Opinii: Cheia dosarului SOV

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 14:12
13292 citiri
Opinii: Cheia dosarului SOV

In anul 2000, dupa prabusirea FNI, premierul de atunci Mugur Isarescu il suna pe cel care conducea intreaga ancheta, adica pe colonelul Dumitru Strava, directorul politiei economico-financiare din Inspectoratul General al Politiei Romane, punandu-i o intrebare cheie a cazului: ce erau inainte de 1989 cei 46 de sefi de filiale ale fondului. Raspunsul, venit in urma unor verificari amanuntite, a fost naucitor - 43 dintre ei au fost ofiteri de securitate.

Informatia dezvaluita acum de insusi Dumitru Strava nu este neaparat noua (mai putin partea cu telefonul premierului), dar a fost pentru prima data confirmata de anchetator. La vremea respectiva, au vorbit intens despre implicarea securitatii in afacerea FNI o gramada de oameni care astazi ii plang de mila lui SOV prin studiourile de televiziune, in frunte cu Mugur Ciuvica, fost consilier al presedintelui cel invins de securitate.

Acest bilant simplu, 43 din 46, contine, de fapt, cheia intregului dosar FNI: fosti securisti verosi, condusi de un fost informator, Nus pe numele lui conspirativ (potrivit unor recente dezvaluri de presa), specializat in escrocherii si delapidare, pentru care a fost de altfel si condamnat, au pus la cale o schema prin care sa fure nu numai economiile catorva sute de mii de romani, ci sa si capete control asupra unor institutii esentiale ale statului si asupra clasei politice.

CEC a garantat contractele depunatorilor FNI cu semnatura ministrului de Finante Decebal Traian Remes (un alt accident de parcurs al ministrului ideal in viziunea lui Traian Basescu?), CNVM a inchis ochii la toate ilegalitatile care anuntau clar prabusirea iminenta, iar ministrul de Interne Constantin Dudu Ionescu l-a mustruluit pe colonelul Strava pentru ca a indraznit sa-l puna pe SOV sub consemn la frontiera.

"Acest dosar a avut un curs normal. Am reusit intr-un timp relativ scurt sa facem lumina, insa totul s-a deteriorat in momentul cand Sorin Ovidiu Vintu a fost dat in consemn la frontiera de Directia Politiei Economico-Financiare din IGPR pe care o conduceam. Probele se indreptau vertiginos impotriva sa si urma sa raspunda pentru megaescrocheria FNI si atunci am primit o mustruluiala de nu m-am vazut de la un demnitar roman si mi-am dat seama ca nu vom putea sa ne apropiem prea repede de acest domn", a povestit colonelul Strava la B1 TV.

De ce toate acestea ? Pentru ca FNI, pe langa faptul ca a mutat banii din buzunarul pagubitilor in cel al securistilor si protejatilor lor, a sponsorizat copios atat CDR, cat si PDSR. De altfel, dupa expirarea consemnului la frontiera, el nu a fost prelungit, iar ministrul PDSR de Interne, Ioan Rus, a avut grija sa-l timita pe colonelul Strava tocmai in Bihor pentru ca ancheta sa fie musamalizata fara probleme. Ar fi teribil de interesante listele complete ale celor care au ridicat bani de la FNI, de-a lungul timpului.

Premierul Mugur Isarescu a stiut exact cu ce si cu cine are de-a face, dar se pare ca nu a avut cum sa se opuna. A fost probabil si acesta unul dintre motivele care l-au determinat sa spuna, dupa terminarea mandatului, ca un premier independent este o victima sigura.

Cazul FNI nu a fost asadar o simpla escrocherie bazata pe naivitatea unor fraieri, ci o operatiune complexa organizata de cea mai sinistra institutie pe care a cunoscut-o vreodata Romania. Acesta este motivul pentru care cauza trebuie redeschisa cu orice chip. Acesta este motivul pentru care Sorin Ovidiu Vintu trebuie sa ramana in arest si trebuie sa fie judecat cu adevarat, cu toate probele si marturiile pe masa, pentru cazul FNI. El nu este doar un simplu escroc sau favorizator al infractorului si nu este in niciun caz vreo victima a sistemului sau a mai stiu eu carei razbunari.

Dupa toate informatiile de pana acum, SOV este una dintre mainile lungi prin care securitatea a ajuns sa controleze finantele, politica si presa acestei tari. O mana lunga care a continuat sa-si faca datoria si dupa aceea, ca doar nu degeaba a beneficiat de un soi de imunitate.

Pana la urma, aceasta este miza inclestarii de acum si a celor care vor urma, infinit mai importanta decat salvarea banilor publici pe care statul ii plateste acum pagubitilor FNI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Sorin Ovidiu Vintu arestat, #Sorin Ovidiu Vintu parchet, #Vintu proces arest Parchet , #FNI