Costiniu: Unele documente din dosarul lui Vintu nu sunt certificate

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 20:14
3250 citiri
Costiniu: Unele documente din dosarul lui Vintu nu sunt certificate
Foto: Realitatea TV

Magistratul Viorica Costiniu, presedintele completului Curtii de Apel Bucuresti care a judecat miercuri contestatiile lui Vintu, Turcan si Stoian impotriva arestarii preventive, a spus in sedinta ca unele copii de documente din dosar nu sunt semnate si certificate.

In debutul sedintei de judecata, presedintele completului, Viorica Costiniu, a aratat ca mai multe acte din dosar nu sunt certificate si semnate, dupa ce avocatii lui Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian au sustinut ca la dosarul cauzei ar fi trebuit depuse mandatele de interceptare emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie pe Legea sigurantei nationale.

Intrebati daca vor sa faca declaratii in fata instantei de recurs, cei trei inculpati au refuzat.

Primul care si-a sustinut pledoaria in fata instantei a fost avocatul Marian Nazat, care l-a reprezentat pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Avocatul a incercat sa demonstreze ca motivarea Tribunalului Bucuresti privind arestarea celor trei este nelegala si a invocat mai multe exceptii. Aparatorul a sustinut ca magistratul Tribunalului Bucuresti a motivat decizia luata intr-un stil care denota "implicare emotionala", facand trimiteri la cazul FNI, desi acestea nu ar avea nicio relevanta, dosarul respectiv fiind solutionat definitiv.

Pe de alta parte, Nazat a invocat si faptul ca Tribunalul Bucuresti nu era instanta competenta sa judece propunerea de arestare preventiva, ci Judecatoria Buftea, pe raza careia se afla domiciliul inculpatului.

De asemenea, avocatul a sustinut si ca procurorul nu era competent sa inlocuiasca interdictia de a parasi tara pe care Vintu o avea inca din decembrie 2009, cu retinerea pentru 24 de ore, acest lucru fiind necesar sa fie solicitat instantei. Mai mult, Nazat a aratat si ca omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu i-ar fi fost incalcat dreptul la aparare, deoarece nu a fost audiat inainte de a fi retinut.

Aparatorul a mai criticat faptul ca, atunci cand a judecat propunerea de arestare, Tribunalul Bucuresti a respins cererea de audiere a inregistrarile interceptarilor telefonice de la dosar, in acest fel nefiind respectat principiul egalitatii de arme intre aparare si acuzare.

Totodata, Marian Nazat a declarat ca arestarea clientului sau vine in momentul finalizarii urmaririi penale in dosar, dupa ce s-au primit rezultatele comisiilor rogatorii cu strainatatea.

De asemenea, avocatul a cerut instantei sa aiba in vedere declaratia fostului director Gelsor, Nicolae Popa, care a spus ca nu a primit bani de la Vintu, subliniind ca este absurda ipoteza ca Vintu l-ar fi favorizat pe Popa si dupa arestarea acestuia in Jakarta.

Nu s-a invocat starea de sanatate a lui Vintu

In finalul pledoariei, Marian Nazat a aratat ca nu a invocat si nici nu va invoca starea de sanatate a clientului sau, motiv pentru care l-a si sfatuit pe Sorin Ovidiu Vantu sa iasa din refuzul de a primi hrana si medicamente in care intrase dupa arestare.

Si avocatii lui Octavian Turcan si Alexandru Stoian au cerut instantei admiterea recursurilor si cercetarea in libertate a clientilor lor.

Pe de alta parte, procurorul de sedinta a raspuns argumentelor apararii si a cerut respingerea contestatiilor impotriva arestarii preventive subliniind ca lasarea in libertate a celor trei ramane un pericol pentru ordinea publica.

Curtea de Apel Bucuresti se pronunta joi, la ora 15.00, pe recursurile declarate de Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian.

Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian au fost adusi miercuri, la ora 11.00, la Curtea de Apel Bucuresti. Sorin Ovidiu Vintu a ajuns la Curtea de Apel intr-un autoturism, iar Octavian Turcan si Alexandru Stoian cu o duba a Politiei. Procesul a inceput la ora 14.00 si a durat aproximativ 2 ore si jumatate.

Un complet format din judecatoarele Viorica Costiniu, Luciana Mera si Cristina Rotaru a judecat miercuri recursurile celor trei impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, de arestare preventiva.

Astfel, Curtea de Apel Bucuresti va decide daca cei trei raman in arest pana pe 8 octombrie sau vor fi cercetati in libertate.

Tot miercuri a ajuns la CSM si a fost transmisa Inspectiei Judiciare plangerea depusa de avocatul soferului lui Sorin Ovidiu Vintu impotriva procurorului-sef Marius Iacob. Plangerea vizeaza modul in care referatul cu propunerea de arestare in dosarul Vantu a ajuns in mass-media.

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 10 septembrie, arestarea preventiva a lui Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian pentru 29 de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#avocati Sorin Ovidiu Vintu, #Viorica Costiniu Vintu, #Sorin Ovidiu Vintu instanta, #Sorin Ovidiu Vintu recurs, #Sorin Ovidiu Vintu arestat , #stiri Sorin Ovidiu Vintu