Sansele lui Sorin Oprescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Iulie 2009, ora 21:41
5757 citiri
Sansele lui Sorin Oprescu

"Mi se pare ca as fi un mare mincinos, cu nas de Pinochio, daca as face ca domnul Ciorbea. De bine de rau, Basescu a stat 4 ani la primarie". Asa rostea Sorin Oprescu in urma cu numai vreo doua luni, atunci cand era intrebat daca va candida la Presedintie.

A fost doar una dintre zecile de infirmari ale acestei ipoteze destul de previzibile din chiar momentul in care Sorin Oprescu a intrat ca independent in alegerile locale. Spuneam pe atunci ca tinta sa reala este Palatul Cotroceni spre care-l va impinge, nu-i asa, reponsabilitatea fata de popor.

Ei bine, iata ca in calendarul electoral al d-lui Oprescu a venit momentul primei nuantari importante: "Iau in calcul posibilitatea candidaturii la Presedintie", a spus el duminica seara intr-o emisiune la Antena 3. Si va tot calcula primarul general pana prin 15 septembrie cand la socoteala va iesi candidatura. Cat suspans!

Insa dincolo de aceasta mascarada, ce sanse reale are Sorin Oprescu sa devina presedinte al Romaniei?

Marele sau atu este aparenta de independenta, pedala pe care o si apasa la maximum. Aceasta independenta ii permite ca intr-un eventual tur al doilea impotriva lui Traian Basescu sa poata colecta fara probleme voturi atat de la PNL cat si de la PSD.

Dar, trecand peste faptul ca prin independenta transparenta se vede profilul lui Ion Iliescu, ea nu prea ajunge. Si Radu Duda e independent, poate chiar mai autentic, dar acest statut nu l-a propulsat in sondaje. Ba dimpotriva, independenta se poate transforma intr-un handicap major. Nimeni nu poate castiga prezidentialele fara sprijinul total al logisticii unui partid puternic.

Asadar, pentru a castiga alegerile, Sorin Oprescu are nevoie de o masinarie de partid turata la maximum. Sigur ca aripa Iliescu va trage pentru el, insa nu oficial, asa ca ar fi un sprijin partial, insuficient pentru sustinerea campaniei si pentru supravegherea votului.

Exista si ipoteza independentului sprijinit oficial de un partid sau o coalitie de partide antiBasescu, in ipoteza, putin probabila a retragerii lui Mircea Geoana si/sau Crin Antonescu, in favoarea lui. Un astfel de spijin ar fi insa un dar otravit pentru ca i-ar dinamita lui Oprescu tocmai aura de independent. De altfel, in finala cursei pentru primarie el s-a ferit cat a putut de sustinerea oficiala a PSD.

Un alt atu al lui Sorin Oprescu este indiscutabila sa carisma, singura comparabila cu a lui Traian Basescu. Aici este insa si o capcana. Sorin Oprescu este un candidat de tip Basescu, unii ar spune chiar ca-l imita pe actualul presedinte. Dar daca romanii mai au apetenta pentru acest model, de ce ar alege o copie atunci cand au la dispozitie originalul?

Sorin Oprescu are si cateva pietre mari de moara agatate de picior.

In primul rand, bilantul foarte slab al primului an la primaria Capitalei. In afara de cateva recorduri chicioase de Guiness Book si cateva proiecte fanteziste, Sorin Oprescu nu se poate lauda nici macar cu un program matinal. Consilierii cei mai apropiati l-au parasit acuzandu-l ca este pe alta lume si nu-l intereseaza problemele Bucurestiului.

N-a reusit nici macar sa-si politizeze esecurile, strategia de succes a fostului primar ajuns presedinte.

Sorin Oprescu ar putea avea insa un mare noroc. In aceasta toamna vor ajunge, probabil, la final cateva proiecte mari, incepute inainte de mandatul sau. Nu are niciun merit, de exemplu, pentru finalizarea pasajului de la aeroportul Baneasa, dar va culege roadele electorale ale inaugurarii. La fel cu centrul istoric al Capitalei. Poiectele lui Adriean Videanu vor deveni astfel munitia electorala pentru Sorin Oprescu.

O alta piatra grea este chiar atitudinea de pana acum in privinta candidaturii. E greu sa pretinzi incredere pentu cea mai inalta functie in stat dupa o astfel suceala, ca sa nu spunem minciuna, de proportii. Macar Traian Basescu si-a incalcat promisiunea fata de bucuresteni in urma unei dramolete de forta majora, care l-a exonerat de minciuna.

Nu chiar o piatra de moara, dar un dezavantaj este si faptul ca Sorin Oprescu este cu mult prea... bucurestean. Un anumit fel de a vorbi, "mistocareala", anumite expresii sunt tipice pentru ceea ce provincia numeste cu dispret si aversiune "miticism". Ma tem ca acest stil il va face indezirabil pe Sorin Oprescu in Ardeal si Banat.

Seisme pe scena politica

Pentru Traian Basescu, daca presedintele va candida, Sorin Oprescu ar fi o binecuvantare in turul intai. Mircea Geoana si Crin Antonescu vor fi nevoiti sa puna tunurile pe primarul general pentru a prinde locul al doilea. In turul al doilea insa, Sorin Oprescu ar capta, probabil, cea mai mare parte a electoratelor PNL si PSD, ceea ce ar putea deveni problematic pentru Traian Basescu.

Cu Sorin Oprescu in cursa, Crin Antonescu ar pierde practic orice sansa reala sa prinda turul al doilea. Primarul general al Capitalei ar deveni un colector important al nehotaratilor pe care mizeaza prezidentiabilul liberal. In plus, este posibil ca spre Sorin Oprescu sa plece o parte dintre liberalii care nu-i pot ierta lui presedintelui PNL mazilirea oamenilor lui Calin Popescu Tariceanu.

Dar cel mai lovit de candidatura lui Sorin Oprescu va fi Mircea Geoana. Pentru presedintele PSD dezastrul va fi total. In primul rand ar putea deveni primul prezidentiabil social democrat care nu prinde finala. In al doilea rand, va asista neputinicios la ruperea de facto a partidului, pentru ca e clar incotro se va duce spijinul real al aripii Iliescu - Nastase.

De fapt, nu stiu in ce masura candidatura lui Sorin Oprescu il va dobori pe Traian Basescu. In fond, actualul presedinte ar putea, totusi, sa nu candideze. In mod cert insa ea il va nenoroci pe Mircea Geoana si poate ca acesta este adevaratul ei scop.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Sorin Oprescu presedintie, #candidatura Sorin Oprescu , #stiri Sorin Oprescu