Ministrul Sanatatii anunta mai putine beneficii pentru romanii asigurati. Acum 3 luni, spunea ca nu se atinge de pachetul de baza

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 13:15
8878 citiri
Ministrul Sanatatii anunta mai putine beneficii pentru romanii asigurati. Acum 3 luni, spunea ca nu se atinge de pachetul de baza
Foto: Arhiva site/Guvernul Romaniei

Ministrul Sanatatii Sorina Pintea a anuntat, miercuri, ca va micsora pachetul de baza de servicii medicale de care beneficiaza, la aceasta ora, cetatenii asigurati. Anuntul facut de Pintea la Radio Europa Libera vine la trei luni dupa ce promitea public contrariul: "pachetul de baza nu se va restrange".

"In normele de la Contractul Cadru vom redefini pachetul de baza, astfel incat sa aiba cat mai multi pacienti acces, dar in conditiile pe care sistemul romanesc le ofera in acest moment", a declarat Pintea, la Radio Europa Libera.

Intrebata daca asta inseamna primul pas spre introducerea unui sistem de asigurari in care serviciile din pachet difera in functie de suma platita, Pintea a refuzat sa dea un raspuns concret. Ea nu a oferit de altfel niciun detaliu in plus si nici nu a spus cand o va face. Asadar, la acest moment, ceea ce stim este ca vom plati aceleasi contributii la sanatate, dar vom avea si mai putine beneficii.

"Tot ce pot sa va spun e ca Romania intotdeauna a incercat sa ia exemplu pozitiv din tarile UE, tarile civilizate, cum ne place sa spunem. Cred ca este momentul ca si in sistemul de sanatate sa facem acelasi lucru.

Pentru un anumit tip de servicii cu siguranta este nevoie de asigurari suplimentare si atunci vom incepe sa definim aceste lucruri", a mai spus Pintea.

Pintea, acum 3 luni: Pachetul de baza nu trebuie sa fie afectat

Pe 5 februarie, prezenta la conferinta "Quo Vadis piata de asigurari in 2019!", organizata de Fundatia Institutul de Studii Financiare si trustul de presa DC Media Group, Pintea spunea ca este nevoie de anumite ajustari, insa ca in niciun caz nu se va umbla la pachetul de baza.

"Sistemul medical din Romania, ca sa fie sustenabil, are nevoie de o infuzie de capital, dar nu pentru pachetul de baza, acel pachet de baza nu trebuie sa fie afectat. Este vorba de acele servicii suplimentare pe care spitalele le pot oferi, chiar unitatile private le pot oferi si aici ma refer la partea de recuperare medicala. (...)

Pachetul de baza nu se va restrange, este vorba de extinderea unor anumite tipuri de servicii pentru care ne gandim ca am putea discuta despre asigurari private sau complementare. (...)

Nu vorbim de patologii cum ar fi mari arsi. (...) Servicii de balneofizioterapie, servicii de kinetoterapie, servicii care nu afecteaza pachetul de baza in acest moment, acestea le putem include in acest pachet de asigurari suplimentare", declara atunci Pintea.

Contractul Cadru se modifica pentru coplata la privat ceruta de Dragnea

In ce priveste Contractul Cadru prin care Pintea spune ca va limita pachetul de baza, acesta se modifica pentru a fi inclusa coplata la privat, adoptata de Guvern prin ordonanta de urgenta, dupa declaratiile facute de Liviu Dragnea in urma experientei sale la internarea la Sanador.

Coplata la privat prevede ca asiguratii care opteaza pentru servicii medicale in mediul privat sa poata plati o contributie personala pentru a acoperi diferenta dintre tarifele acordate de furnizorii privati si tarifele suportate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate decontate de casele de asigurari de sanatate.

Guvernul PSD-ALDE promite ca, astfel, romanii vor avea posibilitatea sa se trateze mai ieftin la clinicile private.

Modificarile legislative au fost cerute de Liviu Dragnea, dupa ce a fost internat la unul dintre spitalele private ale Sanador, acuzand probleme la spate. In perioada in care a fost internat, liderul PSD a lipsit de la termenul de la apelul in Dosarul angajarilor fictive, in care a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare.

Presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED, Cristian Hotoboc, spunea la jumatatea lunii aprilie, dupa o dezbatere cu Sorina Pintea, ca unitatile medicale private nu vor lua bani de la pacienti pentru pachetele medicale de baza.

"Niciodata nu o sa luam bani pentru analize uzuale. Asta urmeaza sa discutam in contractul cadru. O sa fie un pachet de baza si la analize si la radiologie pe care nu va incasa nimeni nimic in privat - furnizor privat. Asta o sa scriem in contractul cadru, pentru ca noi acum modificam Legea 95 ca sa putem sa modificam Contractul cadru.

Pentru pachetele de baza nimeni nu va incasa niciun leu. Pentru analize speciale, pentru alte investigatii de inalta performanta - RMN, CT la care Casa nu poate sa acopere costul real, acolo se va pune problema si doar a unei parti din acea investigatie", explica atunci Hotoboc.

Asociatiile de pacienti au avertizat de atunci ca este posibil ca noul sistem sa creeze abuzuri, iar medicii de familie au avertizat ca efectele asupra sanatatii pacientilor romani vor fi catastrofale.

Citeste mai multe despre noua coplata:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Pintea modificare pachet baza asigurari , #ministrul Sanatatii