Primarii isi angajeaza "clone" pentru a scapa de treaba

Joi, 31 Iulie 2008, ora 07:50
1201 citiri
Primarii isi angajeaza "clone" pentru a scapa de treaba

Mai multi primari si presedinti de consilii judetene au scos la concurs posturi de city si county manageri, care sa se ocupe de executia proiectelor, de accesarea fondurilor UE si de urmarirea activitatii functionarilor din administratia publica.

Primarul general Sorin Oprescu nu vrea sa numeasca un administrator public al municipiului Bucuresti decat dupa modificarea legislatiei, arata Romania Libera in editia electronica de joi.

Potrivit Legii administratiei publice locale, primarul si presedintele Consiliului Judetean pot numi un administrator al orasului (city manager) si, respectiv, un administrator al judetului (county manager), carora sa le delege unele atributii. City si county managerul ar putea deveni ordonatori principali de credite, aceasta insemnand ca banii ar trece prin mana lor.

"Acum primarul este perceput ca un tatuc al tuturor, din cauza mentalitatii comuniste. Insa in alte tari primarul este cel care-i reprezinta pe alegatori, dand vectorii de dezvoltare, in timp ce city managerul se ocupa de executia programelor", spune Razvan Murgeanu, viceprimarul PD-L al Capitalei.

Surse din anturajul edilului Capitalei au declarat, pentru Romania Libera, ca principalul motiv pentru care Sorin Oprescu nu are pe lista de prioritati infiintarea postului de city manager ar fi criteriile vagi ale procedurii de angajare.

La Sfantu Gheorghe fostul viceprimar al municipiului Czimbalmos Kozma Csaba a castigat recent concursul organizat pentru ocuparea postului de city manager, fiind, de altfel, singurul candidat pentru acest post.

Si judetul Covasna va avea un county manager, a anuntat presedintele Consiliului Judetean, Tamas Sandor. El a explicat ca angajarea unei persoane pe acest post este vitala, avand in vedere necesitatea accesarii fondurilor UE.

La Arad, primarul Gheorghe Falca a introdus noua functie in organigrama primariei, la Radauti primarul si-a gasit city managerul potrivit, in persoana unui bucurestean cu experienta in administratia locala, iar la Campina se pune problema desemnarii unui "city manager cultural al orasului".

Crieriile de numire a administratorilor locali difera de la judet la judet. Daca la Campina city managerul trebuie sa aiba studii superioare, masterat, minimum cinci ani vechime in specialitatea studiilor si trei ani in functii de conducere, la Brasov lucrurile au stat cu totul altfel.

Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a fost acuzat de presa locala de favorizarea unui candidat prin stabilirea unor criterii de concurs potrivite profilului acestuia.

Practic, accesul altor persoane la functia de county manager a fost blocat prin stabilirea unei vechimi necesare in specialitatea studiilor de minimum 20 de ani, conditie indeplinita numai de consilierul judetean PNL Radu Ispas, trecut de 40 de ani.

Mai mulți indivizi din București deghizați în femei au păcălit pe internet alți bărbați că le oferă servicii sexuale. Ce pățeau victimele când se întâlneau cu infractorii
Mai mulți indivizi din București deghizați în femei au păcălit pe internet alți bărbați că le oferă servicii sexuale. Ce pățeau victimele când se întâlneau cu infractorii
Cinci bărbaţi au fost reţinuţi de poliţiştii din Bucureşti după ce, deghizaţi în femei, ar fi postat pe un site anunţuri privind oferirea de servicii sexuale. Indivizii au atras alţi...
Momente de panică într-un supermarket din București. O bucată din tavan s-a desprins și a căzut pe un client
Momente de panică într-un supermarket din București. O bucată din tavan s-a desprins și a căzut pe un client
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București - Ilfov anunță joi, 28 martie, că o bucată de aproximativ doi metri pătrați din tavanul unui supermarket s-a desprins și a lovit o...
#primar, #Arad, #brasov, #Bucuresti, #Sorin Oprescu, #manager, #Gheorghe Falca , #stiri Sorin Oprescu