FNI, o lectie pentru romanii lenesi (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 19:10
7414 citiri
FNI, o lectie pentru romanii lenesi (Opinii)
Foto: badeadan.blogspot.com

Exista astazi o tendinta de a blama poporul roman pentru mai toate relele care ne macina zilele si viata.

De la Traian Basescu incepand si pana la ultimul pedelist, cu totii in cor descopera acum ba ca romanii sunt lenesi, ba ca sunt prosti, ba betivi sau mai stiu eu cum. De asta nu suntem performanti, de asta suntem in criza - ca stam in crasme si cu ochii beliti la televizor. Nu sunt nicicum de acord cu aceasta teza.

Oamenii sunt la fel. Si in Romania si in Statele Unite si in Japonia. Exista cateva diferente culturale specifice, desigur, insa in esenta omul este peste tot la fel. Si englezii beau si atarna de dimineata pana seara prin baruri, poate mai ceva ca pe meleagurile noastre mioritice, si americanii sunt lenesi in acelasi fel in care suntem si noi.

Statisticile o dovedesc fara urma de tagada. Ba, in Europa, romanii sunt printre cei mai muncitori, daca e sa ne raportam la numarul de ore lucrate pe saptamana. Francezii printre cei mai lenesi. Si?

Exista si o alta explicatie pentru aceasta tendinta de a-i blama pe romani. Cine o face cel mai vocal si mai apasat? Traian Basescu. Acelasi presedinte care pana sa nu scada intr-atat de mult in sondaje, la capitolul increderea in randul cetatenilor, nu a spus nimic despre "calittatile" cu care-i binecuvanteaza acum pe romani.

Cand statea bine in sondaje si cand stia ca mai are nevoie de votul lor, Basescu facea romanilor declaratii de dragoste si se pupa in bai de multime neasfarsite.

Urasc aceasta ipocrizie si neputinta de a-ti asuma propriul esec. Ca si un artist expirat care urla cat il tin bojocii ca publicul e de tot vine ca nu-i apreciaza adevarata valoare, ca este incult si nu intelege arta si valoarea, la fel si presedintele nostru s-a descatusat astazi impotriva propriului popor.

Dar sa nu mai insistam. Cei care sunt convinsi ca Traian Basescu are dreptate nu vor putea fi convinsi de contrariul. Cel putin nu prin cateva idei concentrare. Lor le trebuie lectia dura a vietii, pentru a intelege adevarul.

Si asa ajungem la una dintre cele mai dureroase lectii administrate de viata romanilor. Catorva dintre ei, din fericire - sau poate din nefericire. Lectia FNI. Sa fim consecventi cu teroria si ideile prezidentiale - si anume: poporul este lenes, nu este performant, e pomanagiu, sta cu mana intinsa sa primeasca totul de-a gata si alte asemenea trasaturi de sorginte basesciana.

Atunci, daca asa este poporul roman, cazul FNI este cea mai buna lectie pe care cineva, in speta Sorin Ovidiu Vintu, o putea administra acestui popor.

Au oare nu a stat el cu mana intinsa asteptand pomana sa pice peste el de la fondul de investitii conceput de SOV? Potrivit judecatilor si argumentelor lui Traian Basescu, dupa lectia pe care a dat-o sistemul piramidal FNI, de tip Ponzi (apropo - la fel ca si sistemul nostru de pensii), Sorin Ovidiu Vintu ar trebui sa fie considerat unul dintre cei mai mari civilizatori si deschizatori de drumuri ai perioadei postdecembriste.

Veti intreba, evident, cum Dumnezeu este posibil asa ceva? Raspunsul sta in picioare, desigur, doar daca urmam logica expusa la inceput din care reiese sa poporul este lenes si prost.

Din aceasta perspectiva, da, sistemul FNI poate fi privit ca o lectie de educatie si vindecare administrata unor cetateni care au vrut sa se imbogateasca stand de pomana si asteptand ca 1000 de lei depusi acolo sa li se intoarca inzecit sau insutit inapoi.

Surpriza! Nu s-a intamplat asa! Unii cred ca din cauza lui Vintu, altii ar trebui sa inteleaga ca singurul vinovat a fost lacomia lor si dorinta de a castiga stand de pomana si asteptand sa lucreze altii pentru ei. Ghinion. Acum, romani, ar trebui sa fiti cu ochii pe sistemul de pensii.

Poate ati uitat ca fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botis, v-a avertizat deja ca este construit pe acelasi sistem ca si FNI - tiparul Ponzi. Luati aminte si nu uitati trecutul! Judecati cu mintea voastra, nu mai primiti de-a gata ideile!

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#FNI fondul national de investitii, #Traian Basescu presedinte Romania, #Sorin Ovidiu Vintu arestat, #Nicolae Popa , #Traian Basescu
Comentarii
A
anonymus
rank 1
ESCROCUL Vantu l-a sponsorizat pe Ion Iliescu cu 300 de milioane de lei pentru campania electorala din 2000, si pe Adrian Nastase cu suma exorbitanta de 25 de milioane de euro pentru campania din 2004!