Sorin Oprescu: O sa le inghete zambetul pe fata si o sa ramana ranjiti

Joi, 30 Octombrie 2008, ora 19:21
12901 citiri
Sorin Oprescu: O sa le inghete zambetul pe fata si o sa ramana ranjiti
Foto: Tiberiu Crisan

Interviul cu Sorin Oprescu a fost programat pentru ora 18.00. Un sfert de ora mai tarziu, inca trei persoane mai asteptau sa intre in biroul de primar al lui Sorin Oprescu, plus inca trei echipe de presa. Pe la 19.00 am patruns in antecamera unde, pe un birou, erau doua vrafuri cu dosare.

Unul de jumatate de metru, celelalt ceva mai "usurel". Primul cu Legea 10, al doilea era adus de arhitectul sef, Gheorghe Patrascu, si el prezent in birou.

Astepta sa intre la primar. "Pai o sa dureze ceva interviurile, iar la zece primarul pleaca sa inspecteze parcarile din Capitala", zice Marie Jeanne Ion, consilierul de comunicare al lui Sorin Oprescu. "Nu face nimic, il astept", se resemneaza arhitectul. Intr-un final, intram in birou.

O incapere mare si rece, in capat un birou urias cu un scaun urias, in stanga o masa lunga cu scaune, iar in dreapta o masuta mai mica, de cafea, cu cateva fotolii. Biroul mare era gol, masuta de cafea era plina de dosare, o ceasca de cafea si un pahar cu apa.

"Asta e biroul meu, nu suport ideea ca oricine intra aici sa mearga 15 metri sa ajunga la mine", zice primarul cu cearcane. Se monteaza luminile, se face albul pentru camera, cu traditionala foaie de hartie folosita pentru reglarea aparatului de filmat. Oprescu rade: "Astia o sa publice fotografia cu Oprescu muscand din hartie... glumesc".

Incepem interviul. Intai serios, apoi mai si glumim. Scoala politicii l-a invatat pe Sorin Oprescu sa raspunda pe larg la intrebari fara sa dea prea multe detalii concrete.

Schimbari - autostrada zburatoare - "nu se poate"

Ce s-a schimbat, concret, in viata bucurestenilor, de cand sunteti primar?

Totul. Au linistea necesara in ce priveste promisiunile pe care le-am facut si ma tin de ele. Sigur ca unele merg mai greu, e vorba si de mutatia in constiinta, si e vorba si de o serie de lucruri pe care predecesorii mei le-au anuntat cu multa pompa si am gasit farame din ele.

Incerc si eu sa le pun cap la cap pentru ca sunt multe proiecte care in mod sigur, vazute indeaproape, sunt foarte bune, le usureaza viata.

Cateva dintre masurile luate la inceputul preluarii mandatului si consolidate - politie comunitara in intersectii, o sincronizare a semafoarelor care fac parte din managementul traficului, cateva interdictii pe strazile care imi apartin - nu reprezinta decat picaturi in viata bucurestenilor. Nu astea sunt solutiile.

Solutiile sunt, din pacate, incarcate de dimensiunea timpului. Eu sper sa scurtez procesul de licitatie si atribuire, astfel incat 2009 sa fie inceputul unor lucrari de fond care sa rezolve cel putin jumatate din problema circulatiei.

In cinci ani de zile s-au facut trei scoli. Am mai apasat si noi pe pedala si am reusit sa terminam opt scoli din 102 licitate in 2005 pe un credit BEI. E mult? E putin? Eu spun ca e putin. Urmeaza acum un al doilea si al treilea pachet, astfel incat anul viitor, la sfarsit sa avem toate unitatile de invatamant consolidate si reabilitate.

Si in ceea ce-l priveste pe cetatean?

Daca ati observat, poate sa umble in mai multa siguranta prin parcurile din Capitala, poate sa aiba langa casa aprovizionarea prin pietele volante care vad ca au prins foarte bine, incep parcarile de resedinta, care prind 200-250 de masini, pentru ca important este sa oferim alternativa si apoi sa strangem de pe marile bulevarde.

Prefiguram inceperea lucrarilor la autostrada zona de nord, care va intra in oras. Intr-un sfarsit va constitui un inel periferic interior ca alternativa pentru centura care nu se mai termina si dureaza de pe vremea lui Tudor Vladimirescu...

Acea autostrada suspendata...

Da... Sa dam o solutie viabila pentru 10-15 ani in Bucuresti. Aveam de ales intre a face pasaje subterane - in numar de 21 - dar cam tot atat ar fi durat ca sa inchidem inelul median al Bucurestiului, dar asta insemna niste costuri suplimentare si un deranj nemaipomenit in haosul care domneste inca in Capitala.

Ce le raspundeti oamenilor care glumesc pe seama autostrazii suspendate?

Ii apreciez foarte tare ca glumesc. O sa aiba un singur moment mai greu, cand rautaciosilor o sa le inghete zambetul. Eu apreciez oamenii care au umor si care au numit-o autostrada zburatoare.

O sa vada ca Oprescu are dreptate. Si cand or sa vada, railor or sa le inghete zambetul pe fata si o sa ramana asa, ranjiti. Pentru ca rautaciosii sunt nascuti jigniti. Daca stateam toata viata sa ma uit in gura astora, nu faceam nimic. Sunt oameni care zic de la inceput nu se poate.

La dumneavoastra nu exista 'nu se poate'?

Nu, nu exista, intotdeauna exista 'cum?'. Iar cand am incercat sa vad cum se poate face, intotdeauna m-am dus la specialisti. Eu sunt chirurg, nu mi-a placut niciodata sa primesc lectii, nici macar de la pacient, care imi intra pe usa si-mi spunea "Domnule doctor, eu am o apendicita".

Ii spuneam: "Ba, daca tu esti atat de destept si zici ca ai apendicita, de ce nu te duci sa te operezi singur? Stai sa vedem intai ce ai si sa vedem daca e chiar apendicita".

Parcarile, Pasajul Universitatii, domnul Gaudi

Procesul cu Dalli Exim poate dura ani de zile...

E treaba lor. Eu le-am facut notificarea si exact cand trec 30 de zile incep executarea. Sigur ca astept hotararea in justitie pentru alte locatii. Acestea pentru care am facut notificarea nu faceau parte din nici un contract.

Reprezentantii Dalli au anuntat ca vor colecta in continuare taxa de parcare, in timp ce Primaria zice ca va amplasa aparate de taxare. Bucurestenii vor plati de doua ori pentru parcare?

Nici nu au cum sa plateasca de doua ori pentru ca la preluarea locatiei, unul din noi pleaca. Si va spun eu ca acela e Dalli-ul. Pentru ca nu au legalitatea.

Sunt locatii care sunt trecute in nici un fel de acte. Hai sa recunoastem, ani de zile Dalli-ul a facut ce a vrut in Bucuresti. Sigur, cu obladuirea unora de aici care probabil ca aveau interesele lor. Daca stau sa scobesc toate mizeriile din spate nu ajung nicaieri, eu incerc sa le repar.

La mijlocul lui august ati spus ca Pasajul Universitatii va fi gata peste doua luni, in octombrie ati spus 15 decembrie...

Nu, este o inventie a oamenilor rautaciosi din presa. Termenul de finalizare era februarie 2009, iar eu le-am cerut constructorilor ca din septembrie, cand incepeau scolile, sa fie gata in doua luni de zile.

Am trecut des pe acolo si duminica, dar fara pompa. Maine (marti N.R.) i-am chemat sa le comunic impresiile mele. Astept cu interes ziua de joi cand trebuie sa le vina placarea peretilor.

La un moment dat m-a pufnit si rasul. Aveau o culoare dinasta care te facea sa plangi cand intri in pasaj. Or nu mai era nevoie, pentru ca oricum plangi daca intri acum acolo.

Dansii mi-au comunicat ca e nevoie de doua luni de zile, pentru ca sunt niste placi speciale, care primesc un colorant special adus de undeva si hranit cu banane sau cu canguri. De la Sidney. Le-am explicat ca pe mine nu ma intereseaza daca ei imi fac chestii din astea si sa ne sicanam unii pe altii. Eu vreau ca Pasajul Universitatii sa fie gata pana in Sarbatori.

Centrul istoric al Capitalei arata din ce in ce mai plin de gropi...

Centrul istoric aparent este plin de gropi, de aceasta data sunt gropi care recunosc o participare mai activa a constructorului la reabilitarea strazilor.

Asta inseamna canalizare, schimbat tevile de apa, schimbat racorduri de gaz. Dupa care trebuie sa exista o conceptie coagulata si unitara despre cine va reface fatadele, cum si in ce perioada.

Sper ca sa pot sa va raportez la sfarsitul anului ca am planul de actiune pe 2009. In momentul asta am de reparat niste neintelegeri legate de plata celor care au lucrat in centrul istoric, in momentul asta sunt fericit ca am scapat de descarcarea arheologica pe majoritatea strazilor si pot sa continui lucrarile de infrastructura. Ce pot sa va spun e ca au intrat 42 de milioane de euro, de cand au inceput lucrarile...

...unde au intrat?

Nu stiu, intrebarea e foarte pertinenta. Unde or fi? Nu ma apuc de anchete, sa vad unde sunt, ma intereseaza mai mult ce va fi.

Mi-aduc aminte, am dat o dispozitie, ca lucrarile noi incepute sa poarte meshuri pe ele in sistem Gaudi si dimineata, am gasit pe holurile primariei pe unul gras, transpirat, care intreba de zor cine este domnul Gaudi asta care trebuie sa-i elibereze autorizatia pentru meshuri. A fost o zi placuta pentru mine.

"La prezidentiale? Poate peste 12 ani"

Ati reusit sa schimbati sistemul pe care l-ati gasit in Primarie?

Am inceput, dar este foarte greu. Merge greu pentru ca exista povara celor 18 ani in care fiecare discutie, aproape, incepea cu "unde-i copeica mea?".

Cand incepi discutiile astea, nici investitorul nici ala dornic sa faca ceva pentru comunitate nu mai stau, pleaca. Plus ca exista interese pana la cel mai inalt nivel al administratiei legate de lucrarile de reparatii, de administrare. Era o vorba pe vremea tineretii mele: Nihil sine bafta, magna cum propteaua - Nimic fara bafta, totul cu proptea. Nu mai tine...

La ce va ganditi cand stati blocat in trafic?

Nu prea stau blocat in trafic. Astia ma prind in Primarie de dimineata si cand ajung, ajung ca fochistii, de dimineata. Nu mai indraznesc la opt si un sfert sa chem directorii la mine pentru ca nu am cu cine discuta. Pe la noua fara un sfert exista oares'ce emulatie.

Dupa ce intra la mine, nu mai sunt in starea de emulatie, sunt in starea de extaz. Dupa amiaza sunt in starea de agonie pentru ca numai o treime din sarcini au putut fi facute.

Iar noaptea, cand plec, e destul de liber. Sincer, astept organigrama sa o pot prezenta Consiliului, dupa care sa trec la o selectie a oamenilor pe baza de expertiza. Astfel incat in cateva luni sa lucrez numai cu oameni care isi fac treaba cu responsabilitate.

Ce ar trebui sa se intample pentru a candida la prezidentiale?

In principiu eu as vrea sa nu se intample nimic, sa mearga lucrurile normal si sa se duca la prezidentiale cine crede ca e capabil sa poarte o lupta, dar in acelasi timp sa poarte si desaga cu idei mai bune pentru poporul asta.

Nu ma intereseaza subiectul pentru ca eu consider ca sunt in faza cand nu mi-am indeplinit obligatiile pe care le-am luat atunci cand am cerut cetatenilor sa ma voteze. Pana nu fac asta nu am ce cauta in curtea unde se prefigureaza viitori candidati la Cotroceni.

Au existat presiuni politice pentru a va convinge sa candidati?

Da. Din partea tuturor. Cum ma vedeau pe strada, spuneau: "Bai la anu', la presedintie, noi te votam!". Raspunsul meu era stereotip: "Va multumesc pentru incredere", pentru ca e o forma de incredere, daca nu spuneau in gluma, "ajutati-ma intai sa fac ceea ce trebuie pentru Bucuresti". Dupa 12 ani om vedea, daca o sa vrea si populatia sa raman primar 12 ani.

"Nu i-am spus lui Tariceanu ca o sa-l votez"

Ati declarat ca-l veti sustine pe Calin Popescu Tariceanu in campania electorala...

Nu, am declarat ca exista o forma de simpatie pe care o incerc fata de unii oameni. Si aceste declaratii ale mele au inceput atunci cand mi-am aratat figura alaturi de premier la lansarea lui Crin Antonescu.

Am prieteni in toate partidele, oameni pe care ii respect si ii stimez. Oameni care atunci cand mi-a fost greu au stat langa mine, ca prieteni, si si-au incasat-o. Si de la partidele lor si-au luat-o peste cap. Ei nu s-au plans niciodata si nici eu nu i-am intrebat. Inteleg sa ma duc langa ei si sa-i respect pentru ca tin la ei.

Nu ma impresioneaza sigla. Am prieteni si in PD-L. Daca ma cheama, ma duc si la astia. Asa cum am spus ca ma duc la Serban Nicolae, care mi-e prieten de ani de zile... Premierului i-am spus foarte deschis: "Va simpatizez", nu i-am spus "O sa va votez", pentru ca nu vreau sa-mi bata obrazul daca nu fac asta. Ca vad ca astia de la liberali au inceput sa stie cam totul...

Care este relatia pe care o aveti acum cu PSD-ul si care credeti ca sunt cei cinci oameni din PSD despre care nu se va mai auzi nimic peste cinci ani?

Cei cinci oameni din PSD despre care nu vom mai auzi nimic peste ani... probabil ca biologia isi va spune cuvantul. Relatia cu PSD este de om normal.

Ganditi-va ca 14 ani am stat in acest partid. Sunt oameni pe care ii respect si ii stimez in continuare. Aia cinci sunt tot aia cinci de acum 18 ani... ei cred ca sunt pereni... nu am nici un fel de problema cu ei.

Primaria este un medicament pentru dumneavoastra sau dumneavoastra sunteti un medicament pentru primarie?

Primaria este un mjiloc terapeutic pentru ce au ranit altii, 18 ani de zile. Indiferent de culoare politica, au provocat rani, pe unde au fost.

Si-au facut o socoteala, cat poate el scoate, cat pot scoate prietenii... Ati observat ca am scos din discursul meu intrebarea "De ce nu s-a facut?". Acum stiu de ce nu s-a facut. Nu s-a vrut. Dar acum am si documente, inainte nu aveam.

"Cafeaua de dimineata o beau singur"

Primarul Oprescu are mai multi prieteni decat medicul Oprescu?

Primele doua saptamani am avut de trei ori prietenii pe care ii avea doctorul Oprescu. Dupa ce n-am mai avut sa le dau butelii, au disparut si au ramas in aceeasi constanta.

Prietenii ma cunosc foarte bine, ii pufneste rasul cand aud tot soiul de lucruri. Ei au expertiza sa ma judece... miile alea de prieteni...exagerez... sutele alea de prieteni. Daca au venit in momente ale vietii mele si mi-au spus "Bai esti prost, nu e bine sa faci asa" si i-am ascultat, de abia atunci am simtit ca aveau dreptate.

Unde va beti cafeaua de dimineata si cu cine?

Am si uitat cu cine beam cafeaua. O beau singur, in asa fel incat daca imi creste tensiunea sa nu mai vada nimeni. Ori eu multe motive nu mai am sa-mi creasca tensiunea, la varsta mea si asta e bine, ca imi protejez arterele.

O beau la servici, aici. Dimineata sunt intr-o tara singuratica. Astept sa vina vineri cand, de obicei, il gasesc pe ofiterul de servici care asteapta sa plece.

Ajung si inaintea secretarei, nu e nici o nenorocire. Stiu cum arata Cismigiul de dimineata. Ma salut cu vecinele de aici, care sunt mai de varsta mea, atunci cand deschid geamul sa aerisesc.

Ma salut cu oamenii care trec pe la sapte si jumatate, opt fara un sfert. Ei sunt oameni ai muncii si tineri care merg catre multinationale. Ii cunosc dupa servieta si dupa comportament. Unii merg foarte bine infipti in pamant, altii pasesc cu timiditate, probabil sunt noi in firmele astea.

Ii cunosc dupa costume, sunt negre, cravatele negre, iar camasile sunt foarte albe. Cu unii ma salut de la balcon. Si, in sfarsit, dupa opt si ceva, incep sa apara si cei dintr-o clasa mai speciala a poporului bucurestean: directorii din Primarie care vin la munca.

Le spuneti ceva?

Da! Buna dimineata domnule director, ce bine ar fi sa va vad si mai de dimineata. Si el imi spune ca ar fi bine da' e putin probabil pentru ca nu se poate.

Din cauza traficului...

Da. Desigur ca nu le cer explicatii. Sigur, in momentul in care vom incepe consolidarea cladirii si ne vom muta in alta locanta, pentru ca eu cred in empatia cladirilor, am sa fac in asa fel incat o sa opresc lifturile, sa nu mai poata iesi din cladire decat la ora fixa. Sigur, glumesc.

Stateam si ma gandeam intr-o zi, la cafeaua aceea de dimineata... ce-ar fi ca intr-o zi sa tai Internetul din Primarie, vreo jumatate de ora. Sunt convins ca majoritatea ar fi pe holuri, la o tigara.

Ii controlati?

Nu, umblatul prin sertare mi se pare o idiotenie. Ma intereseaza mai mult sa le creez conditii, sa vina cu placere la serviciu.

Multumesc pentru interviu

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
O nouă rută de mare viteză în România. Jumătate va avea profil de autostradă, jumătate, de drum expres FOTO
O nouă rută de mare viteză în România. Jumătate va avea profil de autostradă, jumătate, de drum expres FOTO
Guvernul a aprobat joi, 28 martie, indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
#Oprescu, #interviu, #autostrada, #parcari, #Bucuresti , #stiri Sorin Oprescu