Opinii: La parastasul libertatii presei

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 23:58
6820 citiri
Opinii: La parastasul libertatii presei
Foto: Arhiva

Rand pe rand, cad si ultimele urme de fard de pe obrazul patat al presei romanesti si, o data cu ele, ultimele iluzii de independenta in zona cea mai penetranta si, de aceea, cea mai expusa - televiziunile. Asa ca cele dezvaluite de interceptarile din dosarul Vintu se dovedesc o boala cronica si extinsa care sufoca libertatea presei.

Sa incepem cu Realitatea TV, care nu se dezminte. Stelian Tanase a refuzat oferta de a prelua sefia postului de stiri. "Cred ca ne dorim lucruri diferite in ceea ce priveste libertatea editoriala. Discutia in jurul independentei editoriale a fost foarte lunga, fiecare a inteles altceva de aici", si-a explicat domnia sa decizia.

Nu vad ce poate fi discutat in privinta independentei editoriale. Ea exista sau nu. Este respectata sau nu. Punct. Tertium non datur. Iar la Realitatea Tv, in mod evident, ea nu exist, pentru ca a fost abolita explicit de S.O. Vintu.

Nu stiu daca Stelian Tanase ar fi fost la fel de intransigent si daca decizia sa n-ar fi fost precedata de episodul stenogramelor, pentru ca mi-e greu sa cred ca in televiziunea lui SOV a existat o insula de independenta editoriala, sambata intre orele 16-18. Dar, oricum ar fi, domnia sa s-a salvat in extremis.

Spre deosebire de Stelian Tanase, alti mari jurnalisti, atrasi magnetic de banii si expunerea oferite de Vintu, s-au compromis iremediabil. Iar cel mai trist exemplu este al lui Emil Hurezeanu.

Orice ar face, domnia sa nu se poate disocia de gozaviile indicate de interceptari, chiar daca sefia domniei sale s-a manifestat mai mult pe hartie decat in fapt si chiar daca, sa zicem, nu a dat personal urmare niciunui comandament al patronului. Si-a vandut numele pentru a gira cu el o mare nemernicie. Si cand marii jurnalisti fac asa ceva, ce model ofera ei copiilor care intra in meserie? Modelul obedientei si al compromisului.

In privinta Antenelor, nu cred ca avea cineva prea mari iluzii. Dar daca avea, Crin Antonescu a reusit sa le spulbere cu o fraza. Domnia sa a recunoscut, cu subiect si predicat, ca o componenta a motivatiei recentului acord cu PC tine, intr-adevar, de un spijin mediatic in viitoarea campanie prezidentiala.

Daca aceasta declaratie ar fi venit in SUA, de exemplu, nu ar fi fost atat de scandaloasa, pentru ca acolo, la inceputul campaniei, marile publicatii isi declara deschis sustinerea pentru un anumit candidat. Atat doar ca aceasta sustinere nu tine de decizia discretionara a patronului, pentru ca acolo jurnalistii nu bat din calcaie in fata fostilor gestionari infractori, ci pe baza unor convingeri si a unui set de principii.

La noi insa toata lumea se da independenta, inclusiv Antenele, desi ele apartin unui om politic care si-a jucat cu ele toate cartile politice si le-a trasformat in pasaport de intrare in Parlament, pentru partidul sau de lift.

Dl. Antonescu recunoaste asadar ca politica editoriala a Antenelor este dictata de Dan Voiculescu, in functie de interesele si intelegerile sale. Si o face senin, fara nicio apasare, desi libertatea presei ar trebui sa fie prin excelenta o valoare liberala.

Calea de intoarcere din acest punct este foarte grea, caci credibilitatea odata pierduta este foarte greu de recastigat. Iar primul pas in directia corecta nici macar nu a fost facut. Si cred ca nu poate fi facut decat daca este fortat. Fortat de publicul care sa nu mai inghita manipulari si de o tanara generatie de jurnalisti care sa refuze sa le mai comita. Deocamdata, se pare insa ca nivelul de suportabilitate nu a fost atins.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#libertatea presei Romania, #jurnalisti Romania, #Antena 3 Voiculescu, #Realitatea Vintu , #Realitatea