Directorul Agentiei de Transplant a fost demis dupa moartea lui Calin Farcas. Deputat USR, despre noua conducere: Nu e spagara

Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 19:30
6732 citiri
Directorul Agentiei de Transplant a fost demis dupa moartea lui Calin Farcas. Deputat USR, despre noua conducere: Nu e spagara
Foto: captura video

Ministrul Sanatatii Sorina Pintea l-a demis, miercuri, pe Radu Deac de la conducerea Agentiei Nationale de Transplant, sustinand ca masura este un prim pas in restructurarea institutiei.

Pintea a numit-o in loc pe Alexandra Anca Muresan si crede ca astfel "drama tanarului care a pierdut ieri (sic! - Calin Farcas a murit luni seara, n.red.) lupta cu viata" nu se va mai repeta.

"Se impune restructurarea Agentiei Nationale de Transplant, pentru buna functionare si transparentizare a activitatii de transplant in Romania. Numirea de astazi este un prim pas in acest sens. Am incredere ca noul director executiv va reusi sa organizeze un sistem care sa functioneze in conditii optime, in beneficiul pacientilor a caror viata depinde de efectuarea unui transplant.

Mai mult, speram ca noua lege a transplantului va putea fi gata in cel mai scurt timp pentru consultare. Mi-am propus sa continui sa fac tot ce imi sta in putinta pentru ca drama tanarului care a pierdut ieri (sic! - Calin Farcas a murit luni seara, n.red.) lupta cu viata sa nu se mai repete", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, potrivit unui comunicat de presa.

Cine e noua sefa a Transplantului in Romania

Potrivit Agerpres, Alexandra Anca Muresan este medic primar chirurgie generala din anul 2013. Pana in prezent si-a desfasurat activitatea la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie "prof. dr. Octavian Fodor" din Cluj-Napoca. Agentia mai noteaza ca Muresan "este un bun cunoscator al proceselor de control al calitatii si normelor legislative din domeniul sanitar".

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a facut denunturile si dezvaluirile care au dus la ancheta in cazul Lucan, spune ca noul sef al ANT este un bun profesionist.

"Ce stiu eu despre acest medic sunt urmatoarele: nu este spagara, a fost un permanent ghimpe pentru seful Clinicii Chirurgie 3, profesorul Iancu, un alt Lucan perfid si ticalos. Anca Baculea este si un organizator foarte bun, fin cunoscator al sistemului sanitar.

Inainte de orice, cei apropiati spun despre ea ca este un om integru si hotarat. Ii doresc succes si o asigur de sprijinul meu total pentru reformarea sistemului de transplant, construirea unui cadru legislativ eficient prin noua Lege a Transplantului cu ajutorul careia sa salvam cat mai multe vieti!", a scris, pe Facebook, deputatul USR.

Deac, de 5 ani in fruntea ANT

Deac conducea Agentia de Transplant din 2013. El fusese numit de ministrul Sanatatii de Atunci, Eugen Nicolaescu, tot ca sa "imbunatateasca activitatea" institutiei, astfel incat "sa-si recapete prestigiul recunoscut in lumea medicala".

In cei 5 ani in care a condus-o, insa, transplantul in Romania a fost la cote minime. Radu Deac surprinse-se, in luna aprilie a acestui an cand in Romania s-a facut primul transplant de plamani, cand a spus ca aflase de premiera nationala cu putin timp inainte sa aiba loc. In plus, Deac nu a stiut sa raspunda intrebarilor jurnalistilor legate de posibilitatea pacientilor transplantati pulmonar de a se recupera in Romania.

Sorina Pintea a explicat decizia, intr-o interventie la Digi24, sustinand ca, desi intentiile lui Deac probabil ca au fost bune, rezultatele lasa de dorit.

"Sper ca aceasta echipa noua sa faca ceea ce ne dorim cu totii, adica aceasta agentie sa functioneze. Nu neg bunele intentii ale domnului profesor Deac, dar am considerat ca este nevoie de o restructurare, de o echipa noua in beneficiul pacientilor a caror viata depinde de un transplant. Consiliul Stiintific se schimba la propunerea directorului executiv al ANT, astept propuneri de la noua echipa. (...) Ma astept sa fie schimbari in Consiliul Stiintific.

Romania nu a fost in Eurotransplant, a avut un acord cu Eurotransplant, dar vom incepe discutiile, care s-ar putea sa dureze mai mult. De aceea, creed ca pacientii nostri nu vor putea astepta. Consilierul meu pe probleme de transplant a fost deja de doua ori la Budapeste si este in negocieri cu cei de acolo pentru a putea prelua pacientii care nu pot fi transplantati in Romania. Saptamana viitoare, miercuri, ma voi intalni cu oficiali din Ministerul Sanatatii din Ungaria. Lucrurile continua", a conchis Pintea.

A murit cu banii de transplat in mana

Calin Farcas a murit luni seara, la Spitalul Marius Nasta, 29 de ani reusise in aprilie, in doar cinci zile, sa mobilizeze mii de oameni care au adunat suma necesara pentru transplantul care i-ar fi salvat viata, insa la noi nu avea unde sa-l faca si nu a fost primit in alte state UE pentru ca Romania nu a facut demersuri sa devina stat cu drepturi depline in reteaua Eurotransplant.

In ultimul sau mesaj postat pe Facebook, Calin Farcas spunea ca a obosit sa lupte cu statul pentru dreptul sau la viata.

"Cu greu reusesc sa ma mai tin de la o zi la alta sa supravietuiesc. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru fiecare zi care mi-o mai da ca sa ma pot bucura de ea. Nu mai am putere sa ma lupt si cu statul, desi singurul impediment pe care il am este un acord cu o clinica din Europa sa ma salveze. Este extrem de frustrant si umilitor prin ce sunt pus sa trec. Daca eram membrul oricarui stat din Europa eram salvat pana acum, nu mai era nevoie de atata suferinta si disperare. Nu doresc nimanui sa treaca aproape zilnic razant pe langa sfarsit. Dupa doi ani in care am privit moaretea direct in ochi...", a fost ultimul mesaj public al tanarului, de pe patul de spital.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Radu Deac demis Agentie Transplant, #Calin Farcas murit asteptare transplant , #ministrul Sanatatii
Comentarii
Poza ddutz2013
ddutz2013
rank 5
Deac are certe calitati de ministru; nu stie nimic. Chiar premier!
Poza bum
bum
rank 5
sa fie pus imediat intr-un minister si sa primeasca