Ministrul Sanatatii: De 3 luni incercam sa vedem daca barocamera de la Floreasca poate sau nu sa functioneze

Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 11:17
4566 citiri
Ministrul Sanatatii: De 3 luni incercam sa vedem daca barocamera de la Floreasca poate sau nu sa functioneze
Foto: Arhiva Ziare.com

Saptamana trecuta aflam ca avocatul firmei care a livrat barocamera de la Floreasca s-a angajat in Ministerul Sanatatii. Saptamana aceasta, ministrul Sorina Pintea spune ca de 3 luni oficialii se chinuie sa-si dea seama daca barocamera, cumparata in 2013 la un pret de 7 ori mai mare, va putea functiona vreodata.

"E o problema cu barocamera. E o problema incurcata. Noi, de 3 luni, incercam sa vedem daca poate sau nu sa functioneze", a declarat, pentru Digi24, Sorina Pintea.

Barocamera de 3,4 milioane de lei, inaugurata inainte de Colectiv, desi nu functiona

In 2016, dupa ce tragedia de la Colectiv scosese la suprafata, printre numeroasele nereguli din sistemul medical, si situatia de la Floreasca, ministrul de atunci, Vlad Voiculescu, a trimis Corpul de Control la spital.

Raportul a concluzionat ca barocamera de la Floreasca nu a fost folosita niciodata si Voiculescu a spus ca nici nu poate fi folosita oricum pentru tratamentul marilor arsi, ci pentru tratamente antiimbatranire.

Un an mai tarziu, in octombrie 2017, procurorii DNA anuntau trimiterea in judecata, in stare de libertate, a lui Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, dar si a lui Ioan Lascar (foto), seful Clinicii de Chirurgie Plastica din cadrul spitalului, pentru abuz in serviciu.

Alaturi de ei a mai fost trimisa in judecata fosta sefa a Biroului Achizitii din spital, Gontariu Marina-Magdalena, acuzata tot de abuz in serviciu. De asemenea, procurorii au dispus trimiterea in judecata a lui Galea Aurel Catalin, administrator al Gemedica, dar si a societatii respective, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu.

Procurorii arata ca barocamera a fost importata din Germania cu 500.000 de lei de catre distribuitorul GrandPharma, iar acesta a vandut-o cu peste 1,6 milioane de lei catre Gemedica, firma detinuta de Aurel Galea, partenerul de afaceri al fostului primar Sorin Oprescu.

Ulterior, acesta a vandut-o Spitalului Floreasca cu 3,4 milioane de lei, adica de 7 ori mai scump fata de pretul cu care a fost importata.

Potrivit unor documente din dosarul intocmit de procurorii anticoruptie, activitatea de punere in functiune, de instalare, de instruire si de asigurare a intretinerii pentru echipamentele medicale, cu exceptia barocamerei, putea fi realizata in acel moment de doar 16 dintre cele 17 unitati de tehnica medicala.

Gemedica SRL nu avea, insa, nici avizul necesar si nici capacitatea tehnica sau profesionala pentru a presta astfel de servicii.

Procurorii mai arata ca, in ceea ce priveste barocamera, niciun distribuitor nu avea, la momentul respectiv, aviz emis de Ministerul Sanatatii pentru punerea in functiune si pentru efectuarea celorlalte activitati aferente unui astfel de echipament medical.

Potrivit DNA, medicul Ioan Lascar este cel care, in calitate de sef al Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva, a intocmit caietul de sarcini pentru a favoriza in procedura de licitatie SC Gemedica SRL.

Potrivit procurorilor, Lascar avea o colaborare la o unitate sanitara, Centrul Medical Academica, detinuta de o alta firma in care acelasi Aurel Galea era asociat.

Insa, in timpul audierilor, Ioan Lascar a sustinut ca nu il cunostea pe Aurel Catalin Galea si ca a prestat servicii medicale in cadrul Centrului Medical Academica la rugamintea lui Sorin Oprescu.

Biocamera nu functioneaza nici in ziua de azi, insa in 2015 ea a fost inaugurata de ministrul Sanatatii de la acea vreme, Nicolae Banicioiu, si seful clinicii de chirurgie plastica, Ioan Lascar.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorina Pintea barocamera Floreasca, #dosar penal barocamera Floreasca, #Colectiv barocamera Floreasca , #ministrul Sanatatii