Ministrul Pintea, despre schimbarile majore din Sanatate: Ne-am obisnuit sa stam cu mana intinsa! Mandatul meu e pana in 2020 Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 09:15
19345 citiri
Ministrul Pintea, despre schimbarile majore din Sanatate: Ne-am obisnuit sa stam cu mana intinsa! Mandatul meu e pana in 2020 Interviu
Foto: Ziare.com

Eu sunt ministru in Guvernul PSD, dar nu fac legislatie pentru membrii PSD, ci pentru toti romanii. Pot accepta orice opinie, orice idee, dar sa vina. Ne-am obisnuit sa criticam, hai sa avem solutii!, spune ministrul Sanatatii, Sorina Pintea

Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul Sorina Pintea a vorbit despre principalele crize din Sanatate si despre schimbarile majore pe care le are in vedere.

- Nu mi-a spus nimeni nimic de remaniere. Consider ca am o relatie foarte buna cu dna prim-ministru.

- Incepe sa intre in tara imunoglobulina, se vor relua si livrarile normale.

- Facem corectia preturilor medicamentelor care trebuia facuta din 2015. Analizam modul de calcul al claw-back. Am inteles si piata, si producatorii, dar pe legislatia actuala nu avem ce face.

- Numarul deceselor din cauza gripei e foarte mare. Am lansat comanda pentru 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal pentru sezonul urmator.

- Sper sa avem legea vaccinarii inainte de vacanta parlamentara. Trebuie sa pastram cuvantul obligativitate si mijloace de coercitie.

- Nu a scazut venitul niciunui medic. De la primele majorari salariale de anul trecut s-au facut angajari pe banda rulanta.

- Avem niste solutii interesante pentru medicii de familie.

- Uneori birocratia e necesara. Noi, ca popor, suntem in general superficiali si, daca nu avem reguli clare, nu ne intereseaza.

- Raportarile privind infectiile nosocomiale sunt in continuare incorecte. Primesc o informatie pe surse ca intr-un spital din centrul tarii nu se utilizeaza dezinfectanti, ci apa chioara pentru spalarea suprafetelor.

- Primele rezultate concrete in Sanatate se vor simti in minimum un an.

Sunteti in pericol de remaniere, dupa cum se vehiculeaza de cateva zile?

Stiu doar ce stiti si dvs. Am vazut in presa si atat.

Ati fost evaluata?

Urmeaza sa se faca evaluarile, dar eu consider ca am o relatie foarte buna cu dna prim-ministru, cu toti membrii Guvernului. Nu mi-a spus nimeni nimic. Eu muncesc.

Avem imunoglobulina?

In aceasta seara (marti - n.red.) incep sa intre cantitati obtinute prin declansarea mecanismului de alerta, plus de la distribuitori. Eu sper sa ne ajunga si sa nu mai fie discontinuitati pentru ca in mai se vor relua si livrarile normale.

Cat a costat imunglobulina venita pe alerta?

Pretul minim din tara care o livreaza.

Cea din Austria cat a costat?

Austriecii au cerut secretizarea. Dar, repet, e vorba despre pretul minim din Austria, care e cu o idee mai mare decat cel din Romania.

Exista aceasta reglementare a pretului medicamentelor prezentata ca pe o victorie de-a lungul timpului, dar nu ne impinge ea in crize succesive cum a fost si cea a imunoglobulinei?

Ba da. De aceea, am si luat masuri. Am publicat pe transparenta decizionala un ordin de modificare a preturilor. Corectii pe care trebuie sa le faci in fiecare an si care nu s-au mai facut din 2015. De exemplu, imunoglobulina am trecut-o in categoria vaccinurilor.

Am avut o dezbatere pe tema aceasta si cei cu care am discutat, producatori si distribuitori, nu au fost nemultumiti in general de propunerile noastre. Dar nu e normal ca, atunci cand pacientul roman are nevoie de ajutor, tu sa intorci spatele.

Nu e normal moral, dar discutam in termeni de afaceri. Piata e prinsa intre taxa de claw-back si preturi, nu e cam mult?

Primul lucru il facem cu acest ordin. Apoi avem un grup de lucru comun CNAS - minister care va analiza modul de calcul al claw-back. Vom incerca sa modificam lucrurile. Am inteles si piata, si producatorii, dar pe legislatia actuala nu avem ce face. Pana schimbam, pacientul are o problema. Acele corectii ar fi trebuit facute din 2015, incercam sa le facem acum si important e sa ajungem la o cale de mijloc, pentru ca dintr-un business trebuie sa castige ambele parti.

In criza imunoglobulinei a fost cumparat in regim de urgenta acel produs off-label, Pentaglobin, foarte scump, in cantitati foarte mari, de 20 de ori mai mari decat necesarul (213.000 la un necesar de 11.000), dar care nu acopera decat o parte din cazuistica. Ati declansat o ancheta privind aceasta achizitie?

Nu inca. Stiu subiectul, am discutat cu colegii mei despre controverse, dar nu am avut timpul fizic sa ma ocup de aceasta problema. Inteleg insa ca si Pentaglobin a salvat vieti, fiind necesar pe zona de sepsis. Chiar utilizarea off-label a fost oarecum agreata. In acest moment evaluez.

111 (marti dimineata - n.red.) decese de gripa e mult sau putin, statistic vorbind, in conditiile in care nu am avut epidemie?

Mi-e greu sa spun. In calitate de cetatean si ca ministru mi se pare foarte mult. Nu ministrul declanseaza epidemia, eu am discutat cu specialistii cel putin o data pe zi despre circulatia intensa a virusului gripal. Nu am avut epidemie, dar medical s-au luat toate masurile specifice epidemiei - carantina, limitari de vizita etc.

Numarul acesta pe care il considerati mare e consecinta faptului ca vaccinurile au ajuns tarziu in acest sezon?

S-au achizitionat 1 milion de doze si din ele au ramas pe stoc. Vaccinul a ajuns in noiembrie, circulatia mai intensa a aparut mai tarziu. Eu am venit in 31 ianuarie si in primele zile m-am uitat pe repartitii. Problema a fost, din punctul meu de vedere, ca dozele s-au repartizat uniform.

Aveam stocuri in permanenta, dar existau medici care se plangeau ca nu au vaccin. Cum, cand exista stoc? A fost si o necomunicare intre DSP si medici...

Ce pot sa va spun este ca deja am lansat comanda pentru 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal pentru sezonul urmator.

De ce intarzie atat de mult legea vaccinarii?

Este in Camera Deputatilor, sper sa o avem inainte de vacanta parlamentara. Au fost discutii, mese rotunde, s-au depus amendamente. Parerea mea, formata pe discutii cu specialistii, e ca trebuie sa avem cuvantul "obligativitate" in lege. Altfel nu am rezolvat nimic. E obligatoriu sa fim mai fermi.

Pentru ca avem doua probleme. Prima e de sanatate publica si a doua e de predictibilitate. Productia unui vaccin dureaza mult, un an de zile, noi facem contracte pe baza unor estimari.

Va dau un exemplu: un numar de doze dintr-un vaccin estimat pentru 6 luni, repartizate in teritoriu, s-a epuizat intr-o luna. Extraordinar! Dar daca nu avea rezerve, acte aditionale la contracte? Aici intervine predictibilitatea. Daca ai o lege poti sa fii predictibil si tu, si bugetul, si furnizorul.

Ce inseamna mai fermi?

Sa pastram cuvantul obligativitate si mijloace de coercitie, nu foarte dure, dar inclusiv parintele trebuie responsabilizat.

La ce mijloace de coercitie va ganditi? Copilul nevaccinat sa nu fie primit in colectivitate?

Nu. Sanctiuni pecuniare, in primul rand.

Dar sanctiuni pentru minister, daca nu asigura dozele de vaccin pentru parintii care vor sa vaccineze copilul?

De acord cu sanctiunile pentru ambele parti, dar sa stiti ca sunt multe lucruri privind ministerul care, cel putin in mintea mea, au fost demontate. Exista piedici la care nici nu te astepti cand vrei sa iei o decizie, ma refer la zona administrativa, de relatii comerciale si interumane.

Doamna ministru, daca parintele responsabilizat vrea sa vaccineze copilul impotriva rujeolei, medicul de familie nu are vaccin si copilul moare de rujeola, o fi o responabilitate a celui care nu a asigurat vaccinul?

Da. Ca siguranta. Sunt de acord cu dvs. Tu, ca stat, cand obligi la ceva, trebuie sa si asiguri indeplinirea obligatiei.

In sanatate sunt proteste, amenintari cu greva inclusiv din partea medicilor, din cauza salariilor. Ce decizii veti lua in sedinta de guvern ca sa calmati situatia?

Va fi aprobat regulamentul sporurilor, anexele 1-9, pe care spitalele le pot acorda cu incadrarea in limita de 30%. Probleme nu sunt la medici si pe mine asta m-a durut. Nu a scazut venitul niciunui medic.

Protest Sanitas. Pintea admite ca a mutat bani de la sporuri la salarii, dar acuza ca e o criza falsa

Le-am explicat: lucrati impreuna cu asistenta, infirmiera spala pe jos, vi se pare normal ca ea sa ia 1.500 de lei net, cand as putea sa o ajut sa ia 2.000, sa nu piarda fata de salariul din februarie, dar voi sa pierdeti 200-300 de lei anul acesta in fiecare luna la spor, din 18.000, din 14.000, din 11.000 de lei? Asta era de fapt discutia.

Deci admiteti ca puteti plati mai bine infirmiera doar daca luati din sporurile medicilor?

Asa este. Dar cand cresc salariile atat de mult, e totusi anormal sa faci greva. Era vorba si despre a responsabiliza managerii spitalelor. Daca spitalul se incadreaza in 30% si are venituri proprii, poate sa dea stimulente ca diferente de spor.

Doresti sa ai medici multi, bine platiti? Gestionezi situatia. Am facut o analiza si de la primele majorari salariale de anul trecut a crescut spectaculos numarul personalului nemedical. S-au facut angajari pe banda rulanta. Am in spital doua linii de garda pe aceeasi specialitate cu 2-3 prezentari in garda. Merita sa tii 2 linii?

I-am rugat pe manageri sa analizeze, pentru ca sunt multe lucruri care tin de un management bun. Ne-am obisnuit sa stam cu mana intinsa: nu ne da statul, ministrul e de vina.

Cati manageri interimari de spitale aveti in acest moment?

Nu stiu sa va spun exact. In Bucuresti avem multi manageri interimari.

Va intreb pentru ca, in general, interimatul creeaza o premisa de politizare, nu de competenta a celor de la care asteptati management bun.

Si eu am fost sprijinita politic si spun ca am fost un manager bun. Sunt pentru competenta, dar si cei care fac politica sunt competenti. Prea usor spunem: asta e interimar, deci sigur e pus politic.

Eu nu spun ca politic = incompetent in mod necesar, dar concursul creeaza o mai mare independenta manageriala de politic si o prezumtie mai solida de competenta apolitica.

De acord. Sunt pentru concurs facut serios. Am fost intr-o comisie de evaluare a unor manageri intr-un oras din Maramures. Am picat toti candidatii, desi sunt sustinuta politic.

Cand organizati concursurile pentru aceste posturi vacante de manageri?

Cat de curand. Pentru fiecare dintre spitale. Ma intereseaza in primul rand zona Bucuresti, pentru ca aici avem cei mai multi pacienti. Si concursurile vor fi pe bune.

Medicii de familie nu beneficiaza de nicio crestere, pentru ca sunt privati, nu bugetari. Si, totusi, medicina primara e baza sistemului sanitar. Aveti vreo solutie pentru ei?

Deocamdata s-a marit valoarea punctului si la ei. O sa va rog sa-mi dati voie sa pastrez raspunsul la aceasta intrebare pentru viitor. Avem niste solutii interesante.

Nu se plang numai de salarii, ci si de birocratie. Registre, formulare fara numar care scurteaza din timpul de consultatie efectiva.

Uneori, birocratia e necesara. Noi, ca popor, suntem in general superficiali si, daca nu avem reguli clare, nu ne intereseaza. Toate aceste masuri au fost luate in urma dezorganizarii, nu ma refer la medicii de familie, si atunci au aparut regulile si pentru medicul de familie, in ambulator, in spital, reguli care au salvat si bani.

Dar uneori pacientul plateste birocratia. Ce faceti cu omul care iese din spital fara reteta si cand se duce la medicul de familie nu poate primi de la acesta reteta pentru toate medicamentele?

E foarte grav ca nu o primeste. Medicul din spital e obligat sa-i dea reteta dupa internare sau consult. Asta ma enerveaza la maximum. Medicul din spital si ambulator are un token care ii permite sa scrie retete, bilete. La externare, pacientul pleaca cu reteta si bilet de iesire.

Eu mai pun mana pe telefon, sun la spital si intreb: de ce nu i-ai dat bilet? Dar de ce m-ati sunat? Te-am sunat pentru ca nu stii sa citesti.

E adevarat ca medicul de familie e calarit si toata lumea cand nu rezolva o problema trimite la el. Si pe noi ne intereseaza zona medicilor de familie pentru care vom avea un program complet pentru anul viitor, inclusiv cu stimulente. Am discutat cu dl Teodorovici deja.

Colectiv, Hexi, ambele au fost in buna masura despre infectiile nosocomiale. Acum macar avem raportari corecte?

Nu. A fost publicat un raport: Romania 1,4%, Belgia 6,3%. Deci nici vorba! E clar ca nu declaram cum trebuie.

Vorbim de schimbarea indicatorilor de management, dar nu se poate face intr-o saptamana, nici macar intr-o luna, pentru ca nu pot compara managerul de la Borsa cu cel de la Floreasca. Lucram la acesti indicatori si eu zic ca ii vom scoate in sase luni.

De la Colectiv au trecut 2 ani, de la Hexi un an si inca suntem la faza la care ne chinuim sa facem raportari corecte?

Indicatorul e important ca sa se cuantifice munca unui manager. In spital exista reguli, protocoale care trebuie respectate. Primesc o informatie pe surse ca intr-un spital din centrul tarii nu se utilizeza dezinfectanti, ci apa chioara pentru spalarea suprafetelor. Ministrul e de vina?

Cine e de vina?

Autoritatea locala care nu verifica managerul, care nu verifica subalternii. E frumos sa fii manager, sa scrie pe usa manager si sa stai in birou. Dar trebuie sa verifici daca se respecta protocoalele. De aici a pornit si cu Hexi. Dezinfectantul nu se da direct. O suprafata se curata, se da cu dezinfectant, iar se spala, iar se da cu dezinfectant. Exista niste etape care la noi sunt sarite.

Iar revenim la manageri deficitari, dar ei nu sunt pusi acolo de Dumnezeu. Cine ii pune si mai ales cine nu ii schimba cand sunt incompetenti?

Autoritatile locale si Ministerul Sanatatii. Au avut loc niste controale incrucisate, adica DSP dintr-un judet verifica spitale din alt judet. Am primit mesaje printr-un apropiat ca inspectorii sunt foarte duri si am fost intrebata daca nu m-a sunat nimeni sa imi spuna asta? Nu. Asta inseamna ca mesajul pe care l-am dat la inceputul mandatului a fost perceput.

Trebuie sa intarim DSP, inspectiile, pentru ca in judete oamenii se cunosc, se creeaza parti-pris-uri... Nu ma intereseaza sa tai capete, vreau sa stiu situatia exacta, de exemplu, ca la spitalul X se spala cu apa, nu cu dezinfectant.

Deci sub aspectul infectiilor nosocomiale suntem acolo unde eram la Colectiv?

Nu chiar. S-au mai luat niste masuri, s-au mai facut niste pasi.

Masuri cu ce efecte?

Se vad. Sunt convinsa pe baza datelor ca lucrurile s-au imbunatatit.

Ati lansat tema asigurarii de sanatate diferentiate. Aveti sustinere politica pentru o asemenea decizie?

E parerea mea, am lansat-o ca idee si ca sa vad reactiile. E clar ca nu avem o finantare suficienta. Avem un numar de asigurati si un numar de contributori. Deci e clar ca trebuie sa gasim solutii.

Nu voi explica foarte multe pana nu pun la punct mecanismul pe care l-am studiat din practica. In acest moment, sistemul ofera tuturor la fel, este un sistem de asigurari sociale de sanatate. Trebuie sa facem o mica diferentiere, dupa parerea mea. Nu vreau ca oamenii sa inteleaga ca vreau sa dau peste cap sistemul.

Vreti ca fiecare sa primeasca dupa cat plateste? Ai aigurare de 10 euro, primesti atat. De 20 euro, atat.

Cam asa ar fi lucrurile. Eu am studiat sistemele din 8 tari. Sigur ca trebuie adaptat la specificul tarii, dar sunt sisteme care functioneaza bine diferentiind lucrurile. Asa e, de exemplu, in Germania.

Si va asteptati ca o astfel de masura care va fi profund impopulara sa aiba sustinere politica?

Eu cred ca Legea Sanatatii trebuie promovata pe baza unui pact. Facem legi in sanatate nu doar pentru membrii PSD. Asta as vrea sa se inteleaga. Facem legi in sanatate pentru populatia Romaniei. Eu pot accepta orice opinie, orice idee, dar sa vina. Ne-am obisnuit sa criticam, hai sa avem solutii!

Eu sunt ministru in Guvernul PSD, dar nu fac legislatie pentru membrii PSD, ci pentru toti romanii. Si nu e vorba doar de Sanatate. Colegii mei sunt foarte harnici.

Chiar asa?

Vorbesc serios! Poate nu se exprima foarte bine uneori, poate nu comunica foarte bine in spatiul public, dar toti vor sa faca lucrurile bine. Sanatatea nu cred ca ar trebui sa fie subiectul unor controverse majore.

Primul roman care a beneficiat de transplant pulmonar la AKH a decedat. Inainte de alegeri a existat un mare scandal cu transplantul pulmonar la Bucuresti. Dna Firea a facut presiuni uriase pentru acreditarea Spitalului Sf. Maria si multi, inclusiv medici, au spus ca e o idee strict populista si nefezabila. Totusi, dupa alegeri, chiar acum un an, l-a obtinut. Se face transplant pulmonar la "Sfanta Maria"?

Teoretic avem acreditat un spital.

Si practic?

Practic nu s-a facut de cand sunt eu ministru. Anul trecut nu stiu.

De ce? A fost doar un populism nefezabil?

Partea cu Agentia Nationala de Transplant e un aspect asupra caruia m-am aplecat de doua saptamani. E nevoie de restructurare, dar o sa va spun mai multe mai incolo. Caut solutii, o parte le am, trebuie sa le aplic, dar pe mine polemica nu ma ajuta. La transplantul pulmonar avem 35 de pacienti pe lista si ma intereseaza soarta lor.

Pana acum ati tot prezentat diagnostice de sistem, foarte corecte, unele foarte curajoase. Dar un ministru nu e un analist. Spuneti-mi doua imbunatatiri pe care oamenii le vor simti concret la contactul cu sistemul sanitar in urmatoarea perioada.

Foarte greu sa spun. Va fi mai bine ingrijiit, mai cu zambetul pe buze avand in vedere ca salarizarea va fi corespunzatoare. E greu de spus... Cred ca e nevoie de un timp mai lung pentru a schimba mentalitati, pentru ca de asta e nevoie in primul rand.

Atunci in cat timp se vor simti primele rezultate concrete?

Minimum un an. Pentru ca e nevoie de foarte multe...Dar nu m-am gandit la asta. Apar foarte mute probleme punctuale nerezolvate care izbucnesc. Din acestea probabil ca o sa rezolv mai multe.

Un an, in conditiile in care mandatul mediu al unui ministru al Sanatatii cam atat a fost? Nu e prea multa instabilitate in domeniul acesta pentru a avea schimbari reale de mentalitate?

Posibil, dar mandatul meu e pana in 2020 si sper sa se vada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministrul Sanatatii Sorina Pintea, #salarii medici asistente, #criza imunoglobulina , #ministrul Sanatatii