Ministerul Sanatatii publica rezultatele testelor facute asupra apei din Bucuresti si acuza Apa Nova ca n-a vrut sa informeze de pericol

Vineri, 01 Februarie 2019, ora 14:20
8666 citiri
Ministerul Sanatatii publica rezultatele testelor facute asupra apei din Bucuresti si acuza Apa Nova ca n-a vrut sa informeze de pericol
Foto: Facebook/Sorina Pintea

Dupa ce in ultimele zile institutiile statului s-au contrazis pe baza rezultatelor analizelor apei de la robinet din Capitala, Ministerul Sanatatii a publicat, vineri, ceea ce a primit pe 30 ianuarie de la Directia Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti.

"Urmare a speculatiilor lansate in spatiul public, Ministerul Sanatatii face publica informarea transmisa de Directia Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti primita in seara de 30 ianuarie 2019 in baza careia ministrul Sanatatii, Sorina Pintea a luat decizia de a informa cetatenii privind calitatea apei din municipiul Bucuresti si de a transmite recomandarile sprecialistilor in sanatate publica referitor la consumul de apa din reteaua publica", informeaza MS intr-un comunicat remis Ziare.com.

Reprezentantii institutiei precizeaza in comunicat ca Ministerul Sanatatii va informa intotdeauna populatia corect si transparent, cu privire la subiectele legate de asigurarea sanatatii publice.

Astfel, echipe ale DSP au mers, miercuri, 30 ianuarie, sa ia 6 probe din cartierele Militari, Drumul Taberei si Cotroceni, dar au putut sa recolteze doar din cinci locuri. Conform rezultatului, "valorile determinate pentru clorul liber rezidual si clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislatia in vigoare".

De asemenea, in Sectorul 3 au prelevate 10 probe, iar 9 au fost conforme pentru clorul liber rezidual, iar una a prezentat valori sub limita de detectie.

Conform documentelor se arata ca in ziua respectiva, in urma rezultatelor, Directia Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a transmis catre Apa Nova Bucuresti o adresa prin care a cerut sa emita un comunicat in care sa anunte ca "apa din reteaua publica distribuita de SC Apa Nova Bucuresti nu este buna de baut, nu trebuie folosita la prepararea hranei si in igiena personala. Se va utiliza apa imbuteliata, apa potabila din surse (foraje) autorizate sanitar sau fantani publice la care este afisata inscrierea 'apa este buna de baut'".

DSP a cerut Apa Nova sa transmita si alte precizari, precum cauzele situatiei, parametrii neconformi si sa estimeze cat va dura problema, dar Apa Nova a refuzat.

Iata rezultatele primite de Ministerul Sanatatii:

Amintim ca scandalul a izbucnit miercuri dupa ce pe retelele sociale a circulat un mesaj prin care se anunta ca apa de la robinet nu este potabila. Apoi, Apa Nova a transmis ca este adevarat ca in apa se gaseste mai mult clor, dar ca aceasta este potabila.

In doar cateva ore, Ministerul Sanatatii a recomandat ca bucurestenii sa nu foloseasca apa de la robinet pentru baut, gatit sau spalat.

Joi dimineata, Apa Nova a revenit cu un comunicat insistand ca apa este potabila.

Tot joi, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat ca a trimis Corpul de Control la Apa Nova sa verifice daca a fost sau nu depasita doza permisa de clor din apa de la robinet.

Apoi, intr-o conferinta de presa, Sorina Pintea a declarat ca Ministerul Sanatatii nu a spus ca apa din Capitala nu ar fi potabila, ci ca doar a fost depasit nivelul de clor si ca le-a recomandat oamenilor sa nu o consume pana la obtinerea rezultatelor finale.

Mai mult, Firea l-a sesizat pe Klaus Iohannis, care este si presedintele CSAT, si pe seful SRI pentru a interveni in scandalul apei din Bucuresti.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bucuresti rezultate apa potabila, #rezultate apa robinet Bucuresti , #ministrul Sanatatii