro unor firme pe care a evitat, la fel de discret, sa le nominalizeze.

Adevarul scrie ca "Tumora Dalli" a fost extirpata de Oprescu, adaugand ca primarul general a reziliat contractul cu firma care administreaza parcarile din Bucuresti din 1995, astfel ca dupa 13 ani de stapanire in Capitala, Dalli este pusa pe tusa de noul edil-sef. Bucurestenii nu vor mai plati astfel parcarea in Capitala.

Tinta: de la directorii de directii pana la femeile de serviciu, contractele paguboase si platile de milioane de euro facute ilegal de fosta echipa a lui Videanu, cu aprobarea CGMB.

Prima victima de vineri a primarului general a fost insa firma Dalli. Inainte de prezentarea "starii Bucurestiului", Oprescu a semnat rezilierea contractului cu societatea care a administrat din 1995 si pana ieri locurile de parcare cu plata din Bucuresti.

Cum Dalli are contract cu municipalitatea pentru inca doi ani, decizia lui Oprescu va fi contestata. Directorul Dalli, Radu Jianu, a precizat pentru "Adevarul" ca "lucrurile nu vor ramane asa" si ca "desi sunt acum in concediu, luni voi discuta cu primarul general, pentru ca este vorba de 300 de oameni care ar putea ramane fara loc de munca".

In cele 20 de zile de la preluarea mandatului, Sorin Oprescu a descoperit "cangrena" care a cuprins Primaria generala.

Saptamana viitoare, dupa ce se va intoarce de la Bruxelles, "medicul-primar" va angaja o firma de audit care sa prezinte la sfarsitul verii bilantul ultimilor opt ani de zile din PMB. "Deciziile mele se vor baza pe acest audit, dar nu este nevoie sa-mi spuna nimeni ca in aceasta institutie exista directii care nu mai sunt in nici o alta institutie din Romania si ca ele au dainuit aici doar ca sa-i mai tina in functie pe niste directori", a zis Oprescu.

Oprescu vrea sa rezilieze contractul cu parcarile Dalli, aflam din Cotidianul. Primul contract pe care primarul Sorin Oprescu a dispus sa fie reziliat este cel cu SC Dalli Exim SA privind concesionarea parcarilor din Bucuresti. Videanu incepuse din noiembrie 2007 sa renunte la cateva dintre contractele cu acest concesionar.

Primarul general al Capitalei a declarat vineri ca a dispus rezilierea contractului de concesiune a parcarilor din Bucuresti cu firma SC Dalli Exim SA. Potrivit lui George Iorgovan, consilierul lui Oprescu, motivul ar fi ca inspectorii primariei au constatat ca firma nu respecta prevederile din contract.

Firma Dalli a fost initial a lui Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, care apoi s-a retras. Dalli a incheiat in anul 1995 un contract cu Primaria Municipiului Bucuresti de concesiune a parcarilor din Capitala. Inca de anul trecut, fostul primar Adriean Videanu incepuse sa rezilieze o parte dintre concesionarile cu Dalli Exim, cand firma a pierdut parcarile de la Universitate si Unirii.

Motivul a fost oferit de concesionar, care trebuia sa monteze aparate de distribuire a tichetelor si a cartelelor magnetice si sa semnalizeze toate parcarile in termen de doua luni de la obtinerea autorizatiei de constructie a parcarii. Lucru care nu s-a intamplat. Videanu anunta atunci ca va rezilia si celelalte contracte cu Dalli, pe masura ce vor fi construite alte 22 de parcari supra si subterane. Numai ca licitatia nu a mai avut loc.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Oprescu arunca firma Dalli din parcare. Dupa 20 de zile de "guvernare", edilul-sef le cere directorilor din primarie demisia si anunta "nationalizarea" parcarilor lui Cocos.

Intre Caragiale si Maiorescu s-a zbatut, in ultimele 20 de zile, primarul general Sorin Oprescu. A ales, in final, ca teoria formelor fara fond i s-ar potrivi mai bine institutiei pentru care a fost ales de bucuresteni, asa ca vineri le-a explicat consilierilor de ce primaria ar fi o forma frumoasa, dar o strica oamenii care lucreaza in ea. Mai ales directorii, la care a si facut apel sa-si dea demisia pana luni, ca, daca nu, ii da el afara.

Oprescu a prezentat ivineri starea ora- sului, asa cum a descoperit-o el in cele 20 de zile de cand il administreaza, si a facut un expozeu literar pe tema asta, citand copios din barfele de pe culoarele institutiei si din raportul Curtii de Conturi, publicat in mai, dupa cum a apreciat la final fostul primar, Adriean Videanu.

Spre deliciul publicului spectator, Oprescu a mai anuntat ca a reziliat si contractul cu Dalli, celebra firma care administreaza parcarile din Capitala, si ca in urmatoarele luni va lua la puricat si alte contracte.

Primarul spune ca si-a facut o parere despre cum functioneaza primaria din discutiile avute cu directorii si functionarii institutiei. Unul dintre directorii care a demisionat saptamana aceasta sustine, insa, ca n-a dat ochii cu primarul decat la instalare si ca de atunci nu l-a mai intrebat nimic de sanatate.

Totusi, Oprescu a facut ieri o trecere in revista a tuturor barfelor de pe holurile primariei, de la lipsa hartiei igienice din toalete pana la favorurile sexuale pe care unele angajate le fac unor directori. "In anumite directii, mi-au transmis angajatele - 'Trebuie sa-i faci favoruri, inclusiv sexuale, daca nu, esti pe linie moarta pana te transfera' sau 'Incompetenta este reparata cu favoruri sexuale'", sustine Oprescu ca se intampla in primaria lui.

Primarul a tras, de altfel, toata vina pe spatele directorimii din primarie, atat pentru viata grea a angajatilor, cat si pentru felul in care arata orasul. El n-a nominalizat niciun director, dar a dat suficiente exemple de directii care nu merg, astfel incat audienta a tras concluzia pe care chiar edilul a rostit-o:

"Invit toti directorii pe care am avut amabilitatea sa nu-i nominalizez mai sus si-si recunosc responsabilitatea sau actiunile in acest raport pe care il fac public astazi, 10 iulie 2008... sa-si dea demisia. Sunt vinovati de starea in care se afla institutia aceasta, sunt vinovati de starea in care se afla Bucurestiul. Incepand din acest moment, astept demisiile lor pe biroul meu.

Incepand de luni ii voi convoca pe fiecare dintre cei pe care ii vizez - si nu inteleg sau se fac ca nu inteleg situatia delicata in care se afla si situatia delicata in care ma pun - la un dialog scurt in biroul meu, care va clarifica definitiv lucrurile. Daca nu-si dau singuri demisiile, ii demit eu. Consilierilor mei li s-a spus in aceste saptamani ca pe X, Y sau Z n-am cum sa-i schimb din functie... ca au spate... eu le transmit in mod public ca au avut spate".

Dalli nu stie ca a ramas fara locuri de parcare. Cel putin asa sustinea ieri Radu Jianu, unul dintre asociatii din firma infiintata in 1993 de Dorin Cocos, sotul nu mai putin celebrei Elena Udrea. "Sunt in concediu si abia am aflat. M-a sunat si pe mine cineva sa-mi spuna. Nu stiu ce sa spun, luni o sa convocam Consiliul de Administrat ie ca sa vedem daca primaria poate sa rezilieze unilateral contractul. Nu stiu nici daca am primit vreo notificare", s-a aratat mirat Jianu, de undeva din strainatate.

Primarul Oprescu incepe rafuiala, scrie si Romania libera, precizand ca Sorin Oprescu a reziliat vineri primul contract important de cand a fost ales ca primar al Bucurestiului. Este vorba de controversatul parteneriat intre primarie si firma Dalli, care administreaza de 13 ani cateva mii de locuri de parcare din Bucuresti. Oprescu a semnalizat de fapt inceperea rafuielii cu mostenirea lasata de fosta conducere a primariei. El a anuntat ieri primele rezultate ale analizei asupra primariei din care a reiesit o paguba de aproape 45 de milioane de lei, de care se fac vinovati angajati ai municipalitatii.

Oprescu le-a cerut tuturor directorilor care se stiu vinovati de neregulile gasite de echipa de control sa-si prezinte demisia, fara a-i nominaliza. Dupa primele 20 de zile de analiza a activitatii angajatilor primariei, consilierii lui Oprescu au gasit o gaura de aproape 45 de milioane de lei. Este vorba despre sume platite ilegal, in avans, mai ales unor firme de constructii, pentru lucrari care nu au fost executate - cazurile Bd. Iancu de Hunedoara, Stadionul Lia Manoliu, Bd. 1 Decembrie 1918 si soseaua Colentina.

Multe din constatarile echipei de control ale lui Oprescu sunt preluate din raportul Curtii de Conturi intocmit in urma cu cateva luni. In document se atragea atentia si asupra terenului de 10.000 de metri patrati achizitionat de primarie in localitatea Mihailesti pentru construirea unui adapost pentru caini. In cazul respectiv, s-a calculat o diferenta de pret de 4,4 milioane de lei intre pretul aprobat si cel platit.

Ziua scrie ca Oprescu este Cel mai tare din parcare dupa ce a anulat vineri contractul cu Dalli Exim, cu o ora si jumatate inainte de sedinta Consiliului General.

Sorin Oprescu a pus, vineri, diagnosticul Primariei Capitalei, intr-un raport intocmit la trei saptamani de la preluarea mandatului: "cangrena institutionala si functionala", care s-a instalat "ca o scorbura" in primarie, a decretat el, in fata Consiliului General, pe care l-a convocat in sedinta ordinara. Rezilierea contractului cu firma Dalli si amenintarea ca va sesiza DNA pentru neregulile comise de predecesorul sau Adriean Videanu au fost primele masuri punitive anuntate de noul primar general.

Astfel, contractul pentru administrarea majoritatii parcarilor cu plata din Capitala, incheiat de municipalitate cu firma Dalli - inca de pe vremea lui Viorel Lis si prelungit prin acte aditionale, de Traian Basescu si apoi de Adriean Videanu pana in 2018 - a fost anulat cu o ora si jumatate inainte de inceperea sedintei. Reamintim ca la sfarsitul lunii mai 1995, firma "Dalli Exim" a castigat licitatia organizata de Primaria Capitalei pentru ad-ministarea a 52 de parcari din zona centrala a orasului, oferind municipalitatii 55,5% din incasari.

Firma Dalli Exim a obtinut monopolul parcarilor din Bucuresti in 1995 in urma unei licitatii internationale sustinute de fostul primar Crin Halaicu. Dalli a castigat licitatia angajandu-se ca va da municipalitatii 55,5% din incasari, fara a stipula clar cum vor fi contabilizate acestea.

Dalli a fost infiintata de Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea si de Adrian Petrache, partener de afaceri cu Alexandru Bitner. Contractul Dalli a fost extins pana in 2010. Dupa 2005, afacerea a fost preluata de unul dintre directori, Radu Jianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Panică într-un supermarket din Focșani: Clienți evacuați, după ce o servietă suspectă a fost observată în parcare
Panică într-un supermarket din Focșani: Clienți evacuați, după ce o servietă suspectă a fost observată în parcare
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea a anunțat că zeci de persoane au fost evacuate, vineri, 19 aprilie, dintr-un supermarket din municipiul Focşani după ce o servietă suspectă a...
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Senatorul USR Irineu Darău a anunțat joi, 18 aprilie, că a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov, Liviu-Cătălin Butnariu,...
#Sorin Oprescu, #primar, #sedinta, #Elena Udrea, #parcare, #consilieri, #spate, #Dalli Exim , #stiri Sorin Oprescu