Vintu, arestat - Vezi evolutia cazului pe intreg parcursul zilei

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 01:50
21286 citiri
Vintu, arestat - Vezi evolutia cazului pe intreg parcursul zilei
Foto: Evenimentul Zilei

Sorin Ovidiu Vintu a fost arestat preventiv, in noaptea de joi spre vineri, dupa ce fusese in prealabil retinut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului Instantei Supreme. Omul de afaceri este acuzat de favorizarea infractorului in cazul fugii din tara a fostului administrator Gelsor Nicolae Popa.

"Sper din toata inima, atunci cand Traian Basescu va pierde in sfarsit o batalie, sa il vad in locul meu", a declarat SOV la iesirea de la audieri, in jurul orei 12:40, inainte de a fi urcat in duba.

Ziare.com v-a prezentat minut cu minut evolutia acestui caz

01:40 - Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis cererea de arest preventiv pentru Sorin Ovidiu Vintu, dar si pentru Turcan Octavian, si Stoian Alexandru. Avocatii au facut deja recurs.

00:49 - Procesul in care se decide arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Sorin Ovidiu Vintu s-a incheiat. Magistratii s-au retras sa delibereze.

23:00 - Completul de judecata s-a intrunit, urmand a decide daca Sorin Ovidiu Vintu va fi arestat pentru 29 de zile, potrivit Realitatea TV. Judecatorul care va lua aceasta decizie este Ana-Maria Garofil, care a facut parte din completul de judecata si in cazul lui Gigi Becali.

22:34 - Sorin Ovidiu Vintu a ajuns la tribunal unde magistratii vor decide arestarea sa preventiva pentru 29 de zile.

22:10 - Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat joi seara, la Realitatea Tv, ca arestarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu este una politica, la fel cum a fost si arestarea sa. Mai mult, Patriciu a spus ca are dovezi ca arestarea sa a fost comandata de Traian Basescu.

21:55 - "Surse la varf din randul puterii" au declarat pentru Cotidianul.ro ca Nicolae Popa s-ar afla in Romania inca din noaptea de miercuri spre joi, insa nu a fost incarcerat, ci plasat sub stricta supraveghere a serviciilor de informatii, la aceeasi vila conspirativa a SIE la care au fost debrifati jurnalistii romani rapiti in Irak, in 2005.

21:41 - Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au inaintat joi magistratilor Tribunalului Bucuresti propuneri de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile, pe numele inculpatilor Vintu Sorin Ovidiu, Turcan Octavian, si Stoian Alexandru.

20:48 - Liviu Luca, presedintele FSLI Petrom, a parasit Parchetul, spunand ca nu a vrut sa faca declaratii in fata procurorului, dupa cum a fost sfatuit de avocat. Luca nu a dat alte detalii.

19:50 - Victor Enescu, avocatul lui Octavian Turcan, a declarat, la Realitatea TV, ca adresa pe mandatul de perchezitie era gresit, insa perchezitia a fost efectuata oricum, aceasta fiind o incalcare a procedurilor.

19:25 - Gigi Becali a declarat, la Antena3, ca ii este scarba de ce se intampla in Romania si ca a ajuns sa-i fie frica de autoritati: "Daca mie imi este frica, care eram razboinic, atunci sa va fie frica si voua".

19:10 - Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV, a declarat la Realitatea Tv ca, in aceasta iarna, va fi arestat si Dan Voiculescu, proprietarul grupului Intact

19:00 - Liviu Luca, presedintele FSLI Petrom, a ajuns la Parchet, unde urmeaza sa fie audiat. Luca a declarat ca nu stie ce il vor intreba procurorii, ca nu l-a vazut in viata lui pe Nicolae Popa si ca nici nu a trimis vreodata bani in Indonezia.

18:28 - Ministerul Justitiei precizeaza intr-un comunicat remis cotidianului Gandul ca a fost trimisa la Jakarta o noua cerere de extradare pe numele lui Nicolae Popa. Mai exact, anul trecut, pe 9 decembrie 2009, s-a solicitat extradarea acestuia in vederea executarii pedepsei de 15 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 423 din 20 martie 2007 a Tribunalului Bucuresti, Sectia a II-a Penala.

In urma cu cateva zile, la 6 septembrie 2010, Ministerul de Justitie a transmis Ambasadei Romaniei la Jakarta o a doua cerere de extradare, de data aceasta in vederea executarii pedepsei de 12 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 670 din 6 iunie 2008 a Tribunalului Bucuresti, Sectia I Penala.

18:20 - Avocatul lui Liviu Luca, Ion Dinca, a declarat pentru Realitatea TV ca Liviu Luca nu va fi anchetat joi la Parchet. "Numai politistii au informatii despre ceea ce cauta. Nu stiu ce au cautat, daca au gasit, daca nu au gasit. Eu, in calitate de avocat, nu stiu mai multe decat stiti voi. Inauntru am stat de vorba, am baut o cafea. Nu a fost audiat domnul Luca. Pentru astazi nu m-a anuntat ca va merge la audieri", a spus avocatul Ion Dinca jurnalistilor aflati in fata resedintei lui Liviu Luca din Paulesti, Prahova, dupa ce anchetatorii au plecat.

18:15 - Moderatoarea Liana Alexandru a anuntat ca ultimul mesaj adresat jurnalistilor de patronul Realitatii TV Sorin Ovidiu Vintu inainte de a fi retinut a fost "nu inchinati Realitatea TV nimanui".

17:10 - Procurorii au emis mandat de retinere pentru 24 de ore pe numele omului de afaceri Octavian Turcan, acuzat ca ar fi favorizat transferul de fonduri dintre Sorin Ovidiu Vintu si Nicolae Popa. La sediul Parchetului este asteptat si Liviu Luca, a carei casa a fost perchezitionata de anchetatori.

16:40 - Ministerul Justitiei confirma, in cadrul unui comunicat, ca presedintele Indoneziei a semnat, la 25 august 2010, decretul de extradare a lui Nicolae Popa.

16:20 - Octavian Turcan, omul de afaceri moldovean suspectat ca ar fi transferat bani lui Nicolae Popa, in perioada in care acesta era cautat de autoritati, a intrat in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

15:40 - Locuinta lui Liviu Luca din Paulesti (jud Prahova) continua sa fie perchezitionata de catre anchetatori.

14:58 - Jurnalistul Robert Turcescu a declarat in exclusivitate pentru Realitatea TV ca surse apropiate anchetei au declarat ca presedintele Indoneziei a semnat decretul de extradare al lui Nicolae Popa.

14:50 - Fostul partener de afaceri al lui SOV, Cozmin Gusa, a declarat la Realitatea TV ca se astepta de multa vreme "sa se intample asemenea fapte in acest an foarte agitat". Gusa a precizat ca nu a mai comunicat de 5 luni de zile cu Vintu, dar a ramas prieten cu el. Fostul presedinte PIN si consultant al lui Mircea Geoana a mai precizat ca nu stie daca SOV este vinovat, dar a adaugat ca nu crede ca acesta ar putea fi acuzat pentru faptul ca "i-a trimis bani prietenului sau, urmarit international".

14:35 - Omul de afaceri moldovean Octavian Turcan urmeaza sa fie adus la audieri. Ziarul Adevarul scria in luna mai 2010 ca anchetatorii detineau informatia potrivit careia, prin intermediul lui Turcan, SOV transfera bani intr-o banca din Nicosia in contul unei firme indoneziene, de unde erau retrasi de Nicolae Popa. Mai precis, Vintu ar fi dispus transferul sumei de 44.500 de euro dintr-un cont bancar la care Popa avea acces, cu ajutorul lui Turcan, ca interpus.

La 7 decembrie 2009, Turcan s-a prezentat la punctul de trecere al frontierei de la Aeroportul International "Henry Coanda" Bucuresti cu intentia de a parasi teritoriul Romaniei. Politistii l-au oprit, deoarece a fost dat in consemn la frontiera iar Turcan a fost dus pentru audieri la Parchetul General fiind pus sub invinuire.

14:11 - Procurorii urmeaza sa intocmeasca referatul de arestare si sa il trimita Tribunalului Bucuresti, unde magistratii vor decide daca aproba arestarea omului de afaceri sau daca acesta va fi cercetat in stare de libertate. Pentru a convinge, dosarul intocmit de procurori trebuie sa contina probe certe din care sa reiasa ca SOV a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului in acest caz sau ca poate influenta mersul anchetei.

14:00 - Conform Realitatea TV, procurorii au efectuat perchezitii si la domiciliul lui Liviu Luca din localitatea Paulesti. Anchetatorii cauta dovezi suplimentare in legatura cu acuzatia potrivit careia SOV ar fi finantat prin interpusi sederea lui Popa in Indonezia.

13:45 - Surse judiciare au justificat pentru Gandul ca declansarea acestor actiuni tocmai acum se explica prin faptul ca procurorii au facut comisii rogatorii in Indonezia si Cipru pentru a verifica o serie de tranzactii financiare. Initial, omul de afaceri trebuia sa trimita cateva sute de mii de euro in Indonezia, pana la urma i-a trimis lui Nicolae Popa doar cateva zeci de mii de euro. "Abia saptamana trecuta au venit documentele de la comisia rogatorie din Cipru si de aceea s-a luat acum masura retinerii", au declarat sursele citate.

13:44 - Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de parere ca actiunile Parchetului "nu demonstreaza credibilitate" si nu exlude interventia politicului in acest caz. "Ma intreb in cat timp va fi eliberat sau daca va candida la presedintie ca domnul Diaconescu?", a mai declarat Cristian Tudor Popescu contactat telefonic de Realitatea TV.

S.O.Vintu: Rugati-va lui Dumnezeu sa nu ajung presedintele Romaniei

13:40 - Urmeaza la audieri Liviu Luca, presedintele FSLI Petrom si Octavian Turcan.

13:38 - Procurorul Marius Iacob, cel care instrumenteaza acest dosar, a emis mandat de retinere pentru 24 de ore pe numele lui Alexandru Stoian. Spre deosebire de patronul sau, soferul lui SOV a iesit de la Parchet incatusat. Stoian este acuzat ca a intermediat mai multe tranzactii si trimiteri de bani catre Nicolae Popa in Indonezia, pentru a-i facilita acestuia sederea departe de tara. El a refuzat sa faca declaratii in fata jurnalistilor.

13:35 - Jurnalistul Bogdan Chirieac sustine ca este o arestare politica. "E o arestare politica, nu are rost sa ne ascundem dupa degete. Dupa 9 luni, nu era nevoie de mandat de retinere. Probabil ca se va merge pana la capat si vom asista la o arestare", a declarat Chireac.

De asemenea, jurnalistul a sustinut ca SOV a fost in permanenta supravegheat dupa ce Traian Basescu a castigat alegerile. "Il mai vizitam si eu seara, mai discutam uneori despre una-alta, si SOV cunostea ca este urmarit. (...)Pana azi dimineata vorbeam cu Sorin Ovidiu Vintu zilnic(...)Exista mii de ore de inregistrari telefonice sau ambientale in care glumeam pe aceasta tema(...)Discutam despre diverse opinii politice, de media, nu si de afaceri(...)Nu are nimic de a face cu aflarea adevarului, e o chestiune strict poltica menita sa acopere dezastrul politic si social din Romania", a declarat Chirieac la Realitatea TV.

Sorin Ovidiu Vintu: Izolati-l pe Basescu, domnilor!

13:30 - Continua audierea soferului lui SOV Alex Stoian, informeaza Realitatea TV, Liviu Luca si Octavian Turcan urmand sa fie audiati mai tarziu.

13:00 - Sorin Ovidiu Vintu a fost dus la Directia Cercetari Penale de la Politia Capitalei unde va petrece urmatoarele 24 de ore.

10 perchezitii, 4 audieri, cate retineri sau arestari?

La Parchet au mai fost chemati, joi, la audieri Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom, omul de afaceri moldovean Octavian Turcan si Alex Stoian, soferul lui SOV.

De asemenea, procurorii Parchetului General au facut, in cursul zilei de joi, 10 perchezitii in mai multe locatii, si, conform Realitatea TV, au ridicat mai multe calculatoare de la locuinta lui Sorin Ovidiu Vintu.

"Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in colaborare cu ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, continua cercetarile in cauza avand ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstantelor in care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a parasi Romania si a se stabili in strainatate, sustragandu-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate de 15 ani", se arata intr-un comunicat al Parchetului.

Concret, Vintu este acuzat de procurori ca ar fi finantat ramanerea lui Nicolae Popa in Indonezia, favorizand astfel sustragerea acestuia de la executarea pedepsei.

In efectuarea cercetarilor, procurorii si politistii sunt sprijiniti, conform competentelor legale, de catre lucratori ai Serviciului Roman de Informatii, se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, Parchetul General informeaza ca, in urma comisiilor rogatorii efectuate in Indonezia si Cipru, au fost predate documente de catre autoritatile competente in conformitate cu procedura asistentei judiciare in materie penala iar Nicolae Popa a fost audiat.

Nicolae Popa, arestat in decembrie in Indonezia

Fost director al grupului Gelsor, Nicolae Popa a fost considerat "omul-cheie" in afacerile FNI si FNA, mai precis "mana-dreapta" a lui Sorin Ovidiu Vintu.

Popa a fugit din Romania in anul 2000 si a fost condamnat la 15 ani de inchisoare de Curtea Suprema in iunie 2009 in dosarul FNI, fiind in acel moment dat in urmarire internationala prin Interpol.

Ioana Maria Vlas: Ce bine o sa dorm in arest!

Nicolae Popa a fost arestat la 2 decembrie 2009, cu cateva zile inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale.

Nicolae Popa, locotenentul lui Vintu, arestat in Indonezia

Vintu: Popa, victima manipularii in cazul FNI

Vintu: Geoana mi-e prieten, a venit la mine sa se relaxeze

Conform autoritatilor romane, el este acum detinut la sediul politiei nationale din sudul capitalei indoneziene, Jakarta. Autoritatile romane au trimis cererea de extradare a fostului director Gelsor la 9 decembrie, impreuna cu toate documentele necesare.

Extradarea a fost solicitata in vederea punerii in executare a pedepsei inchisorii de 15 ani aplicata lui Nicolae Popa pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune in forma continuata si delapidare in cazul Gelsor.

Indonezia nu are un tratat de extradare cu Romania. Presa indoneziana a relatat in luna februarie ca ministrul indonezian al Justitiei a aprobat predarea fostului director al Gelsor catre Romania, iar dosarul lui Nicolae Popa a ajuns pe masa presedintelui Indoneziei pentru ca acesta sa semneze decretul prin care isi da acordul.

Nicolae Popa va fi extradat in Romania, anunta autoritatile indoneziene

In legatura cu acest caz, presedintele Traian Basescu declara la 30 decembrie ca nu a discutat despre extradarea lui Nicolae Popa cu presedintele Indoneziei.

Cazul nu a mai fost prezentat in ultima perioada in presa, dar pe bloguri a fost lansat zvonul potrivit caruia Nicolae Popa urmeaza sa fie extradat in curand in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Sorin Ovidiu Vintu parchet, #Vintu parchet, #Vintu retinut parchet, #Vintu audiat parchet , #Parchet