Saptamana politica: Vintu, marea arestare. Cine urmeaza?

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 12:10
3736 citiri
Saptamana politica: Vintu, marea arestare. Cine urmeaza?

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.

6 septembrie - 12 septembrie 2010

Arestari spectaculoase, pusti descarcate in caini batrani, abuz de putere, moguli in catuse, televiziuni vuind la arestarea patronului Realitatea TV, tot tacamul unui show justitiar marca romaneasca.

La noi, nu mai e nevoie sa asteptam sa vedem verdictul judecatorilor, ci e de ajuns sa ne dam cu parerea cu privire la cine e vinovat si cine nu e vinovat.

O justitie mediatica se substituie usor, usor adevaratei justitii pe care o asteptam de cel putin 21 de ani.

Familia Basescu trosneste fizic oameni - asa ne spun victimele - la ceas de noapte, ascunsa de intuneric.

Emil Boc, prins in capcana functiei, "inca nu a incasat destul". Inca mai poate.

Vantu, marea arestare. Cine urmeaza?

Justitia este decredibilizata de ingerintele si de razbunarile politice, de ingusta minte a acelor domni in cravata, votati de majoritatea populatiei, care se perinda prin institutii, de la cea prezidentiala si pana la cele locale.

Justitia nu este libera sa imparta dreptatea legilor. Asta e imaginea pe care justitia o are astazi in Romania. O imagine perpetutata zi de zi si an de an din 1990 pana astazi.

Cine are curaj sa se adreseze instantei pentru cea mai mica nedreptate presupusa? Cine are timp, bani si nervii necesari. Principiul celeritatii nu exista.

Un distins comentator al unei emisiuni televizate observa, pe buna dreptate, ca, acum, in Romania, orice gainar invoca ingerinta politica. Daca si acesti hoti marunti au inceput sa sesizeze rolul distins al politicului in actul de justitie inseamna ca trebuie tras un semnal de alarma. Care sa se auda, nu care sa ramana mut ca pana acum.

Arestarea lui Sorin Ovidiu Vintu face parte din procesele "Marilor Oameni de Afaceri" si a incercarii de starpire a marii coruptii, procese promise de catre Traian Basescu la inceputul primului mandat.

Dinu Patriciu, cazul-Petromidia, primul care a castigat un proces cu SRI in privinta ascultarilor ilegale; Corneliu Iacubov, cazul-Rafo-Onesti, achitat; Puiu Popoviciu-cazul Baneasa, achitat; Gigi Becali-cazul sechestrarii; Dan Diaconescu-cazul santajului; asupra tuturor acestor cazuri planeaza o posibila implicare a lui Traian Basescu si a politicului.

Pana acum, nu s-a produs nicio mare condamnare definitiva si irevocabila. De ce? Procurori incompetenti? Lipsa de probe? Dosare subtiri? Justitie politica? Poate toate la un loc.

Justitia este cheia succesului unei societati corecte, drepte. Cati politicieni sunt gata sa garanteze pentru o justitie facuta dupa litera legii si nu dupa litera biletelelor?

Pentru memoria istorica, e bine sa ne aducem aminte ca in Rusia stalinista au existat o serie de procese notorii relatate in mod excelent de catre Alexandr Soljenitin in monumentala sa carte, Arhipelagul Gulag. Marile procese staliniste- Procesul Eserilor, Procesul Mensevicilor, Procesul Ecleziastic de la Moscova, etc - realizate de tribunalele poporului au zugravit arbitrariul sistemului juridic stalinist.

Procesele aveau scopul, pe langa anihilarea fizica, de a defaima, de a murdari, de a arunca in inchisorile sordide oameni vinovati de diferentele de opinie, de optiunea politica proprie, de crezul moral si spiritual, de orice altceva care nu era conform cu viziunea stalinista asupra noii societati socialiste.

Sinceritatile PD-L si ale lui Traian Basescu

Cine nu si-a dat seama pana acum ca PD-L este un partid sincer? Sa le luam pe rand.

La inceput a fost prima serie de ministri, care, cu o sinceritate vinovata, a spus adevarul. Adica, la un moment dat, si minciuna are picioare scurte.

"Mai bine spun ca am mintit, decat sa se afle ca am mintit". Cam asta ar fi noua logica a sinceritatii politice. In aceasta categorie intra oameni de vaza, ca fostul ministru (nu singurul) al celor doua autostrazi si al drumurilor pline de gropi, Radu Berceanu, care a recunoscut ca, in alegerile parlamentare din 2008, "s-a mintit prin omisiune".

Urmeaza celebra problema de constiinta a domnului Vladescu prin care ne spunea ca "am fi putut sa mintim vreo sase luni, am fi putut sa ne mai imprumutam vreo sase luni, am fi putut sa aranjam un acord cu FMI care sa ne mai dea sase luni si am fi asteptat sa vedem ce se intampla". Sinceritate absoluta! De apreciat, nu de remaniat.

Dupa ce a inghitit broscoiul PSD-ist, Ioan Oltean a rasuflat usurat "Trebuie sa recunoastem ca daca nu am fi dat afara broscoiul din Guvern nu am fi castigat alegerile. Credeti ca daca ramanea Nica la Interne am fi castigat alegerile? Nu... cu Nica la Interne nu castigam prezidentialele!".

Ar trebui sa fim recunoscatori ca PD-L este un partid sincer si ca ne poate confirma ceea ce observatorii vietii politice banuiau.

Un alt comportament sincer il reprezinta presupusele manifestari violente ale fratilor Basescu. Ce poate fi mai frumos decat un comportament violent, sincer, o manifestare a naturii umane, neinlantuita de chingile ratiunii, a statutului sau a pozitiei sociale? Nimic. Omul care face ce vrea se simte liber. Si fratii Basescu se simt liberi. Liberi la altercatii. Acuzatii grave nedovedinte insa. Doar recunoscute.

Pana la urma, nimeni nu ar putea tolera ca un sef de stat sa fie gasit vinovat ca, intr-o seara, iesit dintr-un restaurant, de acum la fel de celebru ca si Golden Blitz, a lovit un cetatean al acestei tari, subiect de drept, cu drepturi si obligatii, parte a comunitatii cetatenilor, care in perioade clar stabilite desemneaza guvernantii. Inclusiv pe cel banuit.

Putem sta linistiti. PD-L este un partid sincer si ne va mai dezvalui astfel de momente intime. Cat despre fratii Basescu nu putem decat sa speram ca nu vor mai fi victime ale linsajului mediatic, ca doar nu se pune problema sa fi lovit ei pe cineva.

Reforma iluzorie a statului in viziunea lui Boc

Emil Boc este intr-o continua confuzie. O minte confuza, pierduta intre datoria fata de partid si datoria fata de cei guvernati. Reforma statului este pentru Emil Boc ca si pentru Traian Basescu cheia iesirii Romaniei din criza.

In 2010, Romania va fi un stat cu care sa ne mandrim in Europa, prooroceste seful, numai in acte, al democrat-liberalilor. O sa fie bine asta e mesajul pe care ni-l transmite. O sa fie bine, dar nu acum. Pai asta poate sa spuna orice optimist incurabil sau orice prost dezinformat.

Emil Boc a devenit cinicul perfect in haine de gala. A inceput sa minta fara nicio rusine si fara nicio ezitare. La comanda, ilustrul profesor de drept constitutional, executa cele mai bune salturi. Chiar daca pica, in cap sau in picioare, nu are probleme. Mai poate incasa.

Pai unde sa mai coboare nivelul credibilitatii, daca arata cifra cea mai de jos?

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Sorin Ovidiu Vintu arestare, #Traian Basescu PDL, #Emil Boc , #arestat